Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Waddenvereniging 'blij en opgelucht', maar zorgen over scheepvaart blijven

Door ANP
schedule 3 min
Waddenvereniging 'blij en opgelucht', maar zorgen over scheepvaart blijven
De Waddenvereniging is "blij en opgelucht" dat het gehavende schip Fremantle Highway veilig naar de Eemshaven is gebracht. De Waddenzee is daarmee "ontsnapt aan een grote milieuramp", concludeert de vereniging. Die blijft zich wel "grote zorgen maken" over de scheepvaart ten noorden van de Waddeneilanden. Die blijft risico's met zich meebrengen voor natuur en milieu.

"De vaarroutes ten noorden van de Waddeneilanden behoren tot de meest druk bevaren scheepvaartroutes ter wereld", brengt de Waddenvereniging in herinnering. De organisatie vindt dat het kwetsbare gebied, dat de status van Unesco Werelderfgoed heeft, zo goed mogelijk tegen schade moet worden beschermd.

De vereniging ziet "een opeenstapeling van risico’s op incidenten", van het toenemende vervoer van elektrische auto's tot de komst van nieuwe windmolenparken. Ook die infrastructuur op zee is niet zonder gevaren, zoals vorig jaar bleek toen een op drift geraakt schip op de Noordzee tegen de fundering van een transformatorplatform botste.

Windmolenparken

In 2019 ging het op grote schaal mis rond de Waddeneilanden, toen het schip MSC Zoe in een storm honderden containers verloor. De Waddenzee veranderde toen in enkele uren "in een heuse afvalbult", zoals de Waddenvereniging het omschrijft.

Het beschermen van de Waddenzee is een "ingewikkeld vraagstuk", erkent de vereniging. Die pleit ervoor om zo snel mogelijk een goed antwoord te geven op alle vragen die hierover leven. "Is het sluiten van de zuidelijke scheepvaartroute de oplossing? Is het veiliger om alle schepen door de smallere noordelijke route te laten varen? Juist de plek waar de meeste windmolenparken zijn gepland?", somt de organisatie er een aantal op. Die vragen hadden eigenlijk "gisteren al beantwoord moeten zijn", klinkt het.

25 september '23 (11:10)

Voor tweede keer in week tijd was Noorderlicht te zien boven Nederland

Het gebeurt al niet vaak, maar nu zelfs twee keer in een week tijd. Gisteravond kleurde de hemel weer groen en rood door het Noorderlicht. Het leverde mooie beelden op, die werden gedeeld op sociale media. Dat meldt RTL Nieuws.

25 september '23 ( 9:44)

Kind vindt handgranaat in bosjes in Rotterdam

Een middagje buitenspelen in Rotterdam had een merkwaardige afloop. Daar heeft een jongen een handgranaat gevonden en meegenomen naar een speeltuin. De politie heeft laten weten dat het om een echte handgranaat gaat, meldt NOS.

22 september '23 ( 9:58)

Nederlands fietsnetwerk loopt voor 10 procent door de natuur

In 2022 liep ongeveer 10 procent van het Nederlandse fietsnetwerk door natuur. Dat is goed voor zo’n 15.000 kilometer aan fietspaden en -wegen. Het grootste deel van de fietspaden, 28 procent, loopt door bebouwd gebied met weinig of geen groen. Dat meldt het CBS op basis van gegevens van de Fietsersbond in de publicatie Nederland in cijfers 2023.

22 september '23 ( 8:46)

Staatsbosbeheer organiseert wandelingen door wolvengebied Veluwe

Staatsbosbeheer organiseert in oktober twee wandelingen over de Hoog Buurlose Heide op de Veluwe om mensen te laten zien hoe schaapskuddes kunnen functioneren in een gebied waar tegenwoordig ook wolven zitten. Het is voor het eerst dat de natuurbeheerder publiek toont hoe het Veluwse wolvenbeleid eruit ziet. Daar is volgens Staatsbosbeheer veel belangstelling voor. De kans dat deelnemers aan de wandelingen een wolf zien is overigens zeer klein, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

20 september '23 (15:26)

Nunspeet vraagt toestemming om voor zes maanden wolven te mogen doden

De Gelderse gemeente Nunspeet heeft de provincie Gelderland toestemming gevraagd om voorlopig voor zes maanden wolven te mogen doden in het landelijk gebied ten westen van het dorp Elspeet. Volgens het gemeentebestuur is er een sterke toename te zien in het aantal dieren dat de laatste tijd is gedood door een wolf. Het gaat om schapen en een pony. Nunspeet hoopt volgens een woordvoerder dat de Gelderse provinciebestuurder Harold Zoet (BBB) het verzoek van Nunspeet meeneemt naar Brussel, waar hij Europese politici donderdag gaat vertellen dat Gelderland wil kunnen ingrijpen tegen wolven die problemen veroorzaken.

20 september '23 (12:13)

Berg je zomerkleding nog niet op

We hebben de eerste herfststorm al weer achter de rug. Het kwik is weer gedaald en de bladeren beginnen al te verkleuren. Toch is het nog niet helemaal het einde van de zomer. Door orkaan Nigel krijgen we volgende week nog een paar dagen lekker weer met temperaturen rond de 24 graden, meldt Weeronline. Dus houd die zonnebril nog maar even op je neus. 

20 september '23 (11:55)

Provincie doet aangifte tegen Chemours wegens illegale lozing

De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen Chemours wegens een illegale lozing. Het chemische bedrijf uit Dordrecht heeft in het afvalwater een stof geloosd waarvoor het geen vergunning heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

19 september '23 ( 9:03)

Noorderlicht kleurt Nederlandse hemel

Op verschillende plaatsen in het noordelijk deel van Nederland is maandagavond het noorderlicht te zien geweest. Er kwamen meldingen uit onder meer Noord-Holland (Egmond aan Zee), Friesland (Zweins) en vanaf de Afsluitdijk. Op X hebben mensen beelden gedeeld.

19 september '23 ( 8:46)

Wederom code geel in Noord-Holland en Waddengebied vanwege harde windstoten

In Noord-Holland en het Waddengebied geldt dinsdag opnieuw code geel. Het KNMI verwacht in de middag en avond zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur, met name in de kustgebieden. De weerwaarschuwing geldt vooralsnog van 13.00 uur tot 22.00 uur.

18 september '23 (10:35)

Aziatische tijgermug al in acht provincies gesignaleerd

De Aziatische tijgermug, die ernstige ziektes kan overbrengen op mensen, is deze zomer al in acht provincies gesignaleerd. De mug werd in dertien woonwijken gevonden en daarnaast op andere plaatsen zoals bij bandenbedrijven en in tuincentra. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt tot eind augustus ongeveer 65 vindplaatsen op de website. In sommige plaatsen, zoals Nijverdal in Overijssel, zijn op negen verschillende plekken tijgermuggen gevangen.