Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Collectief: agrarisch natuurbeheer goed voor imago landbouwsector

Door ANP
schedule 5 min
Collectief: agrarisch natuurbeheer goed voor imago landbouwsector
De provincie Zeeland zou graag zien dat er meer percelen vrijkomen voor behoud van natuur en landschap, blijkt uit de conceptversie van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG). Daarin heeft ze een medestander in voorzitter Rinus van 't Westeinde van Poldernatuur Zeeland: een collectief van landbouwers die meedoen aan agrarisch natuur- en landschapsbeheer.

"Het is goed voor het imago van de landbouwsector als boeren maatregelen nemen die goed zijn voor de biodiversiteit", vindt Van 't Westeinde. "Bovendien is het leuk om mee te doen. Zeker als je bijvoorbeeld merkt dat het aantal leeuweriken toeneemt of als er kleurige randen met bloemen langs de akkers ontstaan."

De Zuid-Bevelandse fruitteler legt uit dat Poldernatuur Zeeland is ontstaan uit de samenwerking van negen agrarische natuurverenigingen (ANV's). "Bij het agrarisch natuurbeheer in Zeeland richten grondeigenaren tegen een vergoeding een perceel of een deel van daarvan zodanig in dat ze aantrekkelijk zijn voor bijvoorbeeld de patrijs en leeuwerik."

Vegetatie

Om het voor de vogels aantrekkelijk te maken op en rond de akkers leggen de agrarische natuurbeheerders stroken met hoge en lage vegetatie aan. Ook zorgen ze voor stroken zonder begroeiing, de zogenoemde zwarte stroken. "De stroken met lage vegetatie zijn voor het foerageren, in de stroken met hoge vegetatie kunnen de vogels zich schuilhouden of broeden en in de zwarte stroken kunnen ze een stofbad nemen."

Dit jaar doen via Poldernatuur Zeeland 350 grondeigenaren mee aan het agrarisch natuurbeheer. "Voor die deelnemers is in totaal 3,8 miljoen euro beschikbaar. De ene helft komt van het Rijk en de andere helft van Europa."

Vereenvoudiging

Poldernatuur Zeeland dient als collectief de aanvragen voor de beheersvergoedingen in bij de provincie. Die beslist welke aanvragen worden gehonoreerd. Momenteel is in Zeeland 1000 tot 1100 hectare in gebruik voor agrarisch natuurbeheer. De provincie wil daar volgens Van 't Westeinde graag 40 hectare aan toevoegen.

Verder denkt Van 't Westeinde dat agrarisch natuurbeheer nog aantrekkelijker kan worden gemaakt door de administratieve regelgeving voor de deelnemers te vereenvoudigen. "Ook zou het goed zijn als de deelnemers contracten voor langere tijd kunnen afsluiten. In de meeste gevallen lopen die nu zes jaar. Als je daar achttien jaar van maakt, hebben de boeren meer zekerheid."

20 september '23 (15:26)

Nunspeet vraagt toestemming om voor zes maanden wolven te mogen doden

De Gelderse gemeente Nunspeet heeft de provincie Gelderland toestemming gevraagd om voorlopig voor zes maanden wolven te mogen doden in het landelijk gebied ten westen van het dorp Elspeet. Volgens het gemeentebestuur is er een sterke toename te zien in het aantal dieren dat de laatste tijd is gedood door een wolf. Het gaat om schapen en een pony. Nunspeet hoopt volgens een woordvoerder dat de Gelderse provinciebestuurder Harold Zoet (BBB) het verzoek van Nunspeet meeneemt naar Brussel, waar hij Europese politici donderdag gaat vertellen dat Gelderland wil kunnen ingrijpen tegen wolven die problemen veroorzaken.

20 september '23 (12:13)

Berg je zomerkleding nog niet op

We hebben de eerste herfststorm al weer achter de rug. Het kwik is weer gedaald en de bladeren beginnen al te verkleuren. Toch is het nog niet helemaal het einde van de zomer. Door orkaan Nigel krijgen we volgende week nog een paar dagen lekker weer met temperaturen rond de 24 graden, meldt Weeronline. Dus houd die zonnebril nog maar even op je neus. 

20 september '23 (11:55)

Provincie doet aangifte tegen Chemours wegens illegale lozing

De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen Chemours wegens een illegale lozing. Het chemische bedrijf uit Dordrecht heeft in het afvalwater een stof geloosd waarvoor het geen vergunning heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

19 september '23 ( 9:03)

Noorderlicht kleurt Nederlandse hemel

Op verschillende plaatsen in het noordelijk deel van Nederland is maandagavond het noorderlicht te zien geweest. Er kwamen meldingen uit onder meer Noord-Holland (Egmond aan Zee), Friesland (Zweins) en vanaf de Afsluitdijk. Op X hebben mensen beelden gedeeld.

19 september '23 ( 8:46)

Wederom code geel in Noord-Holland en Waddengebied vanwege harde windstoten

In Noord-Holland en het Waddengebied geldt dinsdag opnieuw code geel. Het KNMI verwacht in de middag en avond zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur, met name in de kustgebieden. De weerwaarschuwing geldt vooralsnog van 13.00 uur tot 22.00 uur.

18 september '23 (10:35)

Aziatische tijgermug al in acht provincies gesignaleerd

De Aziatische tijgermug, die ernstige ziektes kan overbrengen op mensen, is deze zomer al in acht provincies gesignaleerd. De mug werd in dertien woonwijken gevonden en daarnaast op andere plaatsen zoals bij bandenbedrijven en in tuincentra. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt tot eind augustus ongeveer 65 vindplaatsen op de website. In sommige plaatsen, zoals Nijverdal in Overijssel, zijn op negen verschillende plekken tijgermuggen gevangen.

18 september '23 ( 9:02)

Meer dan 10.000 egels gespot tijdens Egeltelling

Bij de jaarlijkse Egeltelling zijn zondagavond tot dusver ruim 10.000 egels geteld. Het gaat om 10.187 levende egels en 255 dode egels, aldus een woordvoerster van de Zoogdierenvereniging. Vorig jaar werden in het hele weekend in totaal 9400 egels geteld.

18 september '23 ( 8:59)

Code geel in westen om regen en onweer, windstoten in de avond

In een deel van het land geldt maandag code geel. In de ochtend trekken regen- en onweersbuien richting het noorden. Daarbij is vooral in het westen kans op windstoten van rond de 60 kilometer per uur en hagel.

15 september '23 (13:38)

Minderheid reizen failliete veerdienst wordt vergoed vanuit garantiefonds

Slechts een minderheid van de gedupeerde passagiers van Holland Norway Lines kan de kosten voor hun geboekte reis vergoed krijgen vanuit het garantiefonds SGR. Dat verwacht de curator van de failliete veerdienst, Hans Silvius. Hij is nog bezig met de volledige analyse van alle gegevens rond het bankroet van de aanbieder van ferrycruises naar Noorwegen, maar verwacht dat "slechts een beperkte groep onder SGR kan claimen".

15 september '23 (13:05)

Waterschappen en Lionsclub zetten zich in voor schoner water tijdens World Cleanup Day

Waterschappen en Lionsclub Nederland slaan de handen ineen voor schoner water in Nederland. Op 16 september op World Cleanup Day steken leden van de Lionsclub de handen uit de mouwen om schoon water te scheppen. Samen met de waterschappen gaat de grootste goededoelenorganisatie ter wereld (met zo’n 10.000 leden in Nederland) bij rivieren, beken en meren door heel Nederland aan de slag. Om vanaf de waterkant en soms vanaf het water afval uit het water te verwijderen, meldt de Unie van de Waterschappen.