Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Collectief: agrarisch natuurbeheer goed voor imago landbouwsector

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Collectief: agrarisch natuurbeheer goed voor imago landbouwsector
De provincie Zeeland zou graag zien dat er meer percelen vrijkomen voor behoud van natuur en landschap, blijkt uit de conceptversie van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG). Daarin heeft ze een medestander in voorzitter Rinus van 't Westeinde van Poldernatuur Zeeland: een collectief van landbouwers die meedoen aan agrarisch natuur- en landschapsbeheer.

"Het is goed voor het imago van de landbouwsector als boeren maatregelen nemen die goed zijn voor de biodiversiteit", vindt Van 't Westeinde. "Bovendien is het leuk om mee te doen. Zeker als je bijvoorbeeld merkt dat het aantal leeuweriken toeneemt of als er kleurige randen met bloemen langs de akkers ontstaan."

De Zuid-Bevelandse fruitteler legt uit dat Poldernatuur Zeeland is ontstaan uit de samenwerking van negen agrarische natuurverenigingen (ANV's). "Bij het agrarisch natuurbeheer in Zeeland richten grondeigenaren tegen een vergoeding een perceel of een deel van daarvan zodanig in dat ze aantrekkelijk zijn voor bijvoorbeeld de patrijs en leeuwerik."

Vegetatie

Om het voor de vogels aantrekkelijk te maken op en rond de akkers leggen de agrarische natuurbeheerders stroken met hoge en lage vegetatie aan. Ook zorgen ze voor stroken zonder begroeiing, de zogenoemde zwarte stroken. "De stroken met lage vegetatie zijn voor het foerageren, in de stroken met hoge vegetatie kunnen de vogels zich schuilhouden of broeden en in de zwarte stroken kunnen ze een stofbad nemen."

Dit jaar doen via Poldernatuur Zeeland 350 grondeigenaren mee aan het agrarisch natuurbeheer. "Voor die deelnemers is in totaal 3,8 miljoen euro beschikbaar. De ene helft komt van het Rijk en de andere helft van Europa."

Vereenvoudiging

Poldernatuur Zeeland dient als collectief de aanvragen voor de beheersvergoedingen in bij de provincie. Die beslist welke aanvragen worden gehonoreerd. Momenteel is in Zeeland 1000 tot 1100 hectare in gebruik voor agrarisch natuurbeheer. De provincie wil daar volgens Van 't Westeinde graag 40 hectare aan toevoegen.

Verder denkt Van 't Westeinde dat agrarisch natuurbeheer nog aantrekkelijker kan worden gemaakt door de administratieve regelgeving voor de deelnemers te vereenvoudigen. "Ook zou het goed zijn als de deelnemers contracten voor langere tijd kunnen afsluiten. In de meeste gevallen lopen die nu zes jaar. Als je daar achttien jaar van maakt, hebben de boeren meer zekerheid."

17 mei '24 (15:09)

Boer John en natuurliefhebbers gaan een nieuw natuurgebied aanleggen

Een succesvolle crowdfundingsactie heeft ertoe geleid dat er in de buurt van Winkel een nieuw natuurgebied komt. Die wordt beheerd door Landschap Noord-Holland en het stuk land ligt tussen Winkel en Aartswoud. Daar bood veehouder John Klaver grond aan om in te ruilen voor een natuurgebied. Hij heeft hier nu al een nest met scholeksters: “Mooi!”. Dat meldt NH Nieuws.

17 mei '24 (14:22)

Nationaal Park De Biesbosch viert 30-jarig jubileum

Op 24 mei is het weer de Dag van het Nationaal Park. Dit jaar is dat een extra speciale dag voor het Brabantse natuurgebied De Biesbosch. Die heeft namelijk precies 30 jaar geleden de status van nationaal park gekregen. Om dat te vieren heeft Staatsbosbeheer allerlei activiteiten op de agenda staan in het park, meldt de natuurorganisatie. Zo is er op 24 mei een aftrap in estafettevorm en worden er op 1 juli activiteiten georganiseerd in het Biesboschcentrum. 

16 mei '24 (13:00)

Drukte, drukte en nog eens drukte in de Lage Vuursche bossen

Met het mooie weer en een vrije dag in het vooruitzicht trekken veel mensen eropuit naar de bossen bij Lage Vuursche. De combinatie van natuur, frisse lucht en ontspanning trekt jaarlijks een grote menigte naar dit populaire recreatiegebied, zo meldt het AD.

16 mei '24 ( 8:33)

Uitspraak over schieten op wolf met paintballgeweer binnen twee weken

De rechtbank in Arnhem doet binnen twee weken uitspraak in de zaak die de Faunabescherming heeft aangespannen over het schieten met een paintballgeweer op wolven in Gelderland. Een exacte datum is woensdag niet genoemd, maar een woordvoerster van de rechtbank verwacht dat de volle twee weken nodig zijn om tot een besluit te komen.

15 mei '24 (13:32)

Toenemende druk op natuurgebieden rondom steden

Met de groeiende woningbouw neemt de druk op natuurgebieden net buiten steden toe. Echter, Staatsbosbeheer staat voor de uitdaging om drie van deze gebieden te sluiten of te verkopen, aangezien de provincie Zuid-Holland van plan is om de subsidie voor deze gebieden te verminderen, dat meldt Omroep West.

15 mei '24 (12:56)

Plan voor Natuurgebied Zuilen opnieuw gepubliceerd

De gemeente Utrecht heeft opnieuw een herzien plan gepresenteerd voor Natuurgebied Zuilen. Dit komt voort uit de reacties van omwonenden op het eerste plan, waarbij er veel vragen en bezorgdheden waren. Na een uitgebreid participatieproces is het herziene plan gereed voor bespreking in de gemeenteraad. Het hoofddoel blijft om het gebied toegankelijker te maken en de natuurwaarde te verhogen, meldt De Utrechtse Internet Courant.

14 mei '24 (12:46)

Arnhem, Rheden en Rozendaal toneel voor groenste NK Wielrennen ooit

De gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal organiseren op 23 juni 2024 is samenwerking met Courage Events, de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) en Natuurmonumenten het groenste NK Wielrennen ooit. De samenwerking markeert een nieuw hoofdstuk in de organisatie van duurzame (top)sportevenementen, waarbij zorgvuldige maatregelen worden genomen om de natuurlijke schoonheid van de regio te behouden en te respecteren, meldt gemeente Arnhem.

14 mei '24 (10:52)

Consumentenbond: drie zonnebrandcrèmes bieden niet beloofde bescherming

De Consumentenbond raadt mensen drie geteste zonnebrandcrèmes af te gebruiken. De middelen bieden niet de beschermingsfactor die op de verpakking wordt beloofd, meldt de Consumentenbond.

14 mei '24 (10:19)

Noord-Holland stelt 1 miljoen beschikbaar voor waterrecreatie en pleziervaart

De provincie Noord-Holland stelt in 2024 ruim 1 miljoen euro subsidie beschikbaar voor allerlei soorten initiatieven rondom waterrecreatie. Het kan gaan om heel diverse projecten: van schoonmaakacties rondom zwemplekken, het aanleggen van een kanopassage of het verduurzamen van de watersportfaciliteiten en de pleziervaart. Vanaf midden mei kan een subsidie worden aangevraagd, meldt de provincie. 

13 mei '24 (15:25)

Gemeente Olst-Wijhe wil inzetten op recreatie en toerisme langs de IJssel

De gemeente Olst-Wijhe heeft het idee om door middel van natuurherstel en dijk in de uiterwaarden van de IJssel aantrekkelijker te maken voor toeristen. Wat de gemeente betreft moet het ‘een toonaangevende bestemming worden voor natuur, recreatie en duurzaamheid’, meldt Salland1.