Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Randstad heeft belang bij versterking Lekdijk

Door ANP
schedule 5 min
Randstad heeft belang bij versterking Lekdijk
Rijkswaterstaat en de 21 waterschappen zijn bezig met de grootste dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken. Om Nederland beter te beschermen tegen overstromingen wordt in de periode tot 2050 in fases 1500 kilometer aan dijken versterkt. Een van de deelprojecten is de versterking van de Lekdijk tussen Amerongen en Schoonhoven. Dit stuk dijk heeft een lengte van 55 kilometer en is in beheer bij het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR).

Hoogheemraad Els Otterman legt uit dat de Lekdijk een groot deel van midden- en west-Nederland tegen overstromingen beschermt. "Achter de Lekdijk liggen geen primaire waterkeringen meer. Dus als die breekt, stroomt het water zo door naar Amsterdam."

De Lekdijk beschermt al ruim 900 jaar tegen overstromingen. In 2017 zijn de landelijke normen voor de veiligheid van dijken aangescherpt. "Daarbij is niet alleen gekeken naar de hoogte van de dijken, maar is bijvoorbeeld ook onderzocht wat het achterland van de dijken is. Hoeveel mensen wonen er achter een dijk en wat voor economisch kapitaal zit er", zegt Otterman. "Uit het onderzoek kwam voor de Lekdijk naar voren dat er een hoop moet gebeuren. De werkzaamheden die nodig zijn, voeren we uit in de periode tot 2030."

490 miljoen euro

De versterking van de 55 kilometer Lekdijk kost 490 miljoen euro. Het Rijk betaalt daarvan de helft en de 21 waterschappen nemen gezamenlijk 40 procent van de kosten voor hun rekening. HDSR betaalt de resterende 10 procent. Deze verdeelsleutel zijn de partijen overeengekomen in het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) dat voor de landelijke dijkversterkingsoperatie is vastgesteld.

Otterman laat weten dat het werk aan de dijk tussen Amerongen en Schoonhoven in zes deeltrajecten is opgedeeld. "De problemen bij het ene stuk van 100 meter dijk, kunnen heel anders zijn dan bij de volgende 100 meter."

Versterkingswijze

Om de Lekdijk sterk te maken brengt het schap onder meer extra klei aan op de dijk en op uiterwaarden die voor de dijk liggen. Ook neemt HDSR maatregelen tegen piping: daarbij stroomt zand onder een dijk door, waardoor deze instabiel kan worden. "Een innovatieve oplossing tegen piping is het Prolock-systeem. Dat is een damwand van recyclebare kunststof die zand tegenhoudt, maar wel water doorlaat", zegt Otterman. "Van de ervaringen die wij opdoen met het Prolock-systeem en andere innovaties die we toepassen om de Lekdijk te versterken kunnen andere partijen die later aan de beurt zijn bij het uitvoeren van het Hoogwaterbeschermingsprogramma wellicht hun voordeel doen."

22 september '23 ( 9:58)

Nederlands fietsnetwerk loopt voor 10 procent door de natuur

In 2022 liep ongeveer 10 procent van het Nederlandse fietsnetwerk door natuur. Dat is goed voor zo’n 15.000 kilometer aan fietspaden en -wegen. Het grootste deel van de fietspaden, 28 procent, loopt door bebouwd gebied met weinig of geen groen. Dat meldt het CBS op basis van gegevens van de Fietsersbond in de publicatie Nederland in cijfers 2023.

22 september '23 ( 8:46)

Staatsbosbeheer organiseert wandelingen door wolvengebied Veluwe

Staatsbosbeheer organiseert in oktober twee wandelingen over de Hoog Buurlose Heide op de Veluwe om mensen te laten zien hoe schaapskuddes kunnen functioneren in een gebied waar tegenwoordig ook wolven zitten. Het is voor het eerst dat de natuurbeheerder publiek toont hoe het Veluwse wolvenbeleid eruit ziet. Daar is volgens Staatsbosbeheer veel belangstelling voor. De kans dat deelnemers aan de wandelingen een wolf zien is overigens zeer klein, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

20 september '23 (15:26)

Nunspeet vraagt toestemming om voor zes maanden wolven te mogen doden

De Gelderse gemeente Nunspeet heeft de provincie Gelderland toestemming gevraagd om voorlopig voor zes maanden wolven te mogen doden in het landelijk gebied ten westen van het dorp Elspeet. Volgens het gemeentebestuur is er een sterke toename te zien in het aantal dieren dat de laatste tijd is gedood door een wolf. Het gaat om schapen en een pony. Nunspeet hoopt volgens een woordvoerder dat de Gelderse provinciebestuurder Harold Zoet (BBB) het verzoek van Nunspeet meeneemt naar Brussel, waar hij Europese politici donderdag gaat vertellen dat Gelderland wil kunnen ingrijpen tegen wolven die problemen veroorzaken.

20 september '23 (12:13)

Berg je zomerkleding nog niet op

We hebben de eerste herfststorm al weer achter de rug. Het kwik is weer gedaald en de bladeren beginnen al te verkleuren. Toch is het nog niet helemaal het einde van de zomer. Door orkaan Nigel krijgen we volgende week nog een paar dagen lekker weer met temperaturen rond de 24 graden, meldt Weeronline. Dus houd die zonnebril nog maar even op je neus. 

20 september '23 (11:55)

Provincie doet aangifte tegen Chemours wegens illegale lozing

De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen Chemours wegens een illegale lozing. Het chemische bedrijf uit Dordrecht heeft in het afvalwater een stof geloosd waarvoor het geen vergunning heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

19 september '23 ( 9:03)

Noorderlicht kleurt Nederlandse hemel

Op verschillende plaatsen in het noordelijk deel van Nederland is maandagavond het noorderlicht te zien geweest. Er kwamen meldingen uit onder meer Noord-Holland (Egmond aan Zee), Friesland (Zweins) en vanaf de Afsluitdijk. Op X hebben mensen beelden gedeeld.

19 september '23 ( 8:46)

Wederom code geel in Noord-Holland en Waddengebied vanwege harde windstoten

In Noord-Holland en het Waddengebied geldt dinsdag opnieuw code geel. Het KNMI verwacht in de middag en avond zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur, met name in de kustgebieden. De weerwaarschuwing geldt vooralsnog van 13.00 uur tot 22.00 uur.

18 september '23 (10:35)

Aziatische tijgermug al in acht provincies gesignaleerd

De Aziatische tijgermug, die ernstige ziektes kan overbrengen op mensen, is deze zomer al in acht provincies gesignaleerd. De mug werd in dertien woonwijken gevonden en daarnaast op andere plaatsen zoals bij bandenbedrijven en in tuincentra. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt tot eind augustus ongeveer 65 vindplaatsen op de website. In sommige plaatsen, zoals Nijverdal in Overijssel, zijn op negen verschillende plekken tijgermuggen gevangen.

18 september '23 ( 9:02)

Meer dan 10.000 egels gespot tijdens Egeltelling

Bij de jaarlijkse Egeltelling zijn zondagavond tot dusver ruim 10.000 egels geteld. Het gaat om 10.187 levende egels en 255 dode egels, aldus een woordvoerster van de Zoogdierenvereniging. Vorig jaar werden in het hele weekend in totaal 9400 egels geteld.

18 september '23 ( 8:59)

Code geel in westen om regen en onweer, windstoten in de avond

In een deel van het land geldt maandag code geel. In de ochtend trekken regen- en onweersbuien richting het noorden. Daarbij is vooral in het westen kans op windstoten van rond de 60 kilometer per uur en hagel.