Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bos- en moerasvogels doen het goed in Nederland

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Bos- en moerasvogels doen het goed in Nederland
Bos- en moerasvogels doen het goed in Nederland. Moerasvogels zoals de roerdomp en de blauwborst profiteren van natuurontwikkeling, waardoor er steeds meer moerassige gebieden worden aangelegd. Natuurontwikkeling doet ook bosvogels zoals de specht en de buizerd goed, want bossen worden steeds ouder en gevarieerder.

Dat blijkt uit het rapport Broedvogels in Nederland 2022, dat kennisinstituut Sovon Vogelonderzoek Nederland elk jaar laat maken in opdracht van het ministerie van Natuur. Er is in duizenden gebieden in Nederland voornamelijk door vrijwilligers geteld. Het rapport is een belangrijke bron voor natuurbeleid en natuurontwikkeling. Het totale aantal broedvogels in Nederland is sinds 1990 met 43 procent afgenomen, aldus Sovon.

Helemaal verdwenen zijn de duinpieper, de klapekster en de ortolaan. De kemphaan, de kramsvogel en de blauwe kiekendief naderen ook een kritische grens. De Europese kanarie kwam in de vorige eeuw sterk op in Nederland, maar vorig jaar zijn er nog maar twee exemplaren gevonden. Zelfs de ringmus nam in aantal sinds 1990 met 83 procent af, al blijven er vooralsnog genoeg mussen over. Daarentegen hadden de roerdomp, de kwartel en de boomleeuwerik in 2022 een heel goed jaar. Het aantal getelde grauwe klauwieren en graszangers was nooit eerder zo hoog, staat in het rapport.

Het gaat ook goed met relatieve nieuwkomers in de Nederlandse natuur, zoals de oehoe, de zeearend en de kraanvogel. Ook de woudaap is bezig aan een terugkeer in het land. Veel van deze soorten staan op de Rode Lijst van ernstig bedreigde soorten. Waarschijnlijk spelen klimaatverandering, natuurontwikkeling en betere vogelbescherming een rol bij het succes van deze broedvogels, denkt Sovon.

17 mei '24 (15:09)

Boer John en natuurliefhebbers gaan een nieuw natuurgebied aanleggen

Een succesvolle crowdfundingsactie heeft ertoe geleid dat er in de buurt van Winkel een nieuw natuurgebied komt. Die wordt beheerd door Landschap Noord-Holland en het stuk land ligt tussen Winkel en Aartswoud. Daar bood veehouder John Klaver grond aan om in te ruilen voor een natuurgebied. Hij heeft hier nu al een nest met scholeksters: “Mooi!”. Dat meldt NH Nieuws.

17 mei '24 (14:22)

Nationaal Park De Biesbosch viert 30-jarig jubileum

Op 24 mei is het weer de Dag van het Nationaal Park. Dit jaar is dat een extra speciale dag voor het Brabantse natuurgebied De Biesbosch. Die heeft namelijk precies 30 jaar geleden de status van nationaal park gekregen. Om dat te vieren heeft Staatsbosbeheer allerlei activiteiten op de agenda staan in het park, meldt de natuurorganisatie. Zo is er op 24 mei een aftrap in estafettevorm en worden er op 1 juli activiteiten georganiseerd in het Biesboschcentrum. 

16 mei '24 (13:00)

Drukte, drukte en nog eens drukte in de Lage Vuursche bossen

Met het mooie weer en een vrije dag in het vooruitzicht trekken veel mensen eropuit naar de bossen bij Lage Vuursche. De combinatie van natuur, frisse lucht en ontspanning trekt jaarlijks een grote menigte naar dit populaire recreatiegebied, zo meldt het AD.

16 mei '24 ( 8:33)

Uitspraak over schieten op wolf met paintballgeweer binnen twee weken

De rechtbank in Arnhem doet binnen twee weken uitspraak in de zaak die de Faunabescherming heeft aangespannen over het schieten met een paintballgeweer op wolven in Gelderland. Een exacte datum is woensdag niet genoemd, maar een woordvoerster van de rechtbank verwacht dat de volle twee weken nodig zijn om tot een besluit te komen.

15 mei '24 (13:32)

Toenemende druk op natuurgebieden rondom steden

Met de groeiende woningbouw neemt de druk op natuurgebieden net buiten steden toe. Echter, Staatsbosbeheer staat voor de uitdaging om drie van deze gebieden te sluiten of te verkopen, aangezien de provincie Zuid-Holland van plan is om de subsidie voor deze gebieden te verminderen, dat meldt Omroep West.

15 mei '24 (12:56)

Plan voor Natuurgebied Zuilen opnieuw gepubliceerd

De gemeente Utrecht heeft opnieuw een herzien plan gepresenteerd voor Natuurgebied Zuilen. Dit komt voort uit de reacties van omwonenden op het eerste plan, waarbij er veel vragen en bezorgdheden waren. Na een uitgebreid participatieproces is het herziene plan gereed voor bespreking in de gemeenteraad. Het hoofddoel blijft om het gebied toegankelijker te maken en de natuurwaarde te verhogen, meldt De Utrechtse Internet Courant.

14 mei '24 (12:46)

Arnhem, Rheden en Rozendaal toneel voor groenste NK Wielrennen ooit

De gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal organiseren op 23 juni 2024 is samenwerking met Courage Events, de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) en Natuurmonumenten het groenste NK Wielrennen ooit. De samenwerking markeert een nieuw hoofdstuk in de organisatie van duurzame (top)sportevenementen, waarbij zorgvuldige maatregelen worden genomen om de natuurlijke schoonheid van de regio te behouden en te respecteren, meldt gemeente Arnhem.

14 mei '24 (10:52)

Consumentenbond: drie zonnebrandcrèmes bieden niet beloofde bescherming

De Consumentenbond raadt mensen drie geteste zonnebrandcrèmes af te gebruiken. De middelen bieden niet de beschermingsfactor die op de verpakking wordt beloofd, meldt de Consumentenbond.

14 mei '24 (10:19)

Noord-Holland stelt 1 miljoen beschikbaar voor waterrecreatie en pleziervaart

De provincie Noord-Holland stelt in 2024 ruim 1 miljoen euro subsidie beschikbaar voor allerlei soorten initiatieven rondom waterrecreatie. Het kan gaan om heel diverse projecten: van schoonmaakacties rondom zwemplekken, het aanleggen van een kanopassage of het verduurzamen van de watersportfaciliteiten en de pleziervaart. Vanaf midden mei kan een subsidie worden aangevraagd, meldt de provincie. 

13 mei '24 (15:25)

Gemeente Olst-Wijhe wil inzetten op recreatie en toerisme langs de IJssel

De gemeente Olst-Wijhe heeft het idee om door middel van natuurherstel en dijk in de uiterwaarden van de IJssel aantrekkelijker te maken voor toeristen. Wat de gemeente betreft moet het ‘een toonaangevende bestemming worden voor natuur, recreatie en duurzaamheid’, meldt Salland1.