Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dierenwelzijn is niet altijd even belangrijk als vakantieplannen

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Dierenwelzijn is niet altijd even belangrijk als vakantieplannen / Foto: "Konijn" door Robbie Loosvelt
Het is weer vakantie. Voor de meeste mensen betekent dat het inpakken van koffers en checken of de banden van de auto op spanning zijn. Voor de vrijwilligers van het Knaagdierencentrum in IJmuiden betekent het echter extra aanpoten. Voor veel vakantiegangers is het welzijn van hun huisdieren niet zo belangrijk als hun vakantie: elk jaar weer worden tientallen dieren aan hun lot overgelaten, omdat de eigenaren de diertjes in de natuur dumpen. Een enkele komt terecht in een opvang, maar voor veel andere dieren geldt een ander lot, meldt NH Nieuws.

Sommige mensen denken dat ze hun dieren een plezier doen door ze in de natuur of een park uit te zetten. Vaak is dat echter niet aan de orde, stelt Marleen Welbergen van het Knaagdierencentrum IJmuiden. Dat komt doordat huisdieren vaak tam zijn en afhangen van het eten dat mensen in hun kooitjes stoppen. Bovendien zijn zij niet bekend met hun natuurlijke vijanden, waardoor zij een makkelijke prooi worden als zij rondlopen in de natuur.

Knaagdierencentrum

Het is niet bekend wat de precieze cijfers zijn van het aantal huisdieren dat in de natuur wordt gedumpt en sterft. Sommige dieren hebben geluk en worden gespot door wandelaars, die de dierenambulance waarschuwen. Vervolgens worden de dieren naar het Knaagdierencentrum gebracht. Hoe dichter we bij de zomer komen, hoe voller de hokken in het centrum raken.

Marleen ziet een terugkerend patroon. “In de vakantietijd groeit het aantal dieren dat gebracht wordt met tientallen.” Ze kan nooit gewend raken aan het dierenleed dat zij dagelijks tijdens haar werk tegenkomt. Soms gaat ze zelfs met tranen in haar ogen naar het werk.

Gelukkig zijn de vrijwilligers van het centrum vastbesloten om de dieren een goed leven te geven. Desondanks zijn zij altijd op zoek naar mensen die een opgevangen diertje willen adopteren. Konijnen, cavia’s en muizen worden per twee geplaatst, aangezien dit groepsdieren zijn.

Chippen

Vaak is het mogelijk om de dieren bij andere mensen onder te brengen, maar het is natuurlijk nog beter als het aantal opvangplaatsen naar beneden kan. Kennis over het houden van huisdieren helpt hierbij. Op het moment dat iemand zich beter kan voorbereiden op het nemen van een huisdier, neemt de kans op ongelukken ook af, stelt Marleen.

Daarnaast is zij voorstander van een chip-verplichting voor konijnen. Dit geldt al voor honden en wordt binnenkort ook ingevoerd voor katten. Zo kan altijd achterhaald worden wie de eigenaar is en wie er verantwoordelijkheid draagt voor het dier.

27 mei '24 (11:04)

Groot Saeftingh breidt wandelnetwerk uit met nieuwe routes

Grenspark Groot Saeftinghe in Zeeland heeft haar netwerk van wandelroutes uitgebreid. Wandelaars kunnen nu vijf nieuwe routes bewandelen, die allemaal vanuit een dorp in de regio starten. Afgelopen zaterdag 25 mei was de opening van de eerste route. Deze telt negen kilometers en loopt van Ossenisse naar Zeedorp, meldt Omroep Zeeland.

24 mei '24 (12:56)

Wanneer Sallandse Heuvelrug te druk is dit een alternatief in de buurt

Met de Sallandse Heuvelrug en de Weerribben-Wieden kent de provincie Overijssel twee nationale parken. Maar de een is veel populairder dan de andere. Vandaag, tijdens de Dag van het Nationaal Park, wordt de natuur extra onder de aandacht gebracht. Ook de onontdekte natuur, zoals die in het Twentse Reggedal. Het is een uitstekend alternatief voor wanneer de Sallandse Heuvelrug te druk is, meldt RTV Oost.

24 mei '24 (10:56)

Drenthe breidt natuurgebied uit met 220 hectare

Dat je in Drenthe goed kunt wandelen en fietsen door de natuur, dat was al wel langer bekend. Daar wil de provincie aan toevoegen: natuurreservaat Bargerveen wordt uitgebreid met 220 hectare. Het plan voor de uitbreiding van het natuurgebied ten zuidoosten van de gemeente Emmen lag er al langer, maar wordt nu definitief uitgevoerd, meldt RTV Drenthe.

24 mei '24 ( 9:11)

KNMI: vrijdag en zaterdag in heel Nederland kans op onweersbuien

Vrijdag en zaterdag wordt het weer om binnen te recreëren. Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 (11:34)

Nieuwe wandelroute Deventer gaat langs veertien mijmerplekken

Stilstaan tijdens je wandeling. Wellicht niet iets waar je direct aan denkt als je met het doel om kilometers te maken op pad gaat. Maar de nieuwe wandelroute door de binnenstad van Deventer dwingt je juist even stil te staan en je te laten inspireren. Langs veertien plekken op de route vind je op ‘mijmerplekken’ gedichten van dichters uit de stad. Dit meldt RTV Oost. 

22 mei '24 ( 9:09)

Dashboard voor biodiversiteit geeft kijk op status Nederlandse natuur

Natuurorganisaties hebben een onlinedashboard ontwikkeld dat in één oogopslag laat zien hoe het gesteld is met de soortenrijkdom in Nederland. Ze gaan erop monitoren "of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen". Bij de lancering van het dashboard, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, kleuren de verschillende indicatoren oranje of rood. Oranje betekent dat extra inspanningen nodig zijn, rood wil zeggen dat een doel "steeds verder uit zicht" raakt.

21 mei '24 (15:25)

Staatsbosbeheer: vaker dumpingen drugsafval en op meer plekken in het land

Staatsbosbeheer ziet dat het dumpen van drugsafval zich meer verspreidt over het land. Eerder gebeurde dit vooral in het zuiden, maar nu hebben ook andere provincies vaker te maken met grote dumpingen, zegt een woordvoerster van de bos- en natuurbeheerder naar aanleiding van nieuwe cijfers van de politie.

21 mei '24 (14:06)

Drielandentrein rijdt vanaf 9 juni: 'Biedt mogelijkheden voor recreatie en toerisme'

Vanaf 9 juni kunnen reizigers gemakkelijker met de trein naar België en Duitsland. De drielandentrein gaat vanaf die datum officieel en conform dienstregeling rijden, meldt provincie Limburg.

21 mei '24 (13:34)

Wandel of fiets langs kunst aan het Klompenpad

Sinds 2021 staan de Klompenpaden een weekend lang in het teken van kunst. Ook dit jaar zetten kunstenaars hun werken neer langs Klompenpaden. Geïnteresseerden kunnen op 1 en 2 juni weer van kunst in de natuur genieten, tijdens een wandeling of fietstocht, meldt Wandelnet.

17 mei '24 (15:09)

Boer John en natuurliefhebbers gaan een nieuw natuurgebied aanleggen

Een succesvolle crowdfundingsactie heeft ertoe geleid dat er in de buurt van Winkel een nieuw natuurgebied komt. Die wordt beheerd door Landschap Noord-Holland en het stuk land ligt tussen Winkel en Aartswoud. Daar bood veehouder John Klaver grond aan om in te ruilen voor een natuurgebied. Hij heeft hier nu al een nest met scholeksters: “Mooi!”. Dat meldt NH Nieuws.