Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dierenwelzijn is niet altijd even belangrijk als vakantieplannen

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
Dierenwelzijn is niet altijd even belangrijk als vakantieplannen / Foto: "Konijn" door Robbie Loosvelt
Het is weer vakantie. Voor de meeste mensen betekent dat het inpakken van koffers en checken of de banden van de auto op spanning zijn. Voor de vrijwilligers van het Knaagdierencentrum in IJmuiden betekent het echter extra aanpoten. Voor veel vakantiegangers is het welzijn van hun huisdieren niet zo belangrijk als hun vakantie: elk jaar weer worden tientallen dieren aan hun lot overgelaten, omdat de eigenaren de diertjes in de natuur dumpen. Een enkele komt terecht in een opvang, maar voor veel andere dieren geldt een ander lot, meldt NH Nieuws.

Sommige mensen denken dat ze hun dieren een plezier doen door ze in de natuur of een park uit te zetten. Vaak is dat echter niet aan de orde, stelt Marleen Welbergen van het Knaagdierencentrum IJmuiden. Dat komt doordat huisdieren vaak tam zijn en afhangen van het eten dat mensen in hun kooitjes stoppen. Bovendien zijn zij niet bekend met hun natuurlijke vijanden, waardoor zij een makkelijke prooi worden als zij rondlopen in de natuur.

Knaagdierencentrum

Het is niet bekend wat de precieze cijfers zijn van het aantal huisdieren dat in de natuur wordt gedumpt en sterft. Sommige dieren hebben geluk en worden gespot door wandelaars, die de dierenambulance waarschuwen. Vervolgens worden de dieren naar het Knaagdierencentrum gebracht. Hoe dichter we bij de zomer komen, hoe voller de hokken in het centrum raken.

Marleen ziet een terugkerend patroon. “In de vakantietijd groeit het aantal dieren dat gebracht wordt met tientallen.” Ze kan nooit gewend raken aan het dierenleed dat zij dagelijks tijdens haar werk tegenkomt. Soms gaat ze zelfs met tranen in haar ogen naar het werk.

Gelukkig zijn de vrijwilligers van het centrum vastbesloten om de dieren een goed leven te geven. Desondanks zijn zij altijd op zoek naar mensen die een opgevangen diertje willen adopteren. Konijnen, cavia’s en muizen worden per twee geplaatst, aangezien dit groepsdieren zijn.

Chippen

Vaak is het mogelijk om de dieren bij andere mensen onder te brengen, maar het is natuurlijk nog beter als het aantal opvangplaatsen naar beneden kan. Kennis over het houden van huisdieren helpt hierbij. Op het moment dat iemand zich beter kan voorbereiden op het nemen van een huisdier, neemt de kans op ongelukken ook af, stelt Marleen.

Daarnaast is zij voorstander van een chip-verplichting voor konijnen. Dit geldt al voor honden en wordt binnenkort ook ingevoerd voor katten. Zo kan altijd achterhaald worden wie de eigenaar is en wie er verantwoordelijkheid draagt voor het dier.

26 september '23 (10:29)

Elf Nederlandse stranden ontvangen Groene Strand Wimpel

Op maandag ontvingen elf stranden in Nederland de Groene Strand Wimpel. Ook drie gemeenten mochten de erkenning in ontvangst nemen. Door een actieve samenwerking tussen vrijwilligers, gemeenten en ondernemers op het strand is het gelukt om meer ruimte voor natuur vrij te maken op het strand. Daarmee maakt Nederland een belangrijke stap richten het doel om de stranden verder te vergroenen, meldt het Groene Strand.

26 september '23 (10:01)

Ecologen: verbeter controle op natuurtoetsen

Stel, je wandelt door een heerlijk rustig bos. Je geniet lekker van de omgeving, totdat je op een gegeven moment lawaai in de verte hoort. Wanneer je dichterbij komt, zie je graafmachines die midden in het bos een nieuwe weg aanleggen. Is dit wel toegestaan? Niet altijd. Ecologen zijn het erover eens. Zij vinden dat er te weinig controle is op natuurtoetsen. Deze rapporten moeten uitwijzen of een bepaald project, zoals het aanleggen van een mountainbikeroute of het organiseren van een evenement, schade toebrengt aan de natuur en omgeving. Die rapporten zijn niet altijd van even goede kwaliteit, maar worden toch goedgekeurd. De branchevereniging voor ecologen wil dat dit strenger wordt gehandhaafd. Momenteel gebeurt dat volgens de vereniging lang niet altijd. Dat meldt Pointer.

25 september '23 (11:10)

Voor tweede keer in week tijd was Noorderlicht te zien boven Nederland

Het gebeurt al niet vaak, maar nu zelfs twee keer in een week tijd. Gisteravond kleurde de hemel weer groen en rood door het Noorderlicht. Het leverde mooie beelden op, die werden gedeeld op sociale media. Dat meldt RTL Nieuws.

25 september '23 ( 9:44)

Kind vindt handgranaat in bosjes in Rotterdam

Een middagje buitenspelen in Rotterdam had een merkwaardige afloop. Daar heeft een jongen een handgranaat gevonden en meegenomen naar een speeltuin. De politie heeft laten weten dat het om een echte handgranaat gaat, meldt NOS.

22 september '23 ( 9:58)

Nederlands fietsnetwerk loopt voor 10 procent door de natuur

In 2022 liep ongeveer 10 procent van het Nederlandse fietsnetwerk door natuur. Dat is goed voor zo’n 15.000 kilometer aan fietspaden en -wegen. Het grootste deel van de fietspaden, 28 procent, loopt door bebouwd gebied met weinig of geen groen. Dat meldt het CBS op basis van gegevens van de Fietsersbond in de publicatie Nederland in cijfers 2023.

22 september '23 ( 8:46)

Staatsbosbeheer organiseert wandelingen door wolvengebied Veluwe

Staatsbosbeheer organiseert in oktober twee wandelingen over de Hoog Buurlose Heide op de Veluwe om mensen te laten zien hoe schaapskuddes kunnen functioneren in een gebied waar tegenwoordig ook wolven zitten. Het is voor het eerst dat de natuurbeheerder publiek toont hoe het Veluwse wolvenbeleid eruit ziet. Daar is volgens Staatsbosbeheer veel belangstelling voor. De kans dat deelnemers aan de wandelingen een wolf zien is overigens zeer klein, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

20 september '23 (15:26)

Nunspeet vraagt toestemming om voor zes maanden wolven te mogen doden

De Gelderse gemeente Nunspeet heeft de provincie Gelderland toestemming gevraagd om voorlopig voor zes maanden wolven te mogen doden in het landelijk gebied ten westen van het dorp Elspeet. Volgens het gemeentebestuur is er een sterke toename te zien in het aantal dieren dat de laatste tijd is gedood door een wolf. Het gaat om schapen en een pony. Nunspeet hoopt volgens een woordvoerder dat de Gelderse provinciebestuurder Harold Zoet (BBB) het verzoek van Nunspeet meeneemt naar Brussel, waar hij Europese politici donderdag gaat vertellen dat Gelderland wil kunnen ingrijpen tegen wolven die problemen veroorzaken.

20 september '23 (12:13)

Berg je zomerkleding nog niet op

We hebben de eerste herfststorm al weer achter de rug. Het kwik is weer gedaald en de bladeren beginnen al te verkleuren. Toch is het nog niet helemaal het einde van de zomer. Door orkaan Nigel krijgen we volgende week nog een paar dagen lekker weer met temperaturen rond de 24 graden, meldt Weeronline. Dus houd die zonnebril nog maar even op je neus. 

20 september '23 (11:55)

Provincie doet aangifte tegen Chemours wegens illegale lozing

De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen Chemours wegens een illegale lozing. Het chemische bedrijf uit Dordrecht heeft in het afvalwater een stof geloosd waarvoor het geen vergunning heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

19 september '23 ( 9:03)

Noorderlicht kleurt Nederlandse hemel

Op verschillende plaatsen in het noordelijk deel van Nederland is maandagavond het noorderlicht te zien geweest. Er kwamen meldingen uit onder meer Noord-Holland (Egmond aan Zee), Friesland (Zweins) en vanaf de Afsluitdijk. Op X hebben mensen beelden gedeeld.