Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Veghelse natuurtuin verrast met ontdekking zeldzame koninginnenpage

Door Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Veghelse natuurtuin verrast met ontdekking zeldzame koninginnenpage / Foto: "Koninginnenpage" door Sylvia Sassen
Natuurtuin ’t Bundertje in Veghel is vandaag in de feeststemming. Daar zijn in juni drie cocons van de zeldzame koninginnenpage ontdekt, die nu zijn ontpopt. De geboorte van de bijzondere vlinder wordt gezien als een beloning voor de aanpak van de natuurtuin, meldt Brabants Dagblad.

Het was eind juni al feest bij de medewerkers en vrijwilligers van de natuurtuin toen de cocons ontdekt werden. Nu is er nog meer vreugde. De cocons van de zeldzame vlinders zijn inmiddels ontpopt en de vlinders zijn uitgevlogen. De milieuvriendelijke aanpak van ’t Bundertje zorgt ervoor dat het aantal dier- en plantsoorten in de tuin toeneemt, is de conclusie.

Danielle Walraven is beheerder en educatief medewerker bij ’t Bundertje. Ze stelt dat door een zorgvuldig maaibeleid meer inheemse planten groeien op het terrein. Dat is op zijn beurt weer belangrijk voor de insecten, onder meer tijdens de voortplanting. Walraven ziet de geboorte van de koninginnenpages als een ‘prachtige beloning voor de aanpak’.

Koninginnenpage

De rups van de vlinder is felgekleurd, met veel groene en oranje strepen. De vlinder hoort bij de familie van de grote pages en is de grootste inheemse vlindersoort in Nederland. Vroeger kwam de koninginnenpage alleen voor in Zuid-Limburg, maar inmiddels is de vlinder ook in andere delen van het land te zien. Ze komen echter niet veel voor.

’t Bundertje ligt aan de Patrijsdonk in Veghel en is een leer- en ontmoetingsplek voor iedereen die geïnteresseerd is in natuurtuinen. De locatie heeft daarnaast ook een dierenweide, een vijver en moestuintjes voor kinderen.

28 mei '24 (14:39)

Zeeland stelt 1,2 miljoen euro extra subsidie beschikbaar voor natuurherstel

De provincie Zeeland stelt 1,2 miljoen euro beschikbaar voor agrarisch natuurbeheer langs de natuurgebieden Manteling op Walcheren en de Kop van Schouwen. In beide duingebieden is de natuur de afgelopen jaren verslechterd. De Ecologische Autoriteit meldde begin dit jaar dat de gebieden te maken hebben met verzuring en vermesting door onder meer te veel stikstof en verdroging.

28 mei '24 (11:26)

Tegenwoordig shop je auto’s in het bos

Waarom een dure auto kopen bij een autodealer als je ook gewoon in het bos kunt shoppen? Ben je nog op zoek naar een nieuwe bolide, stuur boswachter Erik dan een berichtje. Hij heeft nog wel een BMW voor de klusser liggen, voor een prikkie. Die werd namelijk pardoes in het bos gedumpt, meldt Brabants Dagblad.

27 mei '24 (11:04)

Groot Saeftingh breidt wandelnetwerk uit met nieuwe routes

Grenspark Groot Saeftinghe in Zeeland heeft haar netwerk van wandelroutes uitgebreid. Wandelaars kunnen nu vijf nieuwe routes bewandelen, die allemaal vanuit een dorp in de regio starten. Afgelopen zaterdag 25 mei was de opening van de eerste route. Deze telt negen kilometers en loopt van Ossenisse naar Zeedorp, meldt Omroep Zeeland.

24 mei '24 (12:56)

Wanneer Sallandse Heuvelrug te druk is dit een alternatief in de buurt

Met de Sallandse Heuvelrug en de Weerribben-Wieden kent de provincie Overijssel twee nationale parken. Maar de een is veel populairder dan de andere. Vandaag, tijdens de Dag van het Nationaal Park, wordt de natuur extra onder de aandacht gebracht. Ook de onontdekte natuur, zoals die in het Twentse Reggedal. Het is een uitstekend alternatief voor wanneer de Sallandse Heuvelrug te druk is, meldt RTV Oost.

24 mei '24 (10:56)

Drenthe breidt natuurgebied uit met 220 hectare

Dat je in Drenthe goed kunt wandelen en fietsen door de natuur, dat was al wel langer bekend. Daar wil de provincie aan toevoegen: natuurreservaat Bargerveen wordt uitgebreid met 220 hectare. Het plan voor de uitbreiding van het natuurgebied ten zuidoosten van de gemeente Emmen lag er al langer, maar wordt nu definitief uitgevoerd, meldt RTV Drenthe.

24 mei '24 ( 9:11)

KNMI: vrijdag en zaterdag in heel Nederland kans op onweersbuien

Vrijdag en zaterdag wordt het weer om binnen te recreëren. Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 (11:34)

Nieuwe wandelroute Deventer gaat langs veertien mijmerplekken

Stilstaan tijdens je wandeling. Wellicht niet iets waar je direct aan denkt als je met het doel om kilometers te maken op pad gaat. Maar de nieuwe wandelroute door de binnenstad van Deventer dwingt je juist even stil te staan en je te laten inspireren. Langs veertien plekken op de route vind je op ‘mijmerplekken’ gedichten van dichters uit de stad. Dit meldt RTV Oost. 

22 mei '24 ( 9:09)

Dashboard voor biodiversiteit geeft kijk op status Nederlandse natuur

Natuurorganisaties hebben een onlinedashboard ontwikkeld dat in één oogopslag laat zien hoe het gesteld is met de soortenrijkdom in Nederland. Ze gaan erop monitoren "of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen". Bij de lancering van het dashboard, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, kleuren de verschillende indicatoren oranje of rood. Oranje betekent dat extra inspanningen nodig zijn, rood wil zeggen dat een doel "steeds verder uit zicht" raakt.

21 mei '24 (15:25)

Staatsbosbeheer: vaker dumpingen drugsafval en op meer plekken in het land

Staatsbosbeheer ziet dat het dumpen van drugsafval zich meer verspreidt over het land. Eerder gebeurde dit vooral in het zuiden, maar nu hebben ook andere provincies vaker te maken met grote dumpingen, zegt een woordvoerster van de bos- en natuurbeheerder naar aanleiding van nieuwe cijfers van de politie.

21 mei '24 (14:06)

Drielandentrein rijdt vanaf 9 juni: 'Biedt mogelijkheden voor recreatie en toerisme'

Vanaf 9 juni kunnen reizigers gemakkelijker met de trein naar België en Duitsland. De drielandentrein gaat vanaf die datum officieel en conform dienstregeling rijden, meldt provincie Limburg.