Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Drentse wethouder wil herten loslaten als voer voor wolf

Door ANP
schedule 3 min
Drentse wethouder wil herten loslaten als voer voor wolf
Drenthe zou bijvoorbeeld in het Drents Friese Wold edelherten moeten herintroduceren. Edelherten zijn uitstekend geschikt als prooi voor wolven en dat zou wellicht voor een deel een einde maken aan de aanvallen van wolven op schapen in de provincie. Op de Gelderse Veluwe vallen wolven veel minder vaak schapen aan, omdat daar voldoende grofwild rondloopt als voedsel voor de dieren.

Daarvoor pleit de Hoogeveense wethouder Mark Tuit, die onder meer natuur en landschap in zijn portefeuille heeft. Tuit was eerder landelijk projectleider bij het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid IVN. Hij wil zijn voorstel op tafel leggen bij het eerste contact dat gemeentebestuurders hebben met de nieuwe gedeputeerde voor wolvenzaken van de provincie Drenthe.

Wolvenaanvallen in Drenthe zijn in het nieuws nadat een wolf zondag een schapenhouder beet. In Drenthe zit in elk geval een roedel wolven met welpen en een wolvenpaar.

Europese wetgeving

"Boeren klagen terecht dat wolvenaanvallen een groot probleem zijn. Maar Europese wetgeving schrijft voor dat de wolf zwaar beschermd is en we moeten ons aan de wet houden", zegt de gemeentebestuurder. "We moeten dus andere dingen verzinnen om deze puzzel te leggen. We weten dat één op de drie jonge edelherten op de Veluwe gegrepen wordt door een wolf. Drenthe is een prima provincie voor edelherten. Herten loslaten in het wild zou dus heel goed een deel van de puzzel kunnen oplossen."

In een opiniestuk in de NRC pleit oud-milieuofficier van justitie Siebren Buist ervoor dat Drenthe minder reeën gaat afschieten, zodat de wolf daar op kan jagen. Tuit juicht dat plan toe: "Nog een puzzelstuk. Er lopen in Drenthe genoeg reeën rond. We kunnen niet blijven dweilen met de kraan open en hopen op aanpassing van de wet. We moeten nu aan de voorkant maatregelen nemen en zorgen dat de wolf minder belang heeft bij schapen in de wei."

29 september '23 (12:23)

Nederlandse bossen hebben het zwaar door droogte en hitte

Bomen zijn als gevolg van de klimaatverandering massaal aan het sterven. Hogere temperaturen en lange periodes van droogte zorgen ervoor dat bomen steeds minder weerbaar worden tegen allerlei ziektes en plagen. Dat meldt RTL Nieuws.

28 september '23 (15:39)

Waterbeheerders zien droge zomers als vanzelfsprekend

Rijkswaterstaat en de waterschappen zien de omgang met droogte in het voorjaar en de zomer steeds meer als regulier werk. Er wordt minder snel opgeschaald naar een alarmniveau en maatregelen als het extra opsparen van water in het IJsselmeer en het Markermeer zijn dit jaar al genomen toen er nog geen sprake was van droogte. Dat zegt Rijkswaterstaat bij het verschijnen van de laatste droogtemonitor van 2023, vlak voor het stormseizoen op 1 oktober van start gaat.

28 september '23 (10:05)

Op wandeltocht door Utrecht langs de Hollandse Waterlinies

Op 14 oktober neemt de Waterlinie Wandeltocht deelnemers weer mee dwars door de Hollandse Waterlinies, met onderweg cultuurvermaak en goede stops voor de innerlijke mens. De editie van 2023 in Utrecht is extra populair: “Wandelen met een doel werkt beter voor veel mensen”. Dit meldt Waterlinie Watertochten.

27 september '23 (15:01)

Nederland telt op dit moment negen wolvenroedels met minimaal 39 welpen

In Nederland leven op dit moment negen wolvenroedels, die samen dit voorjaar minimaal 39 welpen hebben voortgebracht. Zeven roedels zitten op en rond de Veluwe, de twee andere groepen leven in Drenthe en in de Drents-Friese regio. Hoeveel wolven er in totaal in Nederland zijn is niet te zeggen, omdat niet van elke wolf DNA kan worden vastgesteld wegens gebrek aan sporen. Dat zegt BIJ12, het bureau dat voor de provincies wolvenzaken afhandelt. Er zijn in elk geval tientallen wolven in Nederland.

27 september '23 ( 8:44)

Hoge Veluwe wil via Europese Commissie toestemming krijgen om op wolven te jagen

Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft bij de Europese Commissie gepleit voor het mogen bejagen van wolven in het park. De parkdirectie schrijft dat in een brief in reactie op de vraag van de Europese Commissie om meer informatie over wolven en de eventuele overlast die de roofdieren veroorzaken. De Hoge Veluwe hoopt dat de Europese beschermingsregels van de wolf versoepeld worden.

26 september '23 (10:29)

Elf Nederlandse stranden ontvangen Groene Strand Wimpel

Op maandag ontvingen elf stranden in Nederland de Groene Strand Wimpel. Ook drie gemeenten mochten de erkenning in ontvangst nemen. Door een actieve samenwerking tussen vrijwilligers, gemeenten en ondernemers op het strand is het gelukt om meer ruimte voor natuur vrij te maken op het strand. Daarmee maakt Nederland een belangrijke stap richten het doel om de stranden verder te vergroenen, meldt het Groene Strand.

26 september '23 (10:01)

Ecologen: verbeter controle op natuurtoetsen

Stel, je wandelt door een heerlijk rustig bos. Je geniet lekker van de omgeving, totdat je op een gegeven moment lawaai in de verte hoort. Wanneer je dichterbij komt, zie je graafmachines die midden in het bos een nieuwe weg aanleggen. Is dit wel toegestaan? Niet altijd. Ecologen zijn het erover eens. Zij vinden dat er te weinig controle is op natuurtoetsen. Deze rapporten moeten uitwijzen of een bepaald project, zoals het aanleggen van een mountainbikeroute of het organiseren van een evenement, schade toebrengt aan de natuur en omgeving. Die rapporten zijn niet altijd van even goede kwaliteit, maar worden toch goedgekeurd. De branchevereniging voor ecologen wil dat dit strenger wordt gehandhaafd. Momenteel gebeurt dat volgens de vereniging lang niet altijd. Dat meldt Pointer.

25 september '23 (11:10)

Voor tweede keer in week tijd was Noorderlicht te zien boven Nederland

Het gebeurt al niet vaak, maar nu zelfs twee keer in een week tijd. Gisteravond kleurde de hemel weer groen en rood door het Noorderlicht. Het leverde mooie beelden op, die werden gedeeld op sociale media. Dat meldt RTL Nieuws.

25 september '23 ( 9:44)

Kind vindt handgranaat in bosjes in Rotterdam

Een middagje buitenspelen in Rotterdam had een merkwaardige afloop. Daar heeft een jongen een handgranaat gevonden en meegenomen naar een speeltuin. De politie heeft laten weten dat het om een echte handgranaat gaat, meldt NOS.

22 september '23 ( 9:58)

Nederlands fietsnetwerk loopt voor 10 procent door de natuur

In 2022 liep ongeveer 10 procent van het Nederlandse fietsnetwerk door natuur. Dat is goed voor zo’n 15.000 kilometer aan fietspaden en -wegen. Het grootste deel van de fietspaden, 28 procent, loopt door bebouwd gebied met weinig of geen groen. Dat meldt het CBS op basis van gegevens van de Fietsersbond in de publicatie Nederland in cijfers 2023.