Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Drentse wethouder wil herten loslaten als voer voor wolf

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Drentse wethouder wil herten loslaten als voer voor wolf
Drenthe zou bijvoorbeeld in het Drents Friese Wold edelherten moeten herintroduceren. Edelherten zijn uitstekend geschikt als prooi voor wolven en dat zou wellicht voor een deel een einde maken aan de aanvallen van wolven op schapen in de provincie. Op de Gelderse Veluwe vallen wolven veel minder vaak schapen aan, omdat daar voldoende grofwild rondloopt als voedsel voor de dieren.

Daarvoor pleit de Hoogeveense wethouder Mark Tuit, die onder meer natuur en landschap in zijn portefeuille heeft. Tuit was eerder landelijk projectleider bij het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid IVN. Hij wil zijn voorstel op tafel leggen bij het eerste contact dat gemeentebestuurders hebben met de nieuwe gedeputeerde voor wolvenzaken van de provincie Drenthe.

Wolvenaanvallen in Drenthe zijn in het nieuws nadat een wolf zondag een schapenhouder beet. In Drenthe zit in elk geval een roedel wolven met welpen en een wolvenpaar.

Europese wetgeving

"Boeren klagen terecht dat wolvenaanvallen een groot probleem zijn. Maar Europese wetgeving schrijft voor dat de wolf zwaar beschermd is en we moeten ons aan de wet houden", zegt de gemeentebestuurder. "We moeten dus andere dingen verzinnen om deze puzzel te leggen. We weten dat één op de drie jonge edelherten op de Veluwe gegrepen wordt door een wolf. Drenthe is een prima provincie voor edelherten. Herten loslaten in het wild zou dus heel goed een deel van de puzzel kunnen oplossen."

In een opiniestuk in de NRC pleit oud-milieuofficier van justitie Siebren Buist ervoor dat Drenthe minder reeën gaat afschieten, zodat de wolf daar op kan jagen. Tuit juicht dat plan toe: "Nog een puzzelstuk. Er lopen in Drenthe genoeg reeën rond. We kunnen niet blijven dweilen met de kraan open en hopen op aanpassing van de wet. We moeten nu aan de voorkant maatregelen nemen en zorgen dat de wolf minder belang heeft bij schapen in de wei."

28 mei '24 (14:39)

Zeeland stelt 1,2 miljoen euro extra subsidie beschikbaar voor natuurherstel

De provincie Zeeland stelt 1,2 miljoen euro beschikbaar voor agrarisch natuurbeheer langs de natuurgebieden Manteling op Walcheren en de Kop van Schouwen. In beide duingebieden is de natuur de afgelopen jaren verslechterd. De Ecologische Autoriteit meldde begin dit jaar dat de gebieden te maken hebben met verzuring en vermesting door onder meer te veel stikstof en verdroging.

28 mei '24 (11:26)

Tegenwoordig shop je auto’s in het bos

Waarom een dure auto kopen bij een autodealer als je ook gewoon in het bos kunt shoppen? Ben je nog op zoek naar een nieuwe bolide, stuur boswachter Erik dan een berichtje. Hij heeft nog wel een BMW voor de klusser liggen, voor een prikkie. Die werd namelijk pardoes in het bos gedumpt, meldt Brabants Dagblad.

27 mei '24 (11:04)

Groot Saeftingh breidt wandelnetwerk uit met nieuwe routes

Grenspark Groot Saeftinghe in Zeeland heeft haar netwerk van wandelroutes uitgebreid. Wandelaars kunnen nu vijf nieuwe routes bewandelen, die allemaal vanuit een dorp in de regio starten. Afgelopen zaterdag 25 mei was de opening van de eerste route. Deze telt negen kilometers en loopt van Ossenisse naar Zeedorp, meldt Omroep Zeeland.

24 mei '24 (12:56)

Wanneer Sallandse Heuvelrug te druk is dit een alternatief in de buurt

Met de Sallandse Heuvelrug en de Weerribben-Wieden kent de provincie Overijssel twee nationale parken. Maar de een is veel populairder dan de andere. Vandaag, tijdens de Dag van het Nationaal Park, wordt de natuur extra onder de aandacht gebracht. Ook de onontdekte natuur, zoals die in het Twentse Reggedal. Het is een uitstekend alternatief voor wanneer de Sallandse Heuvelrug te druk is, meldt RTV Oost.

24 mei '24 (10:56)

Drenthe breidt natuurgebied uit met 220 hectare

Dat je in Drenthe goed kunt wandelen en fietsen door de natuur, dat was al wel langer bekend. Daar wil de provincie aan toevoegen: natuurreservaat Bargerveen wordt uitgebreid met 220 hectare. Het plan voor de uitbreiding van het natuurgebied ten zuidoosten van de gemeente Emmen lag er al langer, maar wordt nu definitief uitgevoerd, meldt RTV Drenthe.

24 mei '24 ( 9:11)

KNMI: vrijdag en zaterdag in heel Nederland kans op onweersbuien

Vrijdag en zaterdag wordt het weer om binnen te recreëren. Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 (11:34)

Nieuwe wandelroute Deventer gaat langs veertien mijmerplekken

Stilstaan tijdens je wandeling. Wellicht niet iets waar je direct aan denkt als je met het doel om kilometers te maken op pad gaat. Maar de nieuwe wandelroute door de binnenstad van Deventer dwingt je juist even stil te staan en je te laten inspireren. Langs veertien plekken op de route vind je op ‘mijmerplekken’ gedichten van dichters uit de stad. Dit meldt RTV Oost. 

22 mei '24 ( 9:09)

Dashboard voor biodiversiteit geeft kijk op status Nederlandse natuur

Natuurorganisaties hebben een onlinedashboard ontwikkeld dat in één oogopslag laat zien hoe het gesteld is met de soortenrijkdom in Nederland. Ze gaan erop monitoren "of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen". Bij de lancering van het dashboard, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, kleuren de verschillende indicatoren oranje of rood. Oranje betekent dat extra inspanningen nodig zijn, rood wil zeggen dat een doel "steeds verder uit zicht" raakt.

21 mei '24 (15:25)

Staatsbosbeheer: vaker dumpingen drugsafval en op meer plekken in het land

Staatsbosbeheer ziet dat het dumpen van drugsafval zich meer verspreidt over het land. Eerder gebeurde dit vooral in het zuiden, maar nu hebben ook andere provincies vaker te maken met grote dumpingen, zegt een woordvoerster van de bos- en natuurbeheerder naar aanleiding van nieuwe cijfers van de politie.

21 mei '24 (14:06)

Drielandentrein rijdt vanaf 9 juni: 'Biedt mogelijkheden voor recreatie en toerisme'

Vanaf 9 juni kunnen reizigers gemakkelijker met de trein naar België en Duitsland. De drielandentrein gaat vanaf die datum officieel en conform dienstregeling rijden, meldt provincie Limburg.