Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

‘Ik ga op reis en ik neem mee…’: dé vakantiechecklist zodat jij niets vergeet

Door Ilias van Bruggen
schedule 12 min
‘Ik ga op reis en ik neem mee…’: de vakantiechecklist zodat jij niets vergeet
De zomervakantie staat in de startblokken of is zelfs al begonnen, we hebben net onze trein- of vliegtickets geboekt of zetten alvast de dakkoffer op de auto. Het is het begin van een onbezorgde vakantie. Maar wanneer je al lekker met je cocktail op het strand ligt, wil je er niet achter komen dat je thuis de medicijnen van je kleinste bent vergeten. Daarom hebben wij een vakantiechecklist opgesteld, zodat je optimaal voorbereid op reis gaat!

Nu hebben we het al over medicijnen gehad, maar er zijn natuurlijk nog veel meer artikelen die je mee wilt hebben naar jouw vakantiebestemming. Het is gemakkelijk om belangrijke items te vergeten of te denken dat je ze niet nodig hebt, maar er later spijt van hebt. Om ervoor te zorgen dat je optimaal voorbereid de auto, trein of het vliegtuig inspringt, is hier een vakantiepaklijst met belangrijke items om niet te vergeten.

Reisdocumenten

Of je nu binnen Europa blijft of reist naar een ander continent, je zult altijd reisdocumenten bij je moeten hebben. Denk daarom om de volgende items:

 • Paspoort/identiteitskaart (ID-kaart is alleen geldig binnen Europa)
 • Visum (indien nodig)
 • Rijbewijs (indien nodig)
 • Boardingspass/treintickets/buskaartjes
 • Reserveringen


Betaalmiddelen

Tegenwoordig is het erg eenvoudig om te betalen, zelfs zonder betaalpas. Maar waar het in Nederland steeds gewoner is om digitaal te betalen, is het in andere landen gebruikelijk om met contant geld af te rekenen. In sommige landen – zelfs België – zijn er voldoende winkels en bedrijven die enkel contant geld accepteren. Daarom hebben wij de volgende items voor betaalmiddelen voor jou op een rijtje gezet:

 • Contant geld in de lokale valuta (dit kun je het beste doen in het land zelf)
 • Betaalpas/creditcard

Tip: sommige betaalpassen zijn niet automatisch ingesteld om overal in de wereld mee te kunnen betalen. Check daarom goed of je jouw betaalpas hebt ingesteld zodat je overal ter wereld kunt betalen.

Is je pas gestolen? Zorg er dan direct voor dat de betaalpas wordt geblokkeerd en doe een aangifte.


Medische artikelen

We grapten er net al over, maar het is erg belangrijk om medicatie mee te nemen als je deze nodig hebt. Niet in elk land zijn dezelfde medicijnen te krijgen, dus zorg ervoor dat je ze zelf mee hebt. Denk hierbij aan de volgende artikelen:

 • Medicijnen (inclusief recepten)
 • Paracetamol
 • Verbanddoosje (bijvoorbeeld voor die akelige blaren tijdens een wandelvakantie)
 • Zonnebrandcrème
 • Insectenwerend middel
 • Persoonlijke verzorgingsproducten
 • Reisverzekering en pasje voor ziektekostenverzekering
 • Vaccinaties en vaccinatieboekje (check ruim van tevoren welke vaccinaties je nodig hebt)


Kleding en accessoires

Een voor de hand liggende alinea, maar toch fijn om alles even op een rijtje te zien. Naast normale kleding is het handig om rekening te houden met bepaalde weersomstandigheden of temperaturen.

 • Voldoende ondergoed en sokken
 • Comfortabele schoenen/slippers
 • Weerbestendige kleding (afhankelijk van de bestemming)
 • Zwemkleding en handdoeken
 • Hoofddeksels en zonnebrillen
 • Toiletartikelen


Elektronica

Of je nu je telefoon als navigatie gaat gebruiken of je camera mee wilt nemen om prachtige kiekjes te schieten, elektronica is tegenwoordig onmisbaar tijdens een vakantie. Daarom ga je op vakantie en neem je mee:

 • Mobiele telefoon
 • Camera en extra geheugenkaart (indien nodig)
 • Opladers
 • Wereldstekker (indien nodig)
 • Oordopjes/koptelefoon
 • Draagbare powerbank
 • E-reader of boeken


Reisgidsen

Als je de vakantiebestemming al kent is het misschien minder nodig, maar altijd interessant om te weten wat er te doen is in de omgeving. Of als je de taal niet spreekt kan het handig zijn om je hier op voor te bereiden.

 • Reisgidsen van je bestemming(en)
 • Kaarten of navigatiesysteem (als je daar je telefoon niet voor wilt gebruiken)
 • Taalgids (indien nodig)
 • Activiteiten- en evenementengids


Overige items

Als laatste zijn er nog de overige artikelen: items die niet in een specifieke categorie passen maar wel essentieel zijn om mee te nemen op vakantie.

 • Reiskussens en dekens
 • Bestek en servies
 • Opvouwbare tas of rugzak voor dagtochten
 • Sloten voor de koffers/tassen
 • Entertainment (spelletjes, reisspellen etc.)


Met deze vakantiechecklist zorg jij ervoor dat je onbezorgd aan je vakantie begint. Natuurlijk kun je de lijst aanpassen naar jouw persoonlijke voorkeuren en de aard van je vakantie. Daarbij is het handig om ruim van tevoren de checklist bij langs te gaan, zodat je zeker weet dat je voldoende tijd hebt om alles bij elkaar te zoeken. Zorgvuldig plannen en het gebruiken van een checklist is al een goede voorbereiding. En dat is het halve werk. Fijne vakantie!

Let op: dit is een voorbeeld van hoe een checklist voor vakantieartikelen eruit kan zien. De daadwerkelijke inhoud en specifieke items op de lijst kunnen variëren per persoon, bestemming of type vakantie.

26 september '23 (10:29)

Elf Nederlandse stranden ontvangen Groene Strand Wimpel

Op maandag ontvingen elf stranden in Nederland de Groene Strand Wimpel. Ook drie gemeenten mochten de erkenning in ontvangst nemen. Door een actieve samenwerking tussen vrijwilligers, gemeenten en ondernemers op het strand is het gelukt om meer ruimte voor natuur vrij te maken op het strand. Daarmee maakt Nederland een belangrijke stap richten het doel om de stranden verder te vergroenen, meldt het Groene Strand.

26 september '23 (10:01)

Ecologen: verbeter controle op natuurtoetsen

Stel, je wandelt door een heerlijk rustig bos. Je geniet lekker van de omgeving, totdat je op een gegeven moment lawaai in de verte hoort. Wanneer je dichterbij komt, zie je graafmachines die midden in het bos een nieuwe weg aanleggen. Is dit wel toegestaan? Niet altijd. Ecologen zijn het erover eens. Zij vinden dat er te weinig controle is op natuurtoetsen. Deze rapporten moeten uitwijzen of een bepaald project, zoals het aanleggen van een mountainbikeroute of het organiseren van een evenement, schade toebrengt aan de natuur en omgeving. Die rapporten zijn niet altijd van even goede kwaliteit, maar worden toch goedgekeurd. De branchevereniging voor ecologen wil dat dit strenger wordt gehandhaafd. Momenteel gebeurt dat volgens de vereniging lang niet altijd. Dat meldt Pointer.

25 september '23 (11:10)

Voor tweede keer in week tijd was Noorderlicht te zien boven Nederland

Het gebeurt al niet vaak, maar nu zelfs twee keer in een week tijd. Gisteravond kleurde de hemel weer groen en rood door het Noorderlicht. Het leverde mooie beelden op, die werden gedeeld op sociale media. Dat meldt RTL Nieuws.

25 september '23 ( 9:44)

Kind vindt handgranaat in bosjes in Rotterdam

Een middagje buitenspelen in Rotterdam had een merkwaardige afloop. Daar heeft een jongen een handgranaat gevonden en meegenomen naar een speeltuin. De politie heeft laten weten dat het om een echte handgranaat gaat, meldt NOS.

22 september '23 ( 9:58)

Nederlands fietsnetwerk loopt voor 10 procent door de natuur

In 2022 liep ongeveer 10 procent van het Nederlandse fietsnetwerk door natuur. Dat is goed voor zo’n 15.000 kilometer aan fietspaden en -wegen. Het grootste deel van de fietspaden, 28 procent, loopt door bebouwd gebied met weinig of geen groen. Dat meldt het CBS op basis van gegevens van de Fietsersbond in de publicatie Nederland in cijfers 2023.

22 september '23 ( 8:46)

Staatsbosbeheer organiseert wandelingen door wolvengebied Veluwe

Staatsbosbeheer organiseert in oktober twee wandelingen over de Hoog Buurlose Heide op de Veluwe om mensen te laten zien hoe schaapskuddes kunnen functioneren in een gebied waar tegenwoordig ook wolven zitten. Het is voor het eerst dat de natuurbeheerder publiek toont hoe het Veluwse wolvenbeleid eruit ziet. Daar is volgens Staatsbosbeheer veel belangstelling voor. De kans dat deelnemers aan de wandelingen een wolf zien is overigens zeer klein, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

20 september '23 (15:26)

Nunspeet vraagt toestemming om voor zes maanden wolven te mogen doden

De Gelderse gemeente Nunspeet heeft de provincie Gelderland toestemming gevraagd om voorlopig voor zes maanden wolven te mogen doden in het landelijk gebied ten westen van het dorp Elspeet. Volgens het gemeentebestuur is er een sterke toename te zien in het aantal dieren dat de laatste tijd is gedood door een wolf. Het gaat om schapen en een pony. Nunspeet hoopt volgens een woordvoerder dat de Gelderse provinciebestuurder Harold Zoet (BBB) het verzoek van Nunspeet meeneemt naar Brussel, waar hij Europese politici donderdag gaat vertellen dat Gelderland wil kunnen ingrijpen tegen wolven die problemen veroorzaken.

20 september '23 (12:13)

Berg je zomerkleding nog niet op

We hebben de eerste herfststorm al weer achter de rug. Het kwik is weer gedaald en de bladeren beginnen al te verkleuren. Toch is het nog niet helemaal het einde van de zomer. Door orkaan Nigel krijgen we volgende week nog een paar dagen lekker weer met temperaturen rond de 24 graden, meldt Weeronline. Dus houd die zonnebril nog maar even op je neus. 

20 september '23 (11:55)

Provincie doet aangifte tegen Chemours wegens illegale lozing

De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen Chemours wegens een illegale lozing. Het chemische bedrijf uit Dordrecht heeft in het afvalwater een stof geloosd waarvoor het geen vergunning heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

19 september '23 ( 9:03)

Noorderlicht kleurt Nederlandse hemel

Op verschillende plaatsen in het noordelijk deel van Nederland is maandagavond het noorderlicht te zien geweest. Er kwamen meldingen uit onder meer Noord-Holland (Egmond aan Zee), Friesland (Zweins) en vanaf de Afsluitdijk. Op X hebben mensen beelden gedeeld.