Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

‘Ik ga op reis en ik neem mee…’: dé vakantiechecklist zodat jij niets vergeet

Door Ilias van Bruggen
schedule 12 min
location_on [xx]km
‘Ik ga op reis en ik neem mee…’: de vakantiechecklist zodat jij niets vergeet
De zomervakantie staat in de startblokken of is zelfs al begonnen, we hebben net onze trein- of vliegtickets geboekt of zetten alvast de dakkoffer op de auto. Het is het begin van een onbezorgde vakantie. Maar wanneer je al lekker met je cocktail op het strand ligt, wil je er niet achter komen dat je thuis de medicijnen van je kleinste bent vergeten. Daarom hebben wij een vakantiechecklist opgesteld, zodat je optimaal voorbereid op reis gaat!

Nu hebben we het al over medicijnen gehad, maar er zijn natuurlijk nog veel meer artikelen die je mee wilt hebben naar jouw vakantiebestemming. Het is gemakkelijk om belangrijke items te vergeten of te denken dat je ze niet nodig hebt, maar er later spijt van hebt. Om ervoor te zorgen dat je optimaal voorbereid de auto, trein of het vliegtuig inspringt, is hier een vakantiepaklijst met belangrijke items om niet te vergeten.

Reisdocumenten

Of je nu binnen Europa blijft of reist naar een ander continent, je zult altijd reisdocumenten bij je moeten hebben. Denk daarom om de volgende items:

 • Paspoort/identiteitskaart (ID-kaart is alleen geldig binnen Europa)
 • Visum (indien nodig)
 • Rijbewijs (indien nodig)
 • Boardingspass/treintickets/buskaartjes
 • Reserveringen


Betaalmiddelen

Tegenwoordig is het erg eenvoudig om te betalen, zelfs zonder betaalpas. Maar waar het in Nederland steeds gewoner is om digitaal te betalen, is het in andere landen gebruikelijk om met contant geld af te rekenen. In sommige landen – zelfs België – zijn er voldoende winkels en bedrijven die enkel contant geld accepteren. Daarom hebben wij de volgende items voor betaalmiddelen voor jou op een rijtje gezet:

 • Contant geld in de lokale valuta (dit kun je het beste doen in het land zelf)
 • Betaalpas/creditcard

Tip: sommige betaalpassen zijn niet automatisch ingesteld om overal in de wereld mee te kunnen betalen. Check daarom goed of je jouw betaalpas hebt ingesteld zodat je overal ter wereld kunt betalen.

Is je pas gestolen? Zorg er dan direct voor dat de betaalpas wordt geblokkeerd en doe een aangifte.


Medische artikelen

We grapten er net al over, maar het is erg belangrijk om medicatie mee te nemen als je deze nodig hebt. Niet in elk land zijn dezelfde medicijnen te krijgen, dus zorg ervoor dat je ze zelf mee hebt. Denk hierbij aan de volgende artikelen:

 • Medicijnen (inclusief recepten)
 • Paracetamol
 • Verbanddoosje (bijvoorbeeld voor die akelige blaren tijdens een wandelvakantie)
 • Zonnebrandcrème
 • Insectenwerend middel
 • Persoonlijke verzorgingsproducten
 • Reisverzekering en pasje voor ziektekostenverzekering
 • Vaccinaties en vaccinatieboekje (check ruim van tevoren welke vaccinaties je nodig hebt)


Kleding en accessoires

Een voor de hand liggende alinea, maar toch fijn om alles even op een rijtje te zien. Naast normale kleding is het handig om rekening te houden met bepaalde weersomstandigheden of temperaturen.

 • Voldoende ondergoed en sokken
 • Comfortabele schoenen/slippers
 • Weerbestendige kleding (afhankelijk van de bestemming)
 • Zwemkleding en handdoeken
 • Hoofddeksels en zonnebrillen
 • Toiletartikelen


Elektronica

Of je nu je telefoon als navigatie gaat gebruiken of je camera mee wilt nemen om prachtige kiekjes te schieten, elektronica is tegenwoordig onmisbaar tijdens een vakantie. Daarom ga je op vakantie en neem je mee:

 • Mobiele telefoon
 • Camera en extra geheugenkaart (indien nodig)
 • Opladers
 • Wereldstekker (indien nodig)
 • Oordopjes/koptelefoon
 • Draagbare powerbank
 • E-reader of boeken


Reisgidsen

Als je de vakantiebestemming al kent is het misschien minder nodig, maar altijd interessant om te weten wat er te doen is in de omgeving. Of als je de taal niet spreekt kan het handig zijn om je hier op voor te bereiden.

 • Reisgidsen van je bestemming(en)
 • Kaarten of navigatiesysteem (als je daar je telefoon niet voor wilt gebruiken)
 • Taalgids (indien nodig)
 • Activiteiten- en evenementengids


Overige items

Als laatste zijn er nog de overige artikelen: items die niet in een specifieke categorie passen maar wel essentieel zijn om mee te nemen op vakantie.

 • Reiskussens en dekens
 • Bestek en servies
 • Opvouwbare tas of rugzak voor dagtochten
 • Sloten voor de koffers/tassen
 • Entertainment (spelletjes, reisspellen etc.)


Met deze vakantiechecklist zorg jij ervoor dat je onbezorgd aan je vakantie begint. Natuurlijk kun je de lijst aanpassen naar jouw persoonlijke voorkeuren en de aard van je vakantie. Daarbij is het handig om ruim van tevoren de checklist bij langs te gaan, zodat je zeker weet dat je voldoende tijd hebt om alles bij elkaar te zoeken. Zorgvuldig plannen en het gebruiken van een checklist is al een goede voorbereiding. En dat is het halve werk. Fijne vakantie!

Let op: dit is een voorbeeld van hoe een checklist voor vakantieartikelen eruit kan zien. De daadwerkelijke inhoud en specifieke items op de lijst kunnen variëren per persoon, bestemming of type vakantie.

17 mei '24 (15:09)

Boer John en natuurliefhebbers gaan een nieuw natuurgebied aanleggen

Een succesvolle crowdfundingsactie heeft ertoe geleid dat er in de buurt van Winkel een nieuw natuurgebied komt. Die wordt beheerd door Landschap Noord-Holland en het stuk land ligt tussen Winkel en Aartswoud. Daar bood veehouder John Klaver grond aan om in te ruilen voor een natuurgebied. Hij heeft hier nu al een nest met scholeksters: “Mooi!”. Dat meldt NH Nieuws.

17 mei '24 (14:22)

Nationaal Park De Biesbosch viert 30-jarig jubileum

Op 24 mei is het weer de Dag van het Nationaal Park. Dit jaar is dat een extra speciale dag voor het Brabantse natuurgebied De Biesbosch. Die heeft namelijk precies 30 jaar geleden de status van nationaal park gekregen. Om dat te vieren heeft Staatsbosbeheer allerlei activiteiten op de agenda staan in het park, meldt de natuurorganisatie. Zo is er op 24 mei een aftrap in estafettevorm en worden er op 1 juli activiteiten georganiseerd in het Biesboschcentrum. 

16 mei '24 (13:00)

Drukte, drukte en nog eens drukte in de Lage Vuursche bossen

Met het mooie weer en een vrije dag in het vooruitzicht trekken veel mensen eropuit naar de bossen bij Lage Vuursche. De combinatie van natuur, frisse lucht en ontspanning trekt jaarlijks een grote menigte naar dit populaire recreatiegebied, zo meldt het AD.

16 mei '24 ( 8:33)

Uitspraak over schieten op wolf met paintballgeweer binnen twee weken

De rechtbank in Arnhem doet binnen twee weken uitspraak in de zaak die de Faunabescherming heeft aangespannen over het schieten met een paintballgeweer op wolven in Gelderland. Een exacte datum is woensdag niet genoemd, maar een woordvoerster van de rechtbank verwacht dat de volle twee weken nodig zijn om tot een besluit te komen.

15 mei '24 (13:32)

Toenemende druk op natuurgebieden rondom steden

Met de groeiende woningbouw neemt de druk op natuurgebieden net buiten steden toe. Echter, Staatsbosbeheer staat voor de uitdaging om drie van deze gebieden te sluiten of te verkopen, aangezien de provincie Zuid-Holland van plan is om de subsidie voor deze gebieden te verminderen, dat meldt Omroep West.

15 mei '24 (12:56)

Plan voor Natuurgebied Zuilen opnieuw gepubliceerd

De gemeente Utrecht heeft opnieuw een herzien plan gepresenteerd voor Natuurgebied Zuilen. Dit komt voort uit de reacties van omwonenden op het eerste plan, waarbij er veel vragen en bezorgdheden waren. Na een uitgebreid participatieproces is het herziene plan gereed voor bespreking in de gemeenteraad. Het hoofddoel blijft om het gebied toegankelijker te maken en de natuurwaarde te verhogen, meldt De Utrechtse Internet Courant.

14 mei '24 (12:46)

Arnhem, Rheden en Rozendaal toneel voor groenste NK Wielrennen ooit

De gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal organiseren op 23 juni 2024 is samenwerking met Courage Events, de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) en Natuurmonumenten het groenste NK Wielrennen ooit. De samenwerking markeert een nieuw hoofdstuk in de organisatie van duurzame (top)sportevenementen, waarbij zorgvuldige maatregelen worden genomen om de natuurlijke schoonheid van de regio te behouden en te respecteren, meldt gemeente Arnhem.

14 mei '24 (10:52)

Consumentenbond: drie zonnebrandcrèmes bieden niet beloofde bescherming

De Consumentenbond raadt mensen drie geteste zonnebrandcrèmes af te gebruiken. De middelen bieden niet de beschermingsfactor die op de verpakking wordt beloofd, meldt de Consumentenbond.

14 mei '24 (10:19)

Noord-Holland stelt 1 miljoen beschikbaar voor waterrecreatie en pleziervaart

De provincie Noord-Holland stelt in 2024 ruim 1 miljoen euro subsidie beschikbaar voor allerlei soorten initiatieven rondom waterrecreatie. Het kan gaan om heel diverse projecten: van schoonmaakacties rondom zwemplekken, het aanleggen van een kanopassage of het verduurzamen van de watersportfaciliteiten en de pleziervaart. Vanaf midden mei kan een subsidie worden aangevraagd, meldt de provincie. 

13 mei '24 (15:25)

Gemeente Olst-Wijhe wil inzetten op recreatie en toerisme langs de IJssel

De gemeente Olst-Wijhe heeft het idee om door middel van natuurherstel en dijk in de uiterwaarden van de IJssel aantrekkelijker te maken voor toeristen. Wat de gemeente betreft moet het ‘een toonaangevende bestemming worden voor natuur, recreatie en duurzaamheid’, meldt Salland1.