Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ecoloog: wolf voelde zich waarschijnlijk bedreigd

Door ANP
schedule 4 min
Ecoloog: wolf voelde zich waarschijnlijk bedreigd
De wolf die zondag in het Drentse Wapse een schapenhouder in zijn hand heeft gebeten, was waarschijnlijk erg in het nauw gedreven. Het dier heeft gebeten om zichzelf of een prooi te verdedigen en viel niet zomaar uit zichzelf aan. Een aanval van een wolf op een mens is zeer, zeer uitzonderlijk, zegt ecoloog en wolvendeskundige Erwin van Maanen van ecologisch adviesbureau EcoNatura. Dat is volgens hem in de laatste vijf jaar in Europa niet voorgekomen.

Volgens Van Maanen is er overhaast gehandeld door het dier dood te schieten. "De wolf kon niet uit het omheinde weiland, anders was hij zeker weggerend. Wolven zijn angstige en schuwe dieren en gaan ervandoor als ze de kans krijgen. Dit dier had een prooi en is achterna gezeten met een schep of zoiets. In zo'n geval zou een hond vrijwel zeker ook bijten", zegt hij, al wil hij nog geen harde conclusies trekken voordat het incident in Drenthe goed is onderzocht. Een burgemeester mag besluiten om een probleemwolf meteen dood te laten schieten, maar proberen om de wolf te verjagen gaat daaraan vooraf.

Van Maanen heeft voor de provincie Friesland al eens een advies opgesteld over de omgang met de wolvenroedel in het Drents-Friese Wold. Waarschijnlijk is de zondag gedode wolf een dier uit die roedel. DNA-onderzoek bij de Wageningen Universiteit zal dat in de komende dagen uitwijzen. De ecoloog is verbaasd dat er voor zover bekend geen deskundigen zijn geraadpleegd voor er geschoten werd op de wolf, die zich onder een zonnepaneel had verstopt.

De wolvendeskundige merkt op dat er laatste tijd meer "gekke dingen" gebeuren met wolven in Nederland. In een tuin in de Achterhoek lag pasgeleden een wolf te slapen. Bij Amerongen rende een wolf uit speelsheid achter fietsers aan. "Vermoedelijk hebben deze wilde dieren in Nederland toch te weinig ruimte door de vele wegen en recreatiedruk. In Duitsland en Frankrijk gebeurt nooit zoiets; daar hebben de wolven veel meer ruimte." Van Maanen is bang dat het incident in Wapse tot "een heksenjacht" op de wolf gaat leiden onder aanvoering van tegenstanders als BBB. "Ik heb het jaren geleden al gezegd: de geschiedenis gaat zich herhalen. Straks drijven we de wolven ons land weer uit."

20 september '23 (15:26)

Nunspeet vraagt toestemming om voor zes maanden wolven te mogen doden

De Gelderse gemeente Nunspeet heeft de provincie Gelderland toestemming gevraagd om voorlopig voor zes maanden wolven te mogen doden in het landelijk gebied ten westen van het dorp Elspeet. Volgens het gemeentebestuur is er een sterke toename te zien in het aantal dieren dat de laatste tijd is gedood door een wolf. Het gaat om schapen en een pony. Nunspeet hoopt volgens een woordvoerder dat de Gelderse provinciebestuurder Harold Zoet (BBB) het verzoek van Nunspeet meeneemt naar Brussel, waar hij Europese politici donderdag gaat vertellen dat Gelderland wil kunnen ingrijpen tegen wolven die problemen veroorzaken.

20 september '23 (12:13)

Berg je zomerkleding nog niet op

We hebben de eerste herfststorm al weer achter de rug. Het kwik is weer gedaald en de bladeren beginnen al te verkleuren. Toch is het nog niet helemaal het einde van de zomer. Door orkaan Nigel krijgen we volgende week nog een paar dagen lekker weer met temperaturen rond de 24 graden, meldt Weeronline. Dus houd die zonnebril nog maar even op je neus. 

20 september '23 (11:55)

Provincie doet aangifte tegen Chemours wegens illegale lozing

De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen Chemours wegens een illegale lozing. Het chemische bedrijf uit Dordrecht heeft in het afvalwater een stof geloosd waarvoor het geen vergunning heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

19 september '23 ( 9:03)

Noorderlicht kleurt Nederlandse hemel

Op verschillende plaatsen in het noordelijk deel van Nederland is maandagavond het noorderlicht te zien geweest. Er kwamen meldingen uit onder meer Noord-Holland (Egmond aan Zee), Friesland (Zweins) en vanaf de Afsluitdijk. Op X hebben mensen beelden gedeeld.

19 september '23 ( 8:46)

Wederom code geel in Noord-Holland en Waddengebied vanwege harde windstoten

In Noord-Holland en het Waddengebied geldt dinsdag opnieuw code geel. Het KNMI verwacht in de middag en avond zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur, met name in de kustgebieden. De weerwaarschuwing geldt vooralsnog van 13.00 uur tot 22.00 uur.

18 september '23 (10:35)

Aziatische tijgermug al in acht provincies gesignaleerd

De Aziatische tijgermug, die ernstige ziektes kan overbrengen op mensen, is deze zomer al in acht provincies gesignaleerd. De mug werd in dertien woonwijken gevonden en daarnaast op andere plaatsen zoals bij bandenbedrijven en in tuincentra. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt tot eind augustus ongeveer 65 vindplaatsen op de website. In sommige plaatsen, zoals Nijverdal in Overijssel, zijn op negen verschillende plekken tijgermuggen gevangen.

18 september '23 ( 9:02)

Meer dan 10.000 egels gespot tijdens Egeltelling

Bij de jaarlijkse Egeltelling zijn zondagavond tot dusver ruim 10.000 egels geteld. Het gaat om 10.187 levende egels en 255 dode egels, aldus een woordvoerster van de Zoogdierenvereniging. Vorig jaar werden in het hele weekend in totaal 9400 egels geteld.

18 september '23 ( 8:59)

Code geel in westen om regen en onweer, windstoten in de avond

In een deel van het land geldt maandag code geel. In de ochtend trekken regen- en onweersbuien richting het noorden. Daarbij is vooral in het westen kans op windstoten van rond de 60 kilometer per uur en hagel.

15 september '23 (13:38)

Minderheid reizen failliete veerdienst wordt vergoed vanuit garantiefonds

Slechts een minderheid van de gedupeerde passagiers van Holland Norway Lines kan de kosten voor hun geboekte reis vergoed krijgen vanuit het garantiefonds SGR. Dat verwacht de curator van de failliete veerdienst, Hans Silvius. Hij is nog bezig met de volledige analyse van alle gegevens rond het bankroet van de aanbieder van ferrycruises naar Noorwegen, maar verwacht dat "slechts een beperkte groep onder SGR kan claimen".

15 september '23 (13:05)

Waterschappen en Lionsclub zetten zich in voor schoner water tijdens World Cleanup Day

Waterschappen en Lionsclub Nederland slaan de handen ineen voor schoner water in Nederland. Op 16 september op World Cleanup Day steken leden van de Lionsclub de handen uit de mouwen om schoon water te scheppen. Samen met de waterschappen gaat de grootste goededoelenorganisatie ter wereld (met zo’n 10.000 leden in Nederland) bij rivieren, beken en meren door heel Nederland aan de slag. Om vanaf de waterkant en soms vanaf het water afval uit het water te verwijderen, meldt de Unie van de Waterschappen.