Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederlanders gaan dit jaar liever over de grens op vakantie

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Nederlanders gaan dit jaar liever over de grens op vakantie
Dit jaar gaan minder Nederlanders op vakantie in eigen land. Dat meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) op basis van onderzoek. Dat is een trendverandering ten opzichte van voorgaande jaren, toen veel mensen vanwege de coronacrisis voor hun vakantie noodgedwongen dicht bij huis bleven.

Van de Nederlandse vakantiegangers kiest dit jaar 22 procent voor een bestemming binnen de landsgrenzen. In de voorgaande twee jaar was dat aandeel nog twee keer zo groot. Uit de jaarlijkse Vakantie Sentiment Monitor van NBTC komt naar voren dat een soortgelijke trend zichtbaar is in Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Ons land is bij inwoners uit buurlanden Duitsland en België daarentegen onverminderd populair, constateert het NBTC. In het eerste kwartaal van dit jaar was de grootste groep toeristen afkomstig uit Duitsland, goed voor 28 procent van alle internationale gasten. "Duitsers zijn graag geziene gasten", zegt Jos Vranken van NBTC. "Ze verblijven langer en op uiteenlopende bestemmingen waardoor meer plekken in Nederland profijt hebben van toerisme en ze geven gemiddeld meer geld uit tijdens een vakantie."

In de lucht

Dat vakantiegangers de grens over willen, is ook terug te zien in het meest gekozen vervoermiddel: het vliegtuig. 55 procent van de ondervraagden kiest voor een reis via de lucht. De drukte op vliegvelden, waar op verschillende Europese vliegvelden vorig jaar nog sprake van was, schrikt daarbij steeds minder mensen af. Zo geven drie op de tien ondervraagden aan naar alternatieve reisopties te kijken om drukte op luchthavens te vermijden, vorig jaar waren dat er nog ruim vier op de tien.

De organisatie merkt verder dat Chinese reizigers weer meer op vakantie gaan of willen gaan. Van de ondervraagden geeft 88 procent aan van plan te zijn om binnen de komende twaalf maanden op vakantie te gaan: 37 procent heeft al een vakantie geboekt, 51 procent moet nog boeken. Maar evenals na het opheffen van de coronabeperkingen in Europa, kiezen ook relatief veel Chinezen nog wel voor een vakantie dicht bij huis.

Door: ANP

28 mei '24 (14:39)

Zeeland stelt 1,2 miljoen euro extra subsidie beschikbaar voor natuurherstel

De provincie Zeeland stelt 1,2 miljoen euro beschikbaar voor agrarisch natuurbeheer langs de natuurgebieden Manteling op Walcheren en de Kop van Schouwen. In beide duingebieden is de natuur de afgelopen jaren verslechterd. De Ecologische Autoriteit meldde begin dit jaar dat de gebieden te maken hebben met verzuring en vermesting door onder meer te veel stikstof en verdroging.

28 mei '24 (11:26)

Tegenwoordig shop je auto’s in het bos

Waarom een dure auto kopen bij een autodealer als je ook gewoon in het bos kunt shoppen? Ben je nog op zoek naar een nieuwe bolide, stuur boswachter Erik dan een berichtje. Hij heeft nog wel een BMW voor de klusser liggen, voor een prikkie. Die werd namelijk pardoes in het bos gedumpt, meldt Brabants Dagblad.

27 mei '24 (11:04)

Groot Saeftingh breidt wandelnetwerk uit met nieuwe routes

Grenspark Groot Saeftinghe in Zeeland heeft haar netwerk van wandelroutes uitgebreid. Wandelaars kunnen nu vijf nieuwe routes bewandelen, die allemaal vanuit een dorp in de regio starten. Afgelopen zaterdag 25 mei was de opening van de eerste route. Deze telt negen kilometers en loopt van Ossenisse naar Zeedorp, meldt Omroep Zeeland.

24 mei '24 (12:56)

Wanneer Sallandse Heuvelrug te druk is dit een alternatief in de buurt

Met de Sallandse Heuvelrug en de Weerribben-Wieden kent de provincie Overijssel twee nationale parken. Maar de een is veel populairder dan de andere. Vandaag, tijdens de Dag van het Nationaal Park, wordt de natuur extra onder de aandacht gebracht. Ook de onontdekte natuur, zoals die in het Twentse Reggedal. Het is een uitstekend alternatief voor wanneer de Sallandse Heuvelrug te druk is, meldt RTV Oost.

24 mei '24 (10:56)

Drenthe breidt natuurgebied uit met 220 hectare

Dat je in Drenthe goed kunt wandelen en fietsen door de natuur, dat was al wel langer bekend. Daar wil de provincie aan toevoegen: natuurreservaat Bargerveen wordt uitgebreid met 220 hectare. Het plan voor de uitbreiding van het natuurgebied ten zuidoosten van de gemeente Emmen lag er al langer, maar wordt nu definitief uitgevoerd, meldt RTV Drenthe.

24 mei '24 ( 9:11)

KNMI: vrijdag en zaterdag in heel Nederland kans op onweersbuien

Vrijdag en zaterdag wordt het weer om binnen te recreëren. Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 (11:34)

Nieuwe wandelroute Deventer gaat langs veertien mijmerplekken

Stilstaan tijdens je wandeling. Wellicht niet iets waar je direct aan denkt als je met het doel om kilometers te maken op pad gaat. Maar de nieuwe wandelroute door de binnenstad van Deventer dwingt je juist even stil te staan en je te laten inspireren. Langs veertien plekken op de route vind je op ‘mijmerplekken’ gedichten van dichters uit de stad. Dit meldt RTV Oost. 

22 mei '24 ( 9:09)

Dashboard voor biodiversiteit geeft kijk op status Nederlandse natuur

Natuurorganisaties hebben een onlinedashboard ontwikkeld dat in één oogopslag laat zien hoe het gesteld is met de soortenrijkdom in Nederland. Ze gaan erop monitoren "of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen". Bij de lancering van het dashboard, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, kleuren de verschillende indicatoren oranje of rood. Oranje betekent dat extra inspanningen nodig zijn, rood wil zeggen dat een doel "steeds verder uit zicht" raakt.

21 mei '24 (15:25)

Staatsbosbeheer: vaker dumpingen drugsafval en op meer plekken in het land

Staatsbosbeheer ziet dat het dumpen van drugsafval zich meer verspreidt over het land. Eerder gebeurde dit vooral in het zuiden, maar nu hebben ook andere provincies vaker te maken met grote dumpingen, zegt een woordvoerster van de bos- en natuurbeheerder naar aanleiding van nieuwe cijfers van de politie.

21 mei '24 (14:06)

Drielandentrein rijdt vanaf 9 juni: 'Biedt mogelijkheden voor recreatie en toerisme'

Vanaf 9 juni kunnen reizigers gemakkelijker met de trein naar België en Duitsland. De drielandentrein gaat vanaf die datum officieel en conform dienstregeling rijden, meldt provincie Limburg.