Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Het water van de Waddenzee was nooit eerder zo warm in juni, met gevolgen voor schelpdieren

Door Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
Het water van de Waddenzee was nooit eerder zo warm in juni, met gevolgen voor schelpdieren / Foto: "Ecomare - kokkel" door Ecomare/Sytske Dijksen
In de afgelopen zes zomers zaten er maar liefst vijf bij waarin veel kokkels in de Waddenzee het niet overleefden. Die sterfte trad steeds enkele weken op nadat er bovengemiddeld hoge watertemperaturen werden gemeten. “Ik houd dan ook mijn hart vast voor de schelpdieren, na de recordtemperaturen van halverwege juni”, zegt Katja Philippart, schelpdieronderzoeker aan het NIOZ en hoogleraar ‘Productiviteit van de mariene kustecosystemen’ aan de Universiteit Utrecht. Dit meldt het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

Al sinds 1861 meet het NIOZ de watertemperaturen in het waddengebied. Sinds 2001 gebeurt dat zelfs om de tien minuten. Daardoor kan een heel betrouwbaar daggemiddelde worden bepaald, ongeacht hoog- of laagwater. Nadat dit jaar een relatief warme winter en een aanvankelijk fris voorjaar kende, schoot de watertemperatuur in de Waddenzee halverwege juni ineens omhoog. Uiteindelijk werd juni de warmste Waddenzeewatermaand ooit gemeten in ruim 160 jaar. Daarnaast was er een recordtemperatuur voor de week van 19 juni. Toen was het zeewater meer dan 21 graden.

Slecht vooruitzicht

Tussen 2018 en 2023 was alleen 2020 een gemiddeld jaar voor de kokkels. Alle zomers trad met name in de tweede helft van augustus veel sterfte op. ‘Handkokkelaar’ André Seinen van het bedrijf Meromar uit Harlingen vindt de toestand er vrij dramatisch uitzien: “Kokkels die sterven kruipen uit de bodem naar de oppervlakte. Vervolgens zie je de inhoud van de schelpen ook dood ronddrijven, want anders dan bijvoorbeeld een mosseltje laat de kokkel los van zijn schelp wanneer die sterft. Alles wat overblijft zijn lege schelpen op de wadplaten.”

Geen reserves

Onlangs publiceerde Zhengquan Zhou, promovendus aan het NIOZ en de Universiteit Utrecht, de resultaten van experimenten met kokkels die hij in gevangenschap aan hoge temperaturen blootstelde. Daaruit kwam naar voren dat de schelpdieren pas vanaf vier weken na de experimentele verhoging van de temperatuur verhoogde sterfte lieten zien. Net als Philippart kan ook Seinen die resultaten wel begrijpen. “Een koudbloedig dier als de kokkel heeft bij hogere temperaturen meer voedsel nodig. De eerste weken kan zo’n die nog wel op de reserves teren, maar na verloop van tijd zijn die reserves op en sterft de kokkel.”

Watertemperatuur is niet hele verhaal

Philippart benadrukt wel dat de temperatuur niet de enige invloed is. “In warme en droge zomers gebeurt er ook van alles met de aanvoer van zoetwater vanaf het IJsselmeer. De vele algen in dat water zijn ook voedsel voor schelpdieren. Wordt er minder gespuid naar de Waddenzee tijdens droogte, dan is dat een extra probleem voor schelpdieren als de kokkel, boven op de stress die zij moeten verduren door de hitte. Ook staan de wadplaten langer droog bij oostenwind. Dan hebben de kokkels minder tijd om te eten.”

Nauwlettend in de gaten houden

Zowel Seinen als Philippart houden de situatie de komende tijd nauw in de gaten, na de recordtemperaturen van juni. “Sowieso staan alle professionals op scherp door de hoge temperaturen die nu over de hele wereld worden gemeten in de zeeën en oceanen”, zegt Philippart. “We zien op dit moment de concrete gevolgen van het veranderende klimaat zich voor onze ogen afspelen.”

26 september '23 (10:29)

Elf Nederlandse stranden ontvangen Groene Strand Wimpel

Op maandag ontvingen elf stranden in Nederland de Groene Strand Wimpel. Ook drie gemeenten mochten de erkenning in ontvangst nemen. Door een actieve samenwerking tussen vrijwilligers, gemeenten en ondernemers op het strand is het gelukt om meer ruimte voor natuur vrij te maken op het strand. Daarmee maakt Nederland een belangrijke stap richten het doel om de stranden verder te vergroenen, meldt het Groene Strand.

26 september '23 (10:01)

Ecologen: verbeter controle op natuurtoetsen

Stel, je wandelt door een heerlijk rustig bos. Je geniet lekker van de omgeving, totdat je op een gegeven moment lawaai in de verte hoort. Wanneer je dichterbij komt, zie je graafmachines die midden in het bos een nieuwe weg aanleggen. Is dit wel toegestaan? Niet altijd. Ecologen zijn het erover eens. Zij vinden dat er te weinig controle is op natuurtoetsen. Deze rapporten moeten uitwijzen of een bepaald project, zoals het aanleggen van een mountainbikeroute of het organiseren van een evenement, schade toebrengt aan de natuur en omgeving. Die rapporten zijn niet altijd van even goede kwaliteit, maar worden toch goedgekeurd. De branchevereniging voor ecologen wil dat dit strenger wordt gehandhaafd. Momenteel gebeurt dat volgens de vereniging lang niet altijd. Dat meldt Pointer.

25 september '23 (11:10)

Voor tweede keer in week tijd was Noorderlicht te zien boven Nederland

Het gebeurt al niet vaak, maar nu zelfs twee keer in een week tijd. Gisteravond kleurde de hemel weer groen en rood door het Noorderlicht. Het leverde mooie beelden op, die werden gedeeld op sociale media. Dat meldt RTL Nieuws.

25 september '23 ( 9:44)

Kind vindt handgranaat in bosjes in Rotterdam

Een middagje buitenspelen in Rotterdam had een merkwaardige afloop. Daar heeft een jongen een handgranaat gevonden en meegenomen naar een speeltuin. De politie heeft laten weten dat het om een echte handgranaat gaat, meldt NOS.

22 september '23 ( 9:58)

Nederlands fietsnetwerk loopt voor 10 procent door de natuur

In 2022 liep ongeveer 10 procent van het Nederlandse fietsnetwerk door natuur. Dat is goed voor zo’n 15.000 kilometer aan fietspaden en -wegen. Het grootste deel van de fietspaden, 28 procent, loopt door bebouwd gebied met weinig of geen groen. Dat meldt het CBS op basis van gegevens van de Fietsersbond in de publicatie Nederland in cijfers 2023.

22 september '23 ( 8:46)

Staatsbosbeheer organiseert wandelingen door wolvengebied Veluwe

Staatsbosbeheer organiseert in oktober twee wandelingen over de Hoog Buurlose Heide op de Veluwe om mensen te laten zien hoe schaapskuddes kunnen functioneren in een gebied waar tegenwoordig ook wolven zitten. Het is voor het eerst dat de natuurbeheerder publiek toont hoe het Veluwse wolvenbeleid eruit ziet. Daar is volgens Staatsbosbeheer veel belangstelling voor. De kans dat deelnemers aan de wandelingen een wolf zien is overigens zeer klein, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

20 september '23 (15:26)

Nunspeet vraagt toestemming om voor zes maanden wolven te mogen doden

De Gelderse gemeente Nunspeet heeft de provincie Gelderland toestemming gevraagd om voorlopig voor zes maanden wolven te mogen doden in het landelijk gebied ten westen van het dorp Elspeet. Volgens het gemeentebestuur is er een sterke toename te zien in het aantal dieren dat de laatste tijd is gedood door een wolf. Het gaat om schapen en een pony. Nunspeet hoopt volgens een woordvoerder dat de Gelderse provinciebestuurder Harold Zoet (BBB) het verzoek van Nunspeet meeneemt naar Brussel, waar hij Europese politici donderdag gaat vertellen dat Gelderland wil kunnen ingrijpen tegen wolven die problemen veroorzaken.

20 september '23 (12:13)

Berg je zomerkleding nog niet op

We hebben de eerste herfststorm al weer achter de rug. Het kwik is weer gedaald en de bladeren beginnen al te verkleuren. Toch is het nog niet helemaal het einde van de zomer. Door orkaan Nigel krijgen we volgende week nog een paar dagen lekker weer met temperaturen rond de 24 graden, meldt Weeronline. Dus houd die zonnebril nog maar even op je neus. 

20 september '23 (11:55)

Provincie doet aangifte tegen Chemours wegens illegale lozing

De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen Chemours wegens een illegale lozing. Het chemische bedrijf uit Dordrecht heeft in het afvalwater een stof geloosd waarvoor het geen vergunning heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

19 september '23 ( 9:03)

Noorderlicht kleurt Nederlandse hemel

Op verschillende plaatsen in het noordelijk deel van Nederland is maandagavond het noorderlicht te zien geweest. Er kwamen meldingen uit onder meer Noord-Holland (Egmond aan Zee), Friesland (Zweins) en vanaf de Afsluitdijk. Op X hebben mensen beelden gedeeld.