Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zuid-Holland ziet geen reden zwemwater vlak bij Chemours te sluiten

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Zuid-Holland ziet geen reden zwemwater vlak bij Chemours te sluiten
De provincie Zuid-Holland ziet op basis van meetgegevens en na gesprekken met diverse partijen geen reden om een negatief zwemadvies of zelfs een zwemverbod af te geven voor recreatieplas Het Lammetjeswiel in Alblasserdam. Die ligt in de buurt van de fabriek van chemiebedrijf Chemours. Volgens de provincie blijkt uit metingen sinds 2018 van het verantwoordelijke waterschap Rivierenland dat het PFAS-gehalte in het zwemwater stabiel is. Het RIVM concludeerde in 2020 op basis van die cijfers dat zwemmen in de recreatieplas geen gezondheidsrisico's met zich meebrengt.

De provincie heeft het RIVM donderdag wel gevraagd om zo snel mogelijk met een algemeen advies te komen over gebruik van zwemwater waar PFAS in zit. Dit deed Zuid-Holland naar aanleiding van een nieuwe uitzending van tv-programma Zembla over Chemours, de chemiefabriek in Dordrecht. Volgens Zembla zijn in de populaire recreatieplas in Alblasserdam, amper 10 kilometer van de fabriek, zeer hoge concentraties PFAS aangetroffen die ver boven de norm zouden zitten. Een milieuchemicus noemde het in de uitzending absurd dat nog steeds wordt gezwommen in Het Lammetjeswiel.

Het RIVM bepaalde in 2020 in opdracht van het Waterschap Rivierenland 'risicogrenswaarden' voor drie PFAS-stoffen (PFOA, PFOS en GenX) in zwemwater en voor de consumptie van vis. Vorig jaar kwam het RIVM met een advies aan het ministerie van Waterstaat om die grenswaarden naar beneden bij te stellen, iets wat voor zover bekend nog niet is gebeurd.

Eerder advies

Al langer geldt het advies om geen groenten en fruit uit moestuinen dicht bij de fabriek te eten vanwege te hoge PFAS-concentraties. Voor een groter gebied geldt dat dit moet worden afgewisseld met groenten en fruit uit de winkel.

Zembla bracht onlangs na onderzoek al naar buiten dat de leiding van Chemours en voorloper DuPont jarenlang heeft verzwegen dat het grondwater rond de fabriek vervuild is geraakt met PFAS. De uitzending leidde tot veel verontwaardiging, bij politieke partijen en omwonenden. Zowel de Tweede Kamer als Provinciale Staten van Zuid-Holland gaat de directie van Chemours op een hoorzitting bevragen.

27 mei '24 (11:04)

Groot Saeftingh breidt wandelnetwerk uit met nieuwe routes

Grenspark Groot Saeftinghe in Zeeland heeft haar netwerk van wandelroutes uitgebreid. Wandelaars kunnen nu vijf nieuwe routes bewandelen, die allemaal vanuit een dorp in de regio starten. Afgelopen zaterdag 25 mei was de opening van de eerste route. Deze telt negen kilometers en loopt van Ossenisse naar Zeedorp, meldt Omroep Zeeland.

24 mei '24 (12:56)

Wanneer Sallandse Heuvelrug te druk is dit een alternatief in de buurt

Met de Sallandse Heuvelrug en de Weerribben-Wieden kent de provincie Overijssel twee nationale parken. Maar de een is veel populairder dan de andere. Vandaag, tijdens de Dag van het Nationaal Park, wordt de natuur extra onder de aandacht gebracht. Ook de onontdekte natuur, zoals die in het Twentse Reggedal. Het is een uitstekend alternatief voor wanneer de Sallandse Heuvelrug te druk is, meldt RTV Oost.

24 mei '24 (10:56)

Drenthe breidt natuurgebied uit met 220 hectare

Dat je in Drenthe goed kunt wandelen en fietsen door de natuur, dat was al wel langer bekend. Daar wil de provincie aan toevoegen: natuurreservaat Bargerveen wordt uitgebreid met 220 hectare. Het plan voor de uitbreiding van het natuurgebied ten zuidoosten van de gemeente Emmen lag er al langer, maar wordt nu definitief uitgevoerd, meldt RTV Drenthe.

24 mei '24 ( 9:11)

KNMI: vrijdag en zaterdag in heel Nederland kans op onweersbuien

Vrijdag en zaterdag wordt het weer om binnen te recreëren. Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 (11:34)

Nieuwe wandelroute Deventer gaat langs veertien mijmerplekken

Stilstaan tijdens je wandeling. Wellicht niet iets waar je direct aan denkt als je met het doel om kilometers te maken op pad gaat. Maar de nieuwe wandelroute door de binnenstad van Deventer dwingt je juist even stil te staan en je te laten inspireren. Langs veertien plekken op de route vind je op ‘mijmerplekken’ gedichten van dichters uit de stad. Dit meldt RTV Oost. 

22 mei '24 ( 9:09)

Dashboard voor biodiversiteit geeft kijk op status Nederlandse natuur

Natuurorganisaties hebben een onlinedashboard ontwikkeld dat in één oogopslag laat zien hoe het gesteld is met de soortenrijkdom in Nederland. Ze gaan erop monitoren "of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen". Bij de lancering van het dashboard, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, kleuren de verschillende indicatoren oranje of rood. Oranje betekent dat extra inspanningen nodig zijn, rood wil zeggen dat een doel "steeds verder uit zicht" raakt.

21 mei '24 (15:25)

Staatsbosbeheer: vaker dumpingen drugsafval en op meer plekken in het land

Staatsbosbeheer ziet dat het dumpen van drugsafval zich meer verspreidt over het land. Eerder gebeurde dit vooral in het zuiden, maar nu hebben ook andere provincies vaker te maken met grote dumpingen, zegt een woordvoerster van de bos- en natuurbeheerder naar aanleiding van nieuwe cijfers van de politie.

21 mei '24 (14:06)

Drielandentrein rijdt vanaf 9 juni: 'Biedt mogelijkheden voor recreatie en toerisme'

Vanaf 9 juni kunnen reizigers gemakkelijker met de trein naar België en Duitsland. De drielandentrein gaat vanaf die datum officieel en conform dienstregeling rijden, meldt provincie Limburg.

21 mei '24 (13:34)

Wandel of fiets langs kunst aan het Klompenpad

Sinds 2021 staan de Klompenpaden een weekend lang in het teken van kunst. Ook dit jaar zetten kunstenaars hun werken neer langs Klompenpaden. Geïnteresseerden kunnen op 1 en 2 juni weer van kunst in de natuur genieten, tijdens een wandeling of fietstocht, meldt Wandelnet.

17 mei '24 (15:09)

Boer John en natuurliefhebbers gaan een nieuw natuurgebied aanleggen

Een succesvolle crowdfundingsactie heeft ertoe geleid dat er in de buurt van Winkel een nieuw natuurgebied komt. Die wordt beheerd door Landschap Noord-Holland en het stuk land ligt tussen Winkel en Aartswoud. Daar bood veehouder John Klaver grond aan om in te ruilen voor een natuurgebied. Hij heeft hier nu al een nest met scholeksters: “Mooi!”. Dat meldt NH Nieuws.