Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zuid-Holland ziet geen reden zwemwater vlak bij Chemours te sluiten

Door ANP
schedule 4 min
Zuid-Holland ziet geen reden zwemwater vlak bij Chemours te sluiten
De provincie Zuid-Holland ziet op basis van meetgegevens en na gesprekken met diverse partijen geen reden om een negatief zwemadvies of zelfs een zwemverbod af te geven voor recreatieplas Het Lammetjeswiel in Alblasserdam. Die ligt in de buurt van de fabriek van chemiebedrijf Chemours. Volgens de provincie blijkt uit metingen sinds 2018 van het verantwoordelijke waterschap Rivierenland dat het PFAS-gehalte in het zwemwater stabiel is. Het RIVM concludeerde in 2020 op basis van die cijfers dat zwemmen in de recreatieplas geen gezondheidsrisico's met zich meebrengt.

De provincie heeft het RIVM donderdag wel gevraagd om zo snel mogelijk met een algemeen advies te komen over gebruik van zwemwater waar PFAS in zit. Dit deed Zuid-Holland naar aanleiding van een nieuwe uitzending van tv-programma Zembla over Chemours, de chemiefabriek in Dordrecht. Volgens Zembla zijn in de populaire recreatieplas in Alblasserdam, amper 10 kilometer van de fabriek, zeer hoge concentraties PFAS aangetroffen die ver boven de norm zouden zitten. Een milieuchemicus noemde het in de uitzending absurd dat nog steeds wordt gezwommen in Het Lammetjeswiel.

Het RIVM bepaalde in 2020 in opdracht van het Waterschap Rivierenland 'risicogrenswaarden' voor drie PFAS-stoffen (PFOA, PFOS en GenX) in zwemwater en voor de consumptie van vis. Vorig jaar kwam het RIVM met een advies aan het ministerie van Waterstaat om die grenswaarden naar beneden bij te stellen, iets wat voor zover bekend nog niet is gebeurd.

Eerder advies

Al langer geldt het advies om geen groenten en fruit uit moestuinen dicht bij de fabriek te eten vanwege te hoge PFAS-concentraties. Voor een groter gebied geldt dat dit moet worden afgewisseld met groenten en fruit uit de winkel.

Zembla bracht onlangs na onderzoek al naar buiten dat de leiding van Chemours en voorloper DuPont jarenlang heeft verzwegen dat het grondwater rond de fabriek vervuild is geraakt met PFAS. De uitzending leidde tot veel verontwaardiging, bij politieke partijen en omwonenden. Zowel de Tweede Kamer als Provinciale Staten van Zuid-Holland gaat de directie van Chemours op een hoorzitting bevragen.

25 september '23 (11:10)

Voor tweede keer in week tijd was Noorderlicht te zien boven Nederland

Het gebeurt al niet vaak, maar nu zelfs twee keer in een week tijd. Gisteravond kleurde de hemel weer groen en rood door het Noorderlicht. Het leverde mooie beelden op, die werden gedeeld op sociale media. Dat meldt RTL Nieuws.

25 september '23 ( 9:44)

Kind vindt handgranaat in bosjes in Rotterdam

Een middagje buitenspelen in Rotterdam had een merkwaardige afloop. Daar heeft een jongen een handgranaat gevonden en meegenomen naar een speeltuin. De politie heeft laten weten dat het om een echte handgranaat gaat, meldt NOS.

22 september '23 ( 9:58)

Nederlands fietsnetwerk loopt voor 10 procent door de natuur

In 2022 liep ongeveer 10 procent van het Nederlandse fietsnetwerk door natuur. Dat is goed voor zo’n 15.000 kilometer aan fietspaden en -wegen. Het grootste deel van de fietspaden, 28 procent, loopt door bebouwd gebied met weinig of geen groen. Dat meldt het CBS op basis van gegevens van de Fietsersbond in de publicatie Nederland in cijfers 2023.

22 september '23 ( 8:46)

Staatsbosbeheer organiseert wandelingen door wolvengebied Veluwe

Staatsbosbeheer organiseert in oktober twee wandelingen over de Hoog Buurlose Heide op de Veluwe om mensen te laten zien hoe schaapskuddes kunnen functioneren in een gebied waar tegenwoordig ook wolven zitten. Het is voor het eerst dat de natuurbeheerder publiek toont hoe het Veluwse wolvenbeleid eruit ziet. Daar is volgens Staatsbosbeheer veel belangstelling voor. De kans dat deelnemers aan de wandelingen een wolf zien is overigens zeer klein, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

20 september '23 (15:26)

Nunspeet vraagt toestemming om voor zes maanden wolven te mogen doden

De Gelderse gemeente Nunspeet heeft de provincie Gelderland toestemming gevraagd om voorlopig voor zes maanden wolven te mogen doden in het landelijk gebied ten westen van het dorp Elspeet. Volgens het gemeentebestuur is er een sterke toename te zien in het aantal dieren dat de laatste tijd is gedood door een wolf. Het gaat om schapen en een pony. Nunspeet hoopt volgens een woordvoerder dat de Gelderse provinciebestuurder Harold Zoet (BBB) het verzoek van Nunspeet meeneemt naar Brussel, waar hij Europese politici donderdag gaat vertellen dat Gelderland wil kunnen ingrijpen tegen wolven die problemen veroorzaken.

20 september '23 (12:13)

Berg je zomerkleding nog niet op

We hebben de eerste herfststorm al weer achter de rug. Het kwik is weer gedaald en de bladeren beginnen al te verkleuren. Toch is het nog niet helemaal het einde van de zomer. Door orkaan Nigel krijgen we volgende week nog een paar dagen lekker weer met temperaturen rond de 24 graden, meldt Weeronline. Dus houd die zonnebril nog maar even op je neus. 

20 september '23 (11:55)

Provincie doet aangifte tegen Chemours wegens illegale lozing

De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen Chemours wegens een illegale lozing. Het chemische bedrijf uit Dordrecht heeft in het afvalwater een stof geloosd waarvoor het geen vergunning heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

19 september '23 ( 9:03)

Noorderlicht kleurt Nederlandse hemel

Op verschillende plaatsen in het noordelijk deel van Nederland is maandagavond het noorderlicht te zien geweest. Er kwamen meldingen uit onder meer Noord-Holland (Egmond aan Zee), Friesland (Zweins) en vanaf de Afsluitdijk. Op X hebben mensen beelden gedeeld.

19 september '23 ( 8:46)

Wederom code geel in Noord-Holland en Waddengebied vanwege harde windstoten

In Noord-Holland en het Waddengebied geldt dinsdag opnieuw code geel. Het KNMI verwacht in de middag en avond zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur, met name in de kustgebieden. De weerwaarschuwing geldt vooralsnog van 13.00 uur tot 22.00 uur.

18 september '23 (10:35)

Aziatische tijgermug al in acht provincies gesignaleerd

De Aziatische tijgermug, die ernstige ziektes kan overbrengen op mensen, is deze zomer al in acht provincies gesignaleerd. De mug werd in dertien woonwijken gevonden en daarnaast op andere plaatsen zoals bij bandenbedrijven en in tuincentra. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt tot eind augustus ongeveer 65 vindplaatsen op de website. In sommige plaatsen, zoals Nijverdal in Overijssel, zijn op negen verschillende plekken tijgermuggen gevangen.