Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Petitie ‘Stop de watercrisis’ meer dan honderdduizend keer ondertekend

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Petitie ‘Stop de watercrisis’ meer dan honderdduizend keer ondertekend
Sinds de verkiezingen in maart zijn hebben dan honderdduizend mensen bij hun gemeente en waterschap aangedrongen op voldoende en schoon water voor de lokale natuur. Inmiddels hebben al meer dan honderdduizend mensen de petitie van Natuurmonumenten ‘Stop de watercrisis’ ondertekend. Dat meldt Natuurmonumenten.

Door het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) mogen provincies en waterschappen 24,3 miljard euro verdelen voor natuurherstel en de verduurzaming van landbouw. Daarom vraagt Natuurmonumenten de provincies om ook water in de natuur mee te nemen in de plannen.

Kruiwagen vol

Op woensdag 21 juni ontvingen in Zwolle de Statenleden van alle partijen handtekeningen van 7189 mensen. Deze werden per kruiwagen in een postzak naar de bestuurders gebracht. Begin juni ontving ook de provincie Zuid-Holland al de eerste 18.000 kaarten van Zuid-Hollanders. De andere provincies volgen na de zomer.

Waterafvoer

Volgens Natuurmonumenten zijn er ‘opstapelende signalen van een aanstormende watercrisis – bovenop de stikstofcrisis’. Nederland is er op ingericht om snel water af te voeren met kanalen, gemalen en drainagesystemen. Daarnaast kent het land door de klimaatveranderingen steeds drogere lentes en zomers. De korte regenbuien die wel vallen hebben daardoor weinig effect op de natuur, stelt Natuurmonumenten.

Het RIVM voorziet al in 2030 een drinkwatertekort en een rapport van de Raad voor de Leefomgeving bevestigde de gevolgen van een watertekort voor natuur en samenleving zonde aanvullende maatregelen. Ook de getoetste Natuurdoelanalyse, die per provincie voor het NPLG zijn gemaakt, laten ook zien dat een slechte waterkwaliteit een negatief effect heeft op wilde planten en dieren.

Steentje bijdragen

Een manier om water langer vast te houden is door het grondwaterpeil op een hoger niveau te houden. Ook het laten meanderen van beken en rivieren kan zorgen voor natuurlijke buffers. Maar ook mensen hebben invloed op de watervoorziening. Door bewust om te gaan met water kunnen bedrijven en huishoudens bijdragen. Landbouw kan dit doen door natuurinclusieve methodes toe te passen rondom natuurgebieden. 

17 mei '24 (15:09)

Boer John en natuurliefhebbers gaan een nieuw natuurgebied aanleggen

Een succesvolle crowdfundingsactie heeft ertoe geleid dat er in de buurt van Winkel een nieuw natuurgebied komt. Die wordt beheerd door Landschap Noord-Holland en het stuk land ligt tussen Winkel en Aartswoud. Daar bood veehouder John Klaver grond aan om in te ruilen voor een natuurgebied. Hij heeft hier nu al een nest met scholeksters: “Mooi!”. Dat meldt NH Nieuws.

17 mei '24 (14:22)

Nationaal Park De Biesbosch viert 30-jarig jubileum

Op 24 mei is het weer de Dag van het Nationaal Park. Dit jaar is dat een extra speciale dag voor het Brabantse natuurgebied De Biesbosch. Die heeft namelijk precies 30 jaar geleden de status van nationaal park gekregen. Om dat te vieren heeft Staatsbosbeheer allerlei activiteiten op de agenda staan in het park, meldt de natuurorganisatie. Zo is er op 24 mei een aftrap in estafettevorm en worden er op 1 juli activiteiten georganiseerd in het Biesboschcentrum. 

16 mei '24 (13:00)

Drukte, drukte en nog eens drukte in de Lage Vuursche bossen

Met het mooie weer en een vrije dag in het vooruitzicht trekken veel mensen eropuit naar de bossen bij Lage Vuursche. De combinatie van natuur, frisse lucht en ontspanning trekt jaarlijks een grote menigte naar dit populaire recreatiegebied, zo meldt het AD.

16 mei '24 ( 8:33)

Uitspraak over schieten op wolf met paintballgeweer binnen twee weken

De rechtbank in Arnhem doet binnen twee weken uitspraak in de zaak die de Faunabescherming heeft aangespannen over het schieten met een paintballgeweer op wolven in Gelderland. Een exacte datum is woensdag niet genoemd, maar een woordvoerster van de rechtbank verwacht dat de volle twee weken nodig zijn om tot een besluit te komen.

15 mei '24 (13:32)

Toenemende druk op natuurgebieden rondom steden

Met de groeiende woningbouw neemt de druk op natuurgebieden net buiten steden toe. Echter, Staatsbosbeheer staat voor de uitdaging om drie van deze gebieden te sluiten of te verkopen, aangezien de provincie Zuid-Holland van plan is om de subsidie voor deze gebieden te verminderen, dat meldt Omroep West.

15 mei '24 (12:56)

Plan voor Natuurgebied Zuilen opnieuw gepubliceerd

De gemeente Utrecht heeft opnieuw een herzien plan gepresenteerd voor Natuurgebied Zuilen. Dit komt voort uit de reacties van omwonenden op het eerste plan, waarbij er veel vragen en bezorgdheden waren. Na een uitgebreid participatieproces is het herziene plan gereed voor bespreking in de gemeenteraad. Het hoofddoel blijft om het gebied toegankelijker te maken en de natuurwaarde te verhogen, meldt De Utrechtse Internet Courant.

14 mei '24 (12:46)

Arnhem, Rheden en Rozendaal toneel voor groenste NK Wielrennen ooit

De gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal organiseren op 23 juni 2024 is samenwerking met Courage Events, de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) en Natuurmonumenten het groenste NK Wielrennen ooit. De samenwerking markeert een nieuw hoofdstuk in de organisatie van duurzame (top)sportevenementen, waarbij zorgvuldige maatregelen worden genomen om de natuurlijke schoonheid van de regio te behouden en te respecteren, meldt gemeente Arnhem.

14 mei '24 (10:52)

Consumentenbond: drie zonnebrandcrèmes bieden niet beloofde bescherming

De Consumentenbond raadt mensen drie geteste zonnebrandcrèmes af te gebruiken. De middelen bieden niet de beschermingsfactor die op de verpakking wordt beloofd, meldt de Consumentenbond.

14 mei '24 (10:19)

Noord-Holland stelt 1 miljoen beschikbaar voor waterrecreatie en pleziervaart

De provincie Noord-Holland stelt in 2024 ruim 1 miljoen euro subsidie beschikbaar voor allerlei soorten initiatieven rondom waterrecreatie. Het kan gaan om heel diverse projecten: van schoonmaakacties rondom zwemplekken, het aanleggen van een kanopassage of het verduurzamen van de watersportfaciliteiten en de pleziervaart. Vanaf midden mei kan een subsidie worden aangevraagd, meldt de provincie. 

13 mei '24 (15:25)

Gemeente Olst-Wijhe wil inzetten op recreatie en toerisme langs de IJssel

De gemeente Olst-Wijhe heeft het idee om door middel van natuurherstel en dijk in de uiterwaarden van de IJssel aantrekkelijker te maken voor toeristen. Wat de gemeente betreft moet het ‘een toonaangevende bestemming worden voor natuur, recreatie en duurzaamheid’, meldt Salland1.