Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Petitie ‘Stop de watercrisis’ meer dan honderdduizend keer ondertekend

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
Petitie ‘Stop de watercrisis’ meer dan honderdduizend keer ondertekend
Sinds de verkiezingen in maart zijn hebben dan honderdduizend mensen bij hun gemeente en waterschap aangedrongen op voldoende en schoon water voor de lokale natuur. Inmiddels hebben al meer dan honderdduizend mensen de petitie van Natuurmonumenten ‘Stop de watercrisis’ ondertekend. Dat meldt Natuurmonumenten.

Door het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) mogen provincies en waterschappen 24,3 miljard euro verdelen voor natuurherstel en de verduurzaming van landbouw. Daarom vraagt Natuurmonumenten de provincies om ook water in de natuur mee te nemen in de plannen.

Kruiwagen vol

Op woensdag 21 juni ontvingen in Zwolle de Statenleden van alle partijen handtekeningen van 7189 mensen. Deze werden per kruiwagen in een postzak naar de bestuurders gebracht. Begin juni ontving ook de provincie Zuid-Holland al de eerste 18.000 kaarten van Zuid-Hollanders. De andere provincies volgen na de zomer.

Waterafvoer

Volgens Natuurmonumenten zijn er ‘opstapelende signalen van een aanstormende watercrisis – bovenop de stikstofcrisis’. Nederland is er op ingericht om snel water af te voeren met kanalen, gemalen en drainagesystemen. Daarnaast kent het land door de klimaatveranderingen steeds drogere lentes en zomers. De korte regenbuien die wel vallen hebben daardoor weinig effect op de natuur, stelt Natuurmonumenten.

Het RIVM voorziet al in 2030 een drinkwatertekort en een rapport van de Raad voor de Leefomgeving bevestigde de gevolgen van een watertekort voor natuur en samenleving zonde aanvullende maatregelen. Ook de getoetste Natuurdoelanalyse, die per provincie voor het NPLG zijn gemaakt, laten ook zien dat een slechte waterkwaliteit een negatief effect heeft op wilde planten en dieren.

Steentje bijdragen

Een manier om water langer vast te houden is door het grondwaterpeil op een hoger niveau te houden. Ook het laten meanderen van beken en rivieren kan zorgen voor natuurlijke buffers. Maar ook mensen hebben invloed op de watervoorziening. Door bewust om te gaan met water kunnen bedrijven en huishoudens bijdragen. Landbouw kan dit doen door natuurinclusieve methodes toe te passen rondom natuurgebieden. 

22 september '23 ( 8:46)

Staatsbosbeheer organiseert wandelingen door wolvengebied Veluwe

Staatsbosbeheer organiseert in oktober twee wandelingen over de Hoog Buurlose Heide op de Veluwe om mensen te laten zien hoe schaapskuddes kunnen functioneren in een gebied waar tegenwoordig ook wolven zitten. Het is voor het eerst dat de natuurbeheerder publiek toont hoe het Veluwse wolvenbeleid eruit ziet. Daar is volgens Staatsbosbeheer veel belangstelling voor. De kans dat deelnemers aan de wandelingen een wolf zien is overigens zeer klein, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

20 september '23 (15:26)

Nunspeet vraagt toestemming om voor zes maanden wolven te mogen doden

De Gelderse gemeente Nunspeet heeft de provincie Gelderland toestemming gevraagd om voorlopig voor zes maanden wolven te mogen doden in het landelijk gebied ten westen van het dorp Elspeet. Volgens het gemeentebestuur is er een sterke toename te zien in het aantal dieren dat de laatste tijd is gedood door een wolf. Het gaat om schapen en een pony. Nunspeet hoopt volgens een woordvoerder dat de Gelderse provinciebestuurder Harold Zoet (BBB) het verzoek van Nunspeet meeneemt naar Brussel, waar hij Europese politici donderdag gaat vertellen dat Gelderland wil kunnen ingrijpen tegen wolven die problemen veroorzaken.

20 september '23 (12:13)

Berg je zomerkleding nog niet op

We hebben de eerste herfststorm al weer achter de rug. Het kwik is weer gedaald en de bladeren beginnen al te verkleuren. Toch is het nog niet helemaal het einde van de zomer. Door orkaan Nigel krijgen we volgende week nog een paar dagen lekker weer met temperaturen rond de 24 graden, meldt Weeronline. Dus houd die zonnebril nog maar even op je neus. 

20 september '23 (11:55)

Provincie doet aangifte tegen Chemours wegens illegale lozing

De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen Chemours wegens een illegale lozing. Het chemische bedrijf uit Dordrecht heeft in het afvalwater een stof geloosd waarvoor het geen vergunning heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

19 september '23 ( 9:03)

Noorderlicht kleurt Nederlandse hemel

Op verschillende plaatsen in het noordelijk deel van Nederland is maandagavond het noorderlicht te zien geweest. Er kwamen meldingen uit onder meer Noord-Holland (Egmond aan Zee), Friesland (Zweins) en vanaf de Afsluitdijk. Op X hebben mensen beelden gedeeld.

19 september '23 ( 8:46)

Wederom code geel in Noord-Holland en Waddengebied vanwege harde windstoten

In Noord-Holland en het Waddengebied geldt dinsdag opnieuw code geel. Het KNMI verwacht in de middag en avond zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur, met name in de kustgebieden. De weerwaarschuwing geldt vooralsnog van 13.00 uur tot 22.00 uur.

18 september '23 (10:35)

Aziatische tijgermug al in acht provincies gesignaleerd

De Aziatische tijgermug, die ernstige ziektes kan overbrengen op mensen, is deze zomer al in acht provincies gesignaleerd. De mug werd in dertien woonwijken gevonden en daarnaast op andere plaatsen zoals bij bandenbedrijven en in tuincentra. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt tot eind augustus ongeveer 65 vindplaatsen op de website. In sommige plaatsen, zoals Nijverdal in Overijssel, zijn op negen verschillende plekken tijgermuggen gevangen.

18 september '23 ( 9:02)

Meer dan 10.000 egels gespot tijdens Egeltelling

Bij de jaarlijkse Egeltelling zijn zondagavond tot dusver ruim 10.000 egels geteld. Het gaat om 10.187 levende egels en 255 dode egels, aldus een woordvoerster van de Zoogdierenvereniging. Vorig jaar werden in het hele weekend in totaal 9400 egels geteld.

18 september '23 ( 8:59)

Code geel in westen om regen en onweer, windstoten in de avond

In een deel van het land geldt maandag code geel. In de ochtend trekken regen- en onweersbuien richting het noorden. Daarbij is vooral in het westen kans op windstoten van rond de 60 kilometer per uur en hagel.

15 september '23 (13:38)

Minderheid reizen failliete veerdienst wordt vergoed vanuit garantiefonds

Slechts een minderheid van de gedupeerde passagiers van Holland Norway Lines kan de kosten voor hun geboekte reis vergoed krijgen vanuit het garantiefonds SGR. Dat verwacht de curator van de failliete veerdienst, Hans Silvius. Hij is nog bezig met de volledige analyse van alle gegevens rond het bankroet van de aanbieder van ferrycruises naar Noorwegen, maar verwacht dat "slechts een beperkte groep onder SGR kan claimen".