Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Natuurorganisaties: stikstofplannen Drenthe ‘nietszeggend’

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
Natuurorganisaties: stikstofplannen Drenthe ‘nietszeggend’ / Foto: "Bargerveen in HDR" door Rene Mensen
Natuur- en milieuorganisaties hebben flinke kritiek op de stikstofplannen die de provincie Drenthe heeft opgesteld om de uitstoot te verminderen en de natuur te herstellen. Zij noemen het een ‘nietszeggend’ plan. Dat meldt RTV Drenthe.

Volgens de Natuur en Milieufederatie Drenthe, Het Drents Landschap en Natuurmonumenten gaan de stikstofplannen in het Drentse Plan Landelijk Gebied (DPLG) van de provincie Drenthe geen effect hebben. Die stellen dat het tot niks anders leidt dan stilstand. Zo worden er geen duidelijke keuzes gemaakt en volgens de organisaties is het niet slim dat de provincie geen geld vraagt van het Rijk.

Het DPLG zou ‘geen enkel antwoord kunnen geven op hoe Drenthe de grote opgaven wil aanpakken’. In het plan wordt geschreven over de herinrichting van de landbouw, verbeterde natuurbescherming en het aanpakken stikstof- en waterproblematiek. De organisaties vinden dat er oppervlakkig over deze kwesties wordt geschreven, ‘er worden geen keuzes gemaakt en er worden geen aanpak of oplossingsrichtingen gepresenteerd’.

Eerste plan duidelijker

De organisaties hadden eerder al een bijeenkomst waarin zij hun inbreng gaven. Reinder Hoekstra van Natuur en Milieufederatie zegt dat er in dit plan veel meer plannen stonden dan in het DPLG. Zo stonden hier maatregelen in voor landbouw, natuur, water en stikstof. De organisatie ziet deze maatregelen niet meer terug in de huidige plannen.

Hoekstra denkt dat dit een gevolg is van de vorming van een nieuw college. Hij stelt dat er onder andere een bedrag in dat er op het laatste moment uit is verwijderd.

Geld van het Rijk vragen

Wat de organisaties ook niet begrijpen is dat er geen verzoek is voor geld van het Rijk. Hoekstra stelt dat er momenteel geen geld van het Rijk komt en dat de provincie hier om moet vragen. Zo hebben Friesland en Groningen wel al een claim ingediend.

Hoekstra geeft aan dat Drenthe een flink grotere opgave heeft als het gaat om natuurherstel en stikstof- en waterproblematiek. “De opgave is hier vijf tot zes keer zo groot als in Groningen. Dat komt omdat we op zandgronden zitten, met vee en bijna alle natuurgebieden last hebben van te veel stikstofneerslag.”

Conceptversie

Henk Jumelet, landbouw- en natuurgedeputeerde, liet vorige week weten dat het om een conceptversie gaat. Die stelt dat er nog veel onduidelijk is en dat het nog een tijdje gaat duren voordat er een definitieve versie op tafel ligt. Omdat er nog geen nieuwe college is en het huidige college geen bevoegdheid meer heeft om hierover te beslissen. “Daarom hebben we er een aantal hoofdstukken uitgehaald”, aldus Jumelet.

26 september '23 (10:29)

Elf Nederlandse stranden ontvangen Groene Strand Wimpel

Op maandag ontvingen elf stranden in Nederland de Groene Strand Wimpel. Ook drie gemeenten mochten de erkenning in ontvangst nemen. Door een actieve samenwerking tussen vrijwilligers, gemeenten en ondernemers op het strand is het gelukt om meer ruimte voor natuur vrij te maken op het strand. Daarmee maakt Nederland een belangrijke stap richten het doel om de stranden verder te vergroenen, meldt het Groene Strand.

26 september '23 (10:01)

Ecologen: verbeter controle op natuurtoetsen

Stel, je wandelt door een heerlijk rustig bos. Je geniet lekker van de omgeving, totdat je op een gegeven moment lawaai in de verte hoort. Wanneer je dichterbij komt, zie je graafmachines die midden in het bos een nieuwe weg aanleggen. Is dit wel toegestaan? Niet altijd. Ecologen zijn het erover eens. Zij vinden dat er te weinig controle is op natuurtoetsen. Deze rapporten moeten uitwijzen of een bepaald project, zoals het aanleggen van een mountainbikeroute of het organiseren van een evenement, schade toebrengt aan de natuur en omgeving. Die rapporten zijn niet altijd van even goede kwaliteit, maar worden toch goedgekeurd. De branchevereniging voor ecologen wil dat dit strenger wordt gehandhaafd. Momenteel gebeurt dat volgens de vereniging lang niet altijd. Dat meldt Pointer.

25 september '23 (11:10)

Voor tweede keer in week tijd was Noorderlicht te zien boven Nederland

Het gebeurt al niet vaak, maar nu zelfs twee keer in een week tijd. Gisteravond kleurde de hemel weer groen en rood door het Noorderlicht. Het leverde mooie beelden op, die werden gedeeld op sociale media. Dat meldt RTL Nieuws.

25 september '23 ( 9:44)

Kind vindt handgranaat in bosjes in Rotterdam

Een middagje buitenspelen in Rotterdam had een merkwaardige afloop. Daar heeft een jongen een handgranaat gevonden en meegenomen naar een speeltuin. De politie heeft laten weten dat het om een echte handgranaat gaat, meldt NOS.

22 september '23 ( 9:58)

Nederlands fietsnetwerk loopt voor 10 procent door de natuur

In 2022 liep ongeveer 10 procent van het Nederlandse fietsnetwerk door natuur. Dat is goed voor zo’n 15.000 kilometer aan fietspaden en -wegen. Het grootste deel van de fietspaden, 28 procent, loopt door bebouwd gebied met weinig of geen groen. Dat meldt het CBS op basis van gegevens van de Fietsersbond in de publicatie Nederland in cijfers 2023.

22 september '23 ( 8:46)

Staatsbosbeheer organiseert wandelingen door wolvengebied Veluwe

Staatsbosbeheer organiseert in oktober twee wandelingen over de Hoog Buurlose Heide op de Veluwe om mensen te laten zien hoe schaapskuddes kunnen functioneren in een gebied waar tegenwoordig ook wolven zitten. Het is voor het eerst dat de natuurbeheerder publiek toont hoe het Veluwse wolvenbeleid eruit ziet. Daar is volgens Staatsbosbeheer veel belangstelling voor. De kans dat deelnemers aan de wandelingen een wolf zien is overigens zeer klein, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

20 september '23 (15:26)

Nunspeet vraagt toestemming om voor zes maanden wolven te mogen doden

De Gelderse gemeente Nunspeet heeft de provincie Gelderland toestemming gevraagd om voorlopig voor zes maanden wolven te mogen doden in het landelijk gebied ten westen van het dorp Elspeet. Volgens het gemeentebestuur is er een sterke toename te zien in het aantal dieren dat de laatste tijd is gedood door een wolf. Het gaat om schapen en een pony. Nunspeet hoopt volgens een woordvoerder dat de Gelderse provinciebestuurder Harold Zoet (BBB) het verzoek van Nunspeet meeneemt naar Brussel, waar hij Europese politici donderdag gaat vertellen dat Gelderland wil kunnen ingrijpen tegen wolven die problemen veroorzaken.

20 september '23 (12:13)

Berg je zomerkleding nog niet op

We hebben de eerste herfststorm al weer achter de rug. Het kwik is weer gedaald en de bladeren beginnen al te verkleuren. Toch is het nog niet helemaal het einde van de zomer. Door orkaan Nigel krijgen we volgende week nog een paar dagen lekker weer met temperaturen rond de 24 graden, meldt Weeronline. Dus houd die zonnebril nog maar even op je neus. 

20 september '23 (11:55)

Provincie doet aangifte tegen Chemours wegens illegale lozing

De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen Chemours wegens een illegale lozing. Het chemische bedrijf uit Dordrecht heeft in het afvalwater een stof geloosd waarvoor het geen vergunning heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

19 september '23 ( 9:03)

Noorderlicht kleurt Nederlandse hemel

Op verschillende plaatsen in het noordelijk deel van Nederland is maandagavond het noorderlicht te zien geweest. Er kwamen meldingen uit onder meer Noord-Holland (Egmond aan Zee), Friesland (Zweins) en vanaf de Afsluitdijk. Op X hebben mensen beelden gedeeld.