Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Natuurorganisaties: stikstofplannen Drenthe ‘nietszeggend’

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Natuurorganisaties: stikstofplannen Drenthe ‘nietszeggend’ / Foto: "Bargerveen in HDR" door Rene Mensen
Natuur- en milieuorganisaties hebben flinke kritiek op de stikstofplannen die de provincie Drenthe heeft opgesteld om de uitstoot te verminderen en de natuur te herstellen. Zij noemen het een ‘nietszeggend’ plan. Dat meldt RTV Drenthe.

Volgens de Natuur en Milieufederatie Drenthe, Het Drents Landschap en Natuurmonumenten gaan de stikstofplannen in het Drentse Plan Landelijk Gebied (DPLG) van de provincie Drenthe geen effect hebben. Die stellen dat het tot niks anders leidt dan stilstand. Zo worden er geen duidelijke keuzes gemaakt en volgens de organisaties is het niet slim dat de provincie geen geld vraagt van het Rijk.

Het DPLG zou ‘geen enkel antwoord kunnen geven op hoe Drenthe de grote opgaven wil aanpakken’. In het plan wordt geschreven over de herinrichting van de landbouw, verbeterde natuurbescherming en het aanpakken stikstof- en waterproblematiek. De organisaties vinden dat er oppervlakkig over deze kwesties wordt geschreven, ‘er worden geen keuzes gemaakt en er worden geen aanpak of oplossingsrichtingen gepresenteerd’.

Eerste plan duidelijker

De organisaties hadden eerder al een bijeenkomst waarin zij hun inbreng gaven. Reinder Hoekstra van Natuur en Milieufederatie zegt dat er in dit plan veel meer plannen stonden dan in het DPLG. Zo stonden hier maatregelen in voor landbouw, natuur, water en stikstof. De organisatie ziet deze maatregelen niet meer terug in de huidige plannen.

Hoekstra denkt dat dit een gevolg is van de vorming van een nieuw college. Hij stelt dat er onder andere een bedrag in dat er op het laatste moment uit is verwijderd.

Geld van het Rijk vragen

Wat de organisaties ook niet begrijpen is dat er geen verzoek is voor geld van het Rijk. Hoekstra stelt dat er momenteel geen geld van het Rijk komt en dat de provincie hier om moet vragen. Zo hebben Friesland en Groningen wel al een claim ingediend.

Hoekstra geeft aan dat Drenthe een flink grotere opgave heeft als het gaat om natuurherstel en stikstof- en waterproblematiek. “De opgave is hier vijf tot zes keer zo groot als in Groningen. Dat komt omdat we op zandgronden zitten, met vee en bijna alle natuurgebieden last hebben van te veel stikstofneerslag.”

Conceptversie

Henk Jumelet, landbouw- en natuurgedeputeerde, liet vorige week weten dat het om een conceptversie gaat. Die stelt dat er nog veel onduidelijk is en dat het nog een tijdje gaat duren voordat er een definitieve versie op tafel ligt. Omdat er nog geen nieuwe college is en het huidige college geen bevoegdheid meer heeft om hierover te beslissen. “Daarom hebben we er een aantal hoofdstukken uitgehaald”, aldus Jumelet.

27 mei '24 (11:04)

Groot Saeftingh breidt wandelnetwerk uit met nieuwe routes

Grenspark Groot Saeftinghe in Zeeland heeft haar netwerk van wandelroutes uitgebreid. Wandelaars kunnen nu vijf nieuwe routes bewandelen, die allemaal vanuit een dorp in de regio starten. Afgelopen zaterdag 25 mei was de opening van de eerste route. Deze telt negen kilometers en loopt van Ossenisse naar Zeedorp, meldt Omroep Zeeland.

24 mei '24 (12:56)

Wanneer Sallandse Heuvelrug te druk is dit een alternatief in de buurt

Met de Sallandse Heuvelrug en de Weerribben-Wieden kent de provincie Overijssel twee nationale parken. Maar de een is veel populairder dan de andere. Vandaag, tijdens de Dag van het Nationaal Park, wordt de natuur extra onder de aandacht gebracht. Ook de onontdekte natuur, zoals die in het Twentse Reggedal. Het is een uitstekend alternatief voor wanneer de Sallandse Heuvelrug te druk is, meldt RTV Oost.

24 mei '24 (10:56)

Drenthe breidt natuurgebied uit met 220 hectare

Dat je in Drenthe goed kunt wandelen en fietsen door de natuur, dat was al wel langer bekend. Daar wil de provincie aan toevoegen: natuurreservaat Bargerveen wordt uitgebreid met 220 hectare. Het plan voor de uitbreiding van het natuurgebied ten zuidoosten van de gemeente Emmen lag er al langer, maar wordt nu definitief uitgevoerd, meldt RTV Drenthe.

24 mei '24 ( 9:11)

KNMI: vrijdag en zaterdag in heel Nederland kans op onweersbuien

Vrijdag en zaterdag wordt het weer om binnen te recreëren. Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 (11:34)

Nieuwe wandelroute Deventer gaat langs veertien mijmerplekken

Stilstaan tijdens je wandeling. Wellicht niet iets waar je direct aan denkt als je met het doel om kilometers te maken op pad gaat. Maar de nieuwe wandelroute door de binnenstad van Deventer dwingt je juist even stil te staan en je te laten inspireren. Langs veertien plekken op de route vind je op ‘mijmerplekken’ gedichten van dichters uit de stad. Dit meldt RTV Oost. 

22 mei '24 ( 9:09)

Dashboard voor biodiversiteit geeft kijk op status Nederlandse natuur

Natuurorganisaties hebben een onlinedashboard ontwikkeld dat in één oogopslag laat zien hoe het gesteld is met de soortenrijkdom in Nederland. Ze gaan erop monitoren "of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen". Bij de lancering van het dashboard, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, kleuren de verschillende indicatoren oranje of rood. Oranje betekent dat extra inspanningen nodig zijn, rood wil zeggen dat een doel "steeds verder uit zicht" raakt.

21 mei '24 (15:25)

Staatsbosbeheer: vaker dumpingen drugsafval en op meer plekken in het land

Staatsbosbeheer ziet dat het dumpen van drugsafval zich meer verspreidt over het land. Eerder gebeurde dit vooral in het zuiden, maar nu hebben ook andere provincies vaker te maken met grote dumpingen, zegt een woordvoerster van de bos- en natuurbeheerder naar aanleiding van nieuwe cijfers van de politie.

21 mei '24 (14:06)

Drielandentrein rijdt vanaf 9 juni: 'Biedt mogelijkheden voor recreatie en toerisme'

Vanaf 9 juni kunnen reizigers gemakkelijker met de trein naar België en Duitsland. De drielandentrein gaat vanaf die datum officieel en conform dienstregeling rijden, meldt provincie Limburg.

21 mei '24 (13:34)

Wandel of fiets langs kunst aan het Klompenpad

Sinds 2021 staan de Klompenpaden een weekend lang in het teken van kunst. Ook dit jaar zetten kunstenaars hun werken neer langs Klompenpaden. Geïnteresseerden kunnen op 1 en 2 juni weer van kunst in de natuur genieten, tijdens een wandeling of fietstocht, meldt Wandelnet.

17 mei '24 (15:09)

Boer John en natuurliefhebbers gaan een nieuw natuurgebied aanleggen

Een succesvolle crowdfundingsactie heeft ertoe geleid dat er in de buurt van Winkel een nieuw natuurgebied komt. Die wordt beheerd door Landschap Noord-Holland en het stuk land ligt tussen Winkel en Aartswoud. Daar bood veehouder John Klaver grond aan om in te ruilen voor een natuurgebied. Hij heeft hier nu al een nest met scholeksters: “Mooi!”. Dat meldt NH Nieuws.