Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Wethouder Amsterdam: festivals horen ook bij natuurrecreatie

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
Wethouder Amsterdam: festivals horen ook bij natuurrecreatie / Foto: "Welcome to the Future 2012" door oxfamnovib
Het college van burgemeester en wethouders in de gemeente Amsterdam vindt dat festivals horen bij recreatie in de natuur. De fractie van de Partij voor de Dieren had eerder een schriftelijke vraag ingediend om het festival in het Twiske tot een halt te roepen. Nu laat de wethouder weten dat de gemeente dit niet van plan is, meldt NH Nieuws.

Vorig jaar besloot de gemeente Landsmeer om geen grote commerciële evenementen meer te organiseren in het Twiske. Deze gemeente heeft net als de gemeente Amsterdam toestemming om dit te doen, maar ziet hier dus van af. Gezien Landsmeer deze beslissing wel maakte, reageert de PvdD verbaast op het besluit van gemeente Amsterdam. Het Twiske is een Natura 2000-gebied. De partij stelt dat de instandhoudingsdoelen niet haalbaar zijn, mede dankzij festivals.

Niet festivals, maar ‘reguliere oorzaken’

In een reactie op de brief van de PvdD stelt wethouder Van Dantzig (Stedelijke Ontwikkeling) dat de festivals niet de oorzaak zijn van de afbreuk van het natuurgebied. Uit een rapport over het Twiske zou namelijk blijken dat niet festivals, maar ‘reguliere zaken’ die het hele jaar door plaatsvinden de oorzaak zijn. Er worden voorbeelden genoemd zoals het loslopende honden, vaarrecreatie en windsurfers als mogelijk verstoringsbronnen. Ook factoren zoals stikstof vanuit de omliggende veehouderijen en de waterkwaliteit spelen volgens het rapport een rol.

Daarnaast zegt Dantzig dat festivalorganisaties zich aan strikte regels moeten houden. “Ook moet er een plan van aanpak opgesteld worden door een ter zake deskundig ecoloog en vindt er voor en na het festival monitoring plaats van de ter plaatse voorkomende beschermde dieren en plantsoorten.”

'Festivals horen in de natuurrecreatie'

Amsterdam stelt het niet op prijs dat gemeente Landmeer wel heeft besloten om te stoppen met het organiseren van festivals in het Twiske. Er was een gemeenschappelijke regeling tussen meerdere gemeentes in de omgeving. Volgens het college van Amsterdam heeft recreatie in de natuur veel verschillende vormen en daar horen festivals ook bij.

De Partij voor de Dieren wilde dat Amsterdam het gesprek aanging met de bij recreatie betrokken partijen. Het college geeft aan dat zij daar open voor staat, maar dat het standpunt van de gemeente al duidelijk naar voren is gekomen.

Dantzig laat wel weten dat de gemeente ervan op de hoogte is dat het Twiske een populaire plek is voor evenementen en dat er wordt gekeken naar alternatieve oplossingen, zoals het meer spreiden van de recreatie in het gebied.

26 september '23 (10:29)

Elf Nederlandse stranden ontvangen Groene Strand Wimpel

Op maandag ontvingen elf stranden in Nederland de Groene Strand Wimpel. Ook drie gemeenten mochten de erkenning in ontvangst nemen. Door een actieve samenwerking tussen vrijwilligers, gemeenten en ondernemers op het strand is het gelukt om meer ruimte voor natuur vrij te maken op het strand. Daarmee maakt Nederland een belangrijke stap richten het doel om de stranden verder te vergroenen, meldt het Groene Strand.

26 september '23 (10:01)

Ecologen: verbeter controle op natuurtoetsen

Stel, je wandelt door een heerlijk rustig bos. Je geniet lekker van de omgeving, totdat je op een gegeven moment lawaai in de verte hoort. Wanneer je dichterbij komt, zie je graafmachines die midden in het bos een nieuwe weg aanleggen. Is dit wel toegestaan? Niet altijd. Ecologen zijn het erover eens. Zij vinden dat er te weinig controle is op natuurtoetsen. Deze rapporten moeten uitwijzen of een bepaald project, zoals het aanleggen van een mountainbikeroute of het organiseren van een evenement, schade toebrengt aan de natuur en omgeving. Die rapporten zijn niet altijd van even goede kwaliteit, maar worden toch goedgekeurd. De branchevereniging voor ecologen wil dat dit strenger wordt gehandhaafd. Momenteel gebeurt dat volgens de vereniging lang niet altijd. Dat meldt Pointer.

25 september '23 (11:10)

Voor tweede keer in week tijd was Noorderlicht te zien boven Nederland

Het gebeurt al niet vaak, maar nu zelfs twee keer in een week tijd. Gisteravond kleurde de hemel weer groen en rood door het Noorderlicht. Het leverde mooie beelden op, die werden gedeeld op sociale media. Dat meldt RTL Nieuws.

25 september '23 ( 9:44)

Kind vindt handgranaat in bosjes in Rotterdam

Een middagje buitenspelen in Rotterdam had een merkwaardige afloop. Daar heeft een jongen een handgranaat gevonden en meegenomen naar een speeltuin. De politie heeft laten weten dat het om een echte handgranaat gaat, meldt NOS.

22 september '23 ( 9:58)

Nederlands fietsnetwerk loopt voor 10 procent door de natuur

In 2022 liep ongeveer 10 procent van het Nederlandse fietsnetwerk door natuur. Dat is goed voor zo’n 15.000 kilometer aan fietspaden en -wegen. Het grootste deel van de fietspaden, 28 procent, loopt door bebouwd gebied met weinig of geen groen. Dat meldt het CBS op basis van gegevens van de Fietsersbond in de publicatie Nederland in cijfers 2023.

22 september '23 ( 8:46)

Staatsbosbeheer organiseert wandelingen door wolvengebied Veluwe

Staatsbosbeheer organiseert in oktober twee wandelingen over de Hoog Buurlose Heide op de Veluwe om mensen te laten zien hoe schaapskuddes kunnen functioneren in een gebied waar tegenwoordig ook wolven zitten. Het is voor het eerst dat de natuurbeheerder publiek toont hoe het Veluwse wolvenbeleid eruit ziet. Daar is volgens Staatsbosbeheer veel belangstelling voor. De kans dat deelnemers aan de wandelingen een wolf zien is overigens zeer klein, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

20 september '23 (15:26)

Nunspeet vraagt toestemming om voor zes maanden wolven te mogen doden

De Gelderse gemeente Nunspeet heeft de provincie Gelderland toestemming gevraagd om voorlopig voor zes maanden wolven te mogen doden in het landelijk gebied ten westen van het dorp Elspeet. Volgens het gemeentebestuur is er een sterke toename te zien in het aantal dieren dat de laatste tijd is gedood door een wolf. Het gaat om schapen en een pony. Nunspeet hoopt volgens een woordvoerder dat de Gelderse provinciebestuurder Harold Zoet (BBB) het verzoek van Nunspeet meeneemt naar Brussel, waar hij Europese politici donderdag gaat vertellen dat Gelderland wil kunnen ingrijpen tegen wolven die problemen veroorzaken.

20 september '23 (12:13)

Berg je zomerkleding nog niet op

We hebben de eerste herfststorm al weer achter de rug. Het kwik is weer gedaald en de bladeren beginnen al te verkleuren. Toch is het nog niet helemaal het einde van de zomer. Door orkaan Nigel krijgen we volgende week nog een paar dagen lekker weer met temperaturen rond de 24 graden, meldt Weeronline. Dus houd die zonnebril nog maar even op je neus. 

20 september '23 (11:55)

Provincie doet aangifte tegen Chemours wegens illegale lozing

De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen Chemours wegens een illegale lozing. Het chemische bedrijf uit Dordrecht heeft in het afvalwater een stof geloosd waarvoor het geen vergunning heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

19 september '23 ( 9:03)

Noorderlicht kleurt Nederlandse hemel

Op verschillende plaatsen in het noordelijk deel van Nederland is maandagavond het noorderlicht te zien geweest. Er kwamen meldingen uit onder meer Noord-Holland (Egmond aan Zee), Friesland (Zweins) en vanaf de Afsluitdijk. Op X hebben mensen beelden gedeeld.