Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Wethouder Amsterdam: festivals horen ook bij natuurrecreatie

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Wethouder Amsterdam: festivals horen ook bij natuurrecreatie / Foto: "Welcome to the Future 2012" door oxfamnovib
Het college van burgemeester en wethouders in de gemeente Amsterdam vindt dat festivals horen bij recreatie in de natuur. De fractie van de Partij voor de Dieren had eerder een schriftelijke vraag ingediend om het festival in het Twiske tot een halt te roepen. Nu laat de wethouder weten dat de gemeente dit niet van plan is, meldt NH Nieuws.

Vorig jaar besloot de gemeente Landsmeer om geen grote commerciële evenementen meer te organiseren in het Twiske. Deze gemeente heeft net als de gemeente Amsterdam toestemming om dit te doen, maar ziet hier dus van af. Gezien Landsmeer deze beslissing wel maakte, reageert de PvdD verbaast op het besluit van gemeente Amsterdam. Het Twiske is een Natura 2000-gebied. De partij stelt dat de instandhoudingsdoelen niet haalbaar zijn, mede dankzij festivals.

Niet festivals, maar ‘reguliere oorzaken’

In een reactie op de brief van de PvdD stelt wethouder Van Dantzig (Stedelijke Ontwikkeling) dat de festivals niet de oorzaak zijn van de afbreuk van het natuurgebied. Uit een rapport over het Twiske zou namelijk blijken dat niet festivals, maar ‘reguliere zaken’ die het hele jaar door plaatsvinden de oorzaak zijn. Er worden voorbeelden genoemd zoals het loslopende honden, vaarrecreatie en windsurfers als mogelijk verstoringsbronnen. Ook factoren zoals stikstof vanuit de omliggende veehouderijen en de waterkwaliteit spelen volgens het rapport een rol.

Daarnaast zegt Dantzig dat festivalorganisaties zich aan strikte regels moeten houden. “Ook moet er een plan van aanpak opgesteld worden door een ter zake deskundig ecoloog en vindt er voor en na het festival monitoring plaats van de ter plaatse voorkomende beschermde dieren en plantsoorten.”

'Festivals horen in de natuurrecreatie'

Amsterdam stelt het niet op prijs dat gemeente Landmeer wel heeft besloten om te stoppen met het organiseren van festivals in het Twiske. Er was een gemeenschappelijke regeling tussen meerdere gemeentes in de omgeving. Volgens het college van Amsterdam heeft recreatie in de natuur veel verschillende vormen en daar horen festivals ook bij.

De Partij voor de Dieren wilde dat Amsterdam het gesprek aanging met de bij recreatie betrokken partijen. Het college geeft aan dat zij daar open voor staat, maar dat het standpunt van de gemeente al duidelijk naar voren is gekomen.

Dantzig laat wel weten dat de gemeente ervan op de hoogte is dat het Twiske een populaire plek is voor evenementen en dat er wordt gekeken naar alternatieve oplossingen, zoals het meer spreiden van de recreatie in het gebied.

17 mei '24 (15:09)

Boer John en natuurliefhebbers gaan een nieuw natuurgebied aanleggen

Een succesvolle crowdfundingsactie heeft ertoe geleid dat er in de buurt van Winkel een nieuw natuurgebied komt. Die wordt beheerd door Landschap Noord-Holland en het stuk land ligt tussen Winkel en Aartswoud. Daar bood veehouder John Klaver grond aan om in te ruilen voor een natuurgebied. Hij heeft hier nu al een nest met scholeksters: “Mooi!”. Dat meldt NH Nieuws.

17 mei '24 (14:22)

Nationaal Park De Biesbosch viert 30-jarig jubileum

Op 24 mei is het weer de Dag van het Nationaal Park. Dit jaar is dat een extra speciale dag voor het Brabantse natuurgebied De Biesbosch. Die heeft namelijk precies 30 jaar geleden de status van nationaal park gekregen. Om dat te vieren heeft Staatsbosbeheer allerlei activiteiten op de agenda staan in het park, meldt de natuurorganisatie. Zo is er op 24 mei een aftrap in estafettevorm en worden er op 1 juli activiteiten georganiseerd in het Biesboschcentrum. 

16 mei '24 (13:00)

Drukte, drukte en nog eens drukte in de Lage Vuursche bossen

Met het mooie weer en een vrije dag in het vooruitzicht trekken veel mensen eropuit naar de bossen bij Lage Vuursche. De combinatie van natuur, frisse lucht en ontspanning trekt jaarlijks een grote menigte naar dit populaire recreatiegebied, zo meldt het AD.

16 mei '24 ( 8:33)

Uitspraak over schieten op wolf met paintballgeweer binnen twee weken

De rechtbank in Arnhem doet binnen twee weken uitspraak in de zaak die de Faunabescherming heeft aangespannen over het schieten met een paintballgeweer op wolven in Gelderland. Een exacte datum is woensdag niet genoemd, maar een woordvoerster van de rechtbank verwacht dat de volle twee weken nodig zijn om tot een besluit te komen.

15 mei '24 (13:32)

Toenemende druk op natuurgebieden rondom steden

Met de groeiende woningbouw neemt de druk op natuurgebieden net buiten steden toe. Echter, Staatsbosbeheer staat voor de uitdaging om drie van deze gebieden te sluiten of te verkopen, aangezien de provincie Zuid-Holland van plan is om de subsidie voor deze gebieden te verminderen, dat meldt Omroep West.

15 mei '24 (12:56)

Plan voor Natuurgebied Zuilen opnieuw gepubliceerd

De gemeente Utrecht heeft opnieuw een herzien plan gepresenteerd voor Natuurgebied Zuilen. Dit komt voort uit de reacties van omwonenden op het eerste plan, waarbij er veel vragen en bezorgdheden waren. Na een uitgebreid participatieproces is het herziene plan gereed voor bespreking in de gemeenteraad. Het hoofddoel blijft om het gebied toegankelijker te maken en de natuurwaarde te verhogen, meldt De Utrechtse Internet Courant.

14 mei '24 (12:46)

Arnhem, Rheden en Rozendaal toneel voor groenste NK Wielrennen ooit

De gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal organiseren op 23 juni 2024 is samenwerking met Courage Events, de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) en Natuurmonumenten het groenste NK Wielrennen ooit. De samenwerking markeert een nieuw hoofdstuk in de organisatie van duurzame (top)sportevenementen, waarbij zorgvuldige maatregelen worden genomen om de natuurlijke schoonheid van de regio te behouden en te respecteren, meldt gemeente Arnhem.

14 mei '24 (10:52)

Consumentenbond: drie zonnebrandcrèmes bieden niet beloofde bescherming

De Consumentenbond raadt mensen drie geteste zonnebrandcrèmes af te gebruiken. De middelen bieden niet de beschermingsfactor die op de verpakking wordt beloofd, meldt de Consumentenbond.

14 mei '24 (10:19)

Noord-Holland stelt 1 miljoen beschikbaar voor waterrecreatie en pleziervaart

De provincie Noord-Holland stelt in 2024 ruim 1 miljoen euro subsidie beschikbaar voor allerlei soorten initiatieven rondom waterrecreatie. Het kan gaan om heel diverse projecten: van schoonmaakacties rondom zwemplekken, het aanleggen van een kanopassage of het verduurzamen van de watersportfaciliteiten en de pleziervaart. Vanaf midden mei kan een subsidie worden aangevraagd, meldt de provincie. 

13 mei '24 (15:25)

Gemeente Olst-Wijhe wil inzetten op recreatie en toerisme langs de IJssel

De gemeente Olst-Wijhe heeft het idee om door middel van natuurherstel en dijk in de uiterwaarden van de IJssel aantrekkelijker te maken voor toeristen. Wat de gemeente betreft moet het ‘een toonaangevende bestemming worden voor natuur, recreatie en duurzaamheid’, meldt Salland1.