Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Campings kiezen steeds vaker voor chaletbouw, terwijl kamperen in de lift zit

Door Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Campings kiezen steeds vaker voor chaletbouw, terwijl kamperen in de lift zit / Foto: "Kamperen op Vertrouwen op Texel" door m66roepers
Campings richten zich steeds vaker op glamping: een combinatie van glamour en camping. Tenten maken plaats voor chalets of bungalows. Toch blijkt dat kamperen in Nederland steeds meer aan populariteit wint. Het aantal plekken waar dit kan staat echter wel onder druk, meldt het AD.

Aan de vooravond van de zomervakantie waarschuwt branchevereniging Hiswa-Recron dat de traditionele kampeerplekken steeds meer verdwijnen. Dat is een fenomeen dat al een aantal jaren speelt. Vaak worden de kampeerplekken gebruikt om vakantiehuisjes of chalets op te bouwen. Daar kan namelijk flink meer geld mee worden verdiend. Terwijl de toeristen het ‘traditionele’ kamperen juist steeds meer herontdekken.

Vooral buitenlandse toeristen weten hun weg naar kampeerplekken in Nederland te vinden. In de zomer van 2013 sliepen er nog 1,8 miljoen mensen op Nederlandse campings, in het afgelopen jaar is dit aantal met de helft toegenomen naar 2,6 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dalend aantal kampeerplekken

Ondanks een toename van het aantal kampeerovernachtingen in het land, wordt het steeds moeilijker om een plekje te vinden. Zelfs in het toeristische oord van Nederland, Zeeland, neemt het aantal kampeerplekken af. Campings kunnen vaak niet groeien, terwijl gasten wel steeds veeleisender worden.

Volgens de directeur van Hiswa-Recon, Geert Dijks, worden kampeerplaatsen groter omdat er ook steeds grotere campers op moeten passen. Ook stelt hij dat gasten meer voorzieningen willen hebben. Dat kunnen de campings in Zeeland nog goed opvangen, gezien het rendement daar hoog genoeg is. Maar Dijks zegt dat het in de rest van het land matig is om de tent rendabel te houden. Dan kun je volgens hem het beste huisjes en stacaravans verhuren.

06 december '24 ( 9:10)

Eerste winterstorm gemeld door Weeronline

Op Vlieland is vrijdagochtend tussen 06.00 en 07.00 uur een gemiddelde windsnelheid van windkracht 9 gemeten. Volgens Weeronline is het daarmee officieel de eerste winterstorm van dit winterseizoen. Het is de zevende storm van dit jaar.

05 december '24 ( 9:15)

Nederlanders afgelopen jaar vaker beroofd van fietsen

Nederlanders waren in 2023 vaker het slachtoffer van vermogensdelicten, zoals diefstal, vernieling of aankoopfraude. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de tweejaarlijkse Veiligheidsmonitor over 2023. De daarbij gerapporteerde schade was 3,2 miljard euro, 13 procent meer dan in 2021.

05 december '24 ( 9:05)

ANWB waarschuwt voor 'Sintspits'

De ANWB waarschuwt voor een 'sintspits', een vroege en drukke avondspits op donderdagmiddag. Vanwege pakjesavond begint de spits dan eerder dan gebruikelijk. De eerste files worden al rond 14.30 uur verwacht en het drukste moment zal vallen rond 16.30 uur. Dat is een uurtje eerder dan anders tijdens de donderdagse avondspits.

04 december '24 (13:22)

Christelijke camping De Betteld moet PFAS na 15 jaar schuimfeestjes opruimen

De provincie Gelderland, waterschap Rijn & IJssel en de gemeente Bronckhorst hebben camping De Betteld in Zelhem gemaand om het verontreinigde zwemwater van de recreatieplas op te schonen. Vermoedelijk is er flink wat PFAS in het water terechtgekomen door buikschuifspellen waar volop schuim is gebruikt. Dit meldt het Nederlands Dagblad.

03 december '24 ( 9:05)

Haven Scheveningen krijgt wel milieuzone maar geen zero-emissiezone

De gemeente Den Haag zondert de haven van Scheveningen uit van de geplande zero-emissiezone in het kustgebied van de stad, die daar in 2026 wordt ingevoerd. Volgens Den Haag zou een zero-emissiezone tot problemen leiden voor bedrijven in de haven, omdat deze veel gebruikmaken van bijvoorbeeld koel- en vriestransport en voertuigen met veel trekkracht.

02 december '24 ( 9:15)

Doodgereden Wolf gevonden in Drentse gemeente

Op de N855 bij Wapse, in de Drentse gemeente Westerveld, is zaterdagochtend een dode wolf gevonden. Het dier is aangereden, meldt de provincie. Het is niet bekend om welke wolf het gaat en ook het geslacht is nog onbekend. Onderzoek moet dit uitwijzen.

02 december '24 ( 8:35)

Geld voor boeren voor verbeteren natuur schiet "volledig tekort"

De ongeveer 500 miljoen euro die landbouwminister Femke Wiersma uittrekt voor natuurbeheer door boeren schiet "volstrekt tekort" om de verhoogde doelen voor natuur- en landschapsbeheer te halen. Dit stelt landbouworganisatie LTO nadat Wiersma vrijdag de gewijzigde plannen bekend had gemaakt. Van het geld moeten boeren de staat van de natuur verbeteren.

29 november '24 (13:35)

In Marickenland komt stukje nieuwe natuur met wandelpaden en natuurspeelplaats

De inrichting van de eerste 150 hectare natuur in Marickenland kan eindelijk van start. Door een stukje nieuwe natuur aan te leggen, ontstaat een verbinding met andere natuurgebieden. Planten en dieren krijgen hierdoor meer ruimte, maar ook voor de mens is er aandacht middels wandelpaden en een natuurspeelplaats. Het bouwbord is op 27 november onthuld en daarmee is de aanleg van start gegaan. Het eerste deelgebied moet begin 2026 klaar zijn voor oplevering. Dit meldt de Provincie Utrecht. 

28 november '24 ( 8:55)

Code oranje geldt woensdagavond alleen nog voor Friesland, Groningen en Drenthe

Alleen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe geldt nog de waarschuwing code oranje. Het zwaartepunt van storm Conall trekt aan het eind van woensdagavond het land uit, verwacht het KNMI.

28 november '24 ( 8:50)

Verkeersdrukte woensdagmiddag al vol op gang

De verkeersdrukte is woensdagmiddag al op gang gekomen, kort voordat storm Conall over Nederland raast. "De spits is al in volle gang", aldus de ANWB, die al zo'n 650 kilometer files ziet op snelwegen en N-wegen.