Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Campings kiezen steeds vaker voor chaletbouw, terwijl kamperen in de lift zit

Door Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
Campings kiezen steeds vaker voor chaletbouw, terwijl kamperen in de lift zit / Foto: "Kamperen op Vertrouwen op Texel" door m66roepers
Campings richten zich steeds vaker op glamping: een combinatie van glamour en camping. Tenten maken plaats voor chalets of bungalows. Toch blijkt dat kamperen in Nederland steeds meer aan populariteit wint. Het aantal plekken waar dit kan staat echter wel onder druk, meldt het AD.

Aan de vooravond van de zomervakantie waarschuwt branchevereniging Hiswa-Recron dat de traditionele kampeerplekken steeds meer verdwijnen. Dat is een fenomeen dat al een aantal jaren speelt. Vaak worden de kampeerplekken gebruikt om vakantiehuisjes of chalets op te bouwen. Daar kan namelijk flink meer geld mee worden verdiend. Terwijl de toeristen het ‘traditionele’ kamperen juist steeds meer herontdekken.

Vooral buitenlandse toeristen weten hun weg naar kampeerplekken in Nederland te vinden. In de zomer van 2013 sliepen er nog 1,8 miljoen mensen op Nederlandse campings, in het afgelopen jaar is dit aantal met de helft toegenomen naar 2,6 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dalend aantal kampeerplekken

Ondanks een toename van het aantal kampeerovernachtingen in het land, wordt het steeds moeilijker om een plekje te vinden. Zelfs in het toeristische oord van Nederland, Zeeland, neemt het aantal kampeerplekken af. Campings kunnen vaak niet groeien, terwijl gasten wel steeds veeleisender worden.

Volgens de directeur van Hiswa-Recon, Geert Dijks, worden kampeerplaatsen groter omdat er ook steeds grotere campers op moeten passen. Ook stelt hij dat gasten meer voorzieningen willen hebben. Dat kunnen de campings in Zeeland nog goed opvangen, gezien het rendement daar hoog genoeg is. Maar Dijks zegt dat het in de rest van het land matig is om de tent rendabel te houden. Dan kun je volgens hem het beste huisjes en stacaravans verhuren.

22 september '23 ( 8:46)

Staatsbosbeheer organiseert wandelingen door wolvengebied Veluwe

Staatsbosbeheer organiseert in oktober twee wandelingen over de Hoog Buurlose Heide op de Veluwe om mensen te laten zien hoe schaapskuddes kunnen functioneren in een gebied waar tegenwoordig ook wolven zitten. Het is voor het eerst dat de natuurbeheerder publiek toont hoe het Veluwse wolvenbeleid eruit ziet. Daar is volgens Staatsbosbeheer veel belangstelling voor. De kans dat deelnemers aan de wandelingen een wolf zien is overigens zeer klein, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

20 september '23 (15:26)

Nunspeet vraagt toestemming om voor zes maanden wolven te mogen doden

De Gelderse gemeente Nunspeet heeft de provincie Gelderland toestemming gevraagd om voorlopig voor zes maanden wolven te mogen doden in het landelijk gebied ten westen van het dorp Elspeet. Volgens het gemeentebestuur is er een sterke toename te zien in het aantal dieren dat de laatste tijd is gedood door een wolf. Het gaat om schapen en een pony. Nunspeet hoopt volgens een woordvoerder dat de Gelderse provinciebestuurder Harold Zoet (BBB) het verzoek van Nunspeet meeneemt naar Brussel, waar hij Europese politici donderdag gaat vertellen dat Gelderland wil kunnen ingrijpen tegen wolven die problemen veroorzaken.

20 september '23 (12:13)

Berg je zomerkleding nog niet op

We hebben de eerste herfststorm al weer achter de rug. Het kwik is weer gedaald en de bladeren beginnen al te verkleuren. Toch is het nog niet helemaal het einde van de zomer. Door orkaan Nigel krijgen we volgende week nog een paar dagen lekker weer met temperaturen rond de 24 graden, meldt Weeronline. Dus houd die zonnebril nog maar even op je neus. 

20 september '23 (11:55)

Provincie doet aangifte tegen Chemours wegens illegale lozing

De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen Chemours wegens een illegale lozing. Het chemische bedrijf uit Dordrecht heeft in het afvalwater een stof geloosd waarvoor het geen vergunning heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

19 september '23 ( 9:03)

Noorderlicht kleurt Nederlandse hemel

Op verschillende plaatsen in het noordelijk deel van Nederland is maandagavond het noorderlicht te zien geweest. Er kwamen meldingen uit onder meer Noord-Holland (Egmond aan Zee), Friesland (Zweins) en vanaf de Afsluitdijk. Op X hebben mensen beelden gedeeld.

19 september '23 ( 8:46)

Wederom code geel in Noord-Holland en Waddengebied vanwege harde windstoten

In Noord-Holland en het Waddengebied geldt dinsdag opnieuw code geel. Het KNMI verwacht in de middag en avond zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur, met name in de kustgebieden. De weerwaarschuwing geldt vooralsnog van 13.00 uur tot 22.00 uur.

18 september '23 (10:35)

Aziatische tijgermug al in acht provincies gesignaleerd

De Aziatische tijgermug, die ernstige ziektes kan overbrengen op mensen, is deze zomer al in acht provincies gesignaleerd. De mug werd in dertien woonwijken gevonden en daarnaast op andere plaatsen zoals bij bandenbedrijven en in tuincentra. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt tot eind augustus ongeveer 65 vindplaatsen op de website. In sommige plaatsen, zoals Nijverdal in Overijssel, zijn op negen verschillende plekken tijgermuggen gevangen.

18 september '23 ( 9:02)

Meer dan 10.000 egels gespot tijdens Egeltelling

Bij de jaarlijkse Egeltelling zijn zondagavond tot dusver ruim 10.000 egels geteld. Het gaat om 10.187 levende egels en 255 dode egels, aldus een woordvoerster van de Zoogdierenvereniging. Vorig jaar werden in het hele weekend in totaal 9400 egels geteld.

18 september '23 ( 8:59)

Code geel in westen om regen en onweer, windstoten in de avond

In een deel van het land geldt maandag code geel. In de ochtend trekken regen- en onweersbuien richting het noorden. Daarbij is vooral in het westen kans op windstoten van rond de 60 kilometer per uur en hagel.

15 september '23 (13:38)

Minderheid reizen failliete veerdienst wordt vergoed vanuit garantiefonds

Slechts een minderheid van de gedupeerde passagiers van Holland Norway Lines kan de kosten voor hun geboekte reis vergoed krijgen vanuit het garantiefonds SGR. Dat verwacht de curator van de failliete veerdienst, Hans Silvius. Hij is nog bezig met de volledige analyse van alle gegevens rond het bankroet van de aanbieder van ferrycruises naar Noorwegen, maar verwacht dat "slechts een beperkte groep onder SGR kan claimen".