Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederlanders gaan graag uitwaaien bij de Noordzeekust

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Nederlanders gaan graag uitwaaien bij de Noordzeekust
Nederlanders zijn zeer tevreden over de Noordzeekust. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van de ANWB onder ruim 2.000 Nederlanders, die de kust het afgelopen jaar bezochten. De kustgebieden Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland en de Waddeneilanden krijgen gemiddeld een 8. De Waddeneilanden worden het best beoordeeld met een 8,3. Dit meldt ANWB.

Zuid- en Noord-Holland zijn de meest bezochte kustprovincies, de Waddeneilanden zijn het minst bezocht. Bijna 80 procent van de Nederlanders bezocht afgelopen jaar de kust. "De frisse lucht", "licht" (zonsopgang/ondergang en wolkenlucht) en "mooi" zijn de meest genoemde associaties met de Noordzeekust. Tegelijkertijd bestempelt een aanzienlijk deel van de Nederlanders de kust ook als druk, waarbij Noord- en Zuid-Holland relatief het vaakst als volgebouwd worden ervaren.

Vervoer

De bereikbaarheid per fiets wordt overal langs de kust als (heel) goed beoordeeld, oplopend van 55 procent in Noord-Holland tot ruim 71 procent op de Waddeneilanden. De bereikbaarheid per auto wordt in Zuid- en Noord-Holland verschillend beoordeeld. Ongeveer de helft van de bezoekers is hierover tevreden. Tegelijkertijd noemt 20 procent van de bezoekers van Zuid-Holland de autobereikbaarheid matig tot slecht. De parkeergelegenheid in beide provincies krijgt van een kwart van de bezoekers een oordeel matig tot slecht. De bereikbaarheid met het openbaar vervoer wordt in Zeeland het slechtst beoordeeld. De beschikbaarheid en het gebruik van deelvoertuigen scoort op de Waddeneilanden beter dan elders: 58 procent is hier (heel) tevreden over. 

Lekker uitwaaien

Wandelen, relaxen en genieten van de natuur zijn de meest voorkomende activiteiten tijdens een bezoek aan de kust. De Waddeneilanden zijn het meest in trek bij Nederlanders die meerdere activiteiten ondernemen. Meer dan de helft van de bezoekers beoordeelt de recreatieve fiets- en wandelpaden en het horeca-aanbod langs de hele Noordzeekust als goed tot heel goed.

De voorzieningen die wat extra aandacht verdienen zijn nagenoeg gelijk voor alle gebieden en hebben met name te maken met bereikbaarheid, parkeergelegenheid (met name voor de auto) en recreatieve voorzieningen zoals culturele bezienswaardigheden, ontspannings-, (water)sport en uitgaansvoorzieningen.

Door: Nationale Recreatiegids

17 mei '24 (15:09)

Boer John en natuurliefhebbers gaan een nieuw natuurgebied aanleggen

Een succesvolle crowdfundingsactie heeft ertoe geleid dat er in de buurt van Winkel een nieuw natuurgebied komt. Die wordt beheerd door Landschap Noord-Holland en het stuk land ligt tussen Winkel en Aartswoud. Daar bood veehouder John Klaver grond aan om in te ruilen voor een natuurgebied. Hij heeft hier nu al een nest met scholeksters: “Mooi!”. Dat meldt NH Nieuws.

17 mei '24 (14:22)

Nationaal Park De Biesbosch viert 30-jarig jubileum

Op 24 mei is het weer de Dag van het Nationaal Park. Dit jaar is dat een extra speciale dag voor het Brabantse natuurgebied De Biesbosch. Die heeft namelijk precies 30 jaar geleden de status van nationaal park gekregen. Om dat te vieren heeft Staatsbosbeheer allerlei activiteiten op de agenda staan in het park, meldt de natuurorganisatie. Zo is er op 24 mei een aftrap in estafettevorm en worden er op 1 juli activiteiten georganiseerd in het Biesboschcentrum. 

16 mei '24 (13:00)

Drukte, drukte en nog eens drukte in de Lage Vuursche bossen

Met het mooie weer en een vrije dag in het vooruitzicht trekken veel mensen eropuit naar de bossen bij Lage Vuursche. De combinatie van natuur, frisse lucht en ontspanning trekt jaarlijks een grote menigte naar dit populaire recreatiegebied, zo meldt het AD.

16 mei '24 ( 8:33)

Uitspraak over schieten op wolf met paintballgeweer binnen twee weken

De rechtbank in Arnhem doet binnen twee weken uitspraak in de zaak die de Faunabescherming heeft aangespannen over het schieten met een paintballgeweer op wolven in Gelderland. Een exacte datum is woensdag niet genoemd, maar een woordvoerster van de rechtbank verwacht dat de volle twee weken nodig zijn om tot een besluit te komen.

15 mei '24 (13:32)

Toenemende druk op natuurgebieden rondom steden

Met de groeiende woningbouw neemt de druk op natuurgebieden net buiten steden toe. Echter, Staatsbosbeheer staat voor de uitdaging om drie van deze gebieden te sluiten of te verkopen, aangezien de provincie Zuid-Holland van plan is om de subsidie voor deze gebieden te verminderen, dat meldt Omroep West.

15 mei '24 (12:56)

Plan voor Natuurgebied Zuilen opnieuw gepubliceerd

De gemeente Utrecht heeft opnieuw een herzien plan gepresenteerd voor Natuurgebied Zuilen. Dit komt voort uit de reacties van omwonenden op het eerste plan, waarbij er veel vragen en bezorgdheden waren. Na een uitgebreid participatieproces is het herziene plan gereed voor bespreking in de gemeenteraad. Het hoofddoel blijft om het gebied toegankelijker te maken en de natuurwaarde te verhogen, meldt De Utrechtse Internet Courant.

14 mei '24 (12:46)

Arnhem, Rheden en Rozendaal toneel voor groenste NK Wielrennen ooit

De gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal organiseren op 23 juni 2024 is samenwerking met Courage Events, de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) en Natuurmonumenten het groenste NK Wielrennen ooit. De samenwerking markeert een nieuw hoofdstuk in de organisatie van duurzame (top)sportevenementen, waarbij zorgvuldige maatregelen worden genomen om de natuurlijke schoonheid van de regio te behouden en te respecteren, meldt gemeente Arnhem.

14 mei '24 (10:52)

Consumentenbond: drie zonnebrandcrèmes bieden niet beloofde bescherming

De Consumentenbond raadt mensen drie geteste zonnebrandcrèmes af te gebruiken. De middelen bieden niet de beschermingsfactor die op de verpakking wordt beloofd, meldt de Consumentenbond.

14 mei '24 (10:19)

Noord-Holland stelt 1 miljoen beschikbaar voor waterrecreatie en pleziervaart

De provincie Noord-Holland stelt in 2024 ruim 1 miljoen euro subsidie beschikbaar voor allerlei soorten initiatieven rondom waterrecreatie. Het kan gaan om heel diverse projecten: van schoonmaakacties rondom zwemplekken, het aanleggen van een kanopassage of het verduurzamen van de watersportfaciliteiten en de pleziervaart. Vanaf midden mei kan een subsidie worden aangevraagd, meldt de provincie. 

13 mei '24 (15:25)

Gemeente Olst-Wijhe wil inzetten op recreatie en toerisme langs de IJssel

De gemeente Olst-Wijhe heeft het idee om door middel van natuurherstel en dijk in de uiterwaarden van de IJssel aantrekkelijker te maken voor toeristen. Wat de gemeente betreft moet het ‘een toonaangevende bestemming worden voor natuur, recreatie en duurzaamheid’, meldt Salland1.