Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederlands zeilschip geramd door orka

Door ANP
schedule 5 min
Nederlands zeilschip geramd door orka
Na een reeks aanvaringen tussen orka's en zeilboten in de Straat van Gibraltar, heeft een Nederlandse zeiler nu een vergelijkbaar voorval meegemaakt bij Noorwegen. Zeiler Wim Rutten zegt tegen de Volkskrant dat een orka herhaaldelijk tegen zijn schip beukte. Waarom de dieren dat doen en of het risico bestaat dat dit soort botsingen daar nu meer zal voorkomen, is nog onduidelijk.

Rond de Straat van Gibraltar, tussen Spanje en Marokko, worden al sinds 2020 met enige regelmaat meldingen gedaan van orka's die schepen rammen. Sindsdien is het volgens de organisatie die de voorvallen registreert al honderden keren gebeurd. Het gaat meestal om zeilschepen. De orka's zwemmen tegen het roer aan, soms zo hard dat er ernstige schade ontstaat of schepen omslaan. Zeiler Rutten liep naar eigen zeggen geen schade op.

Waarom de orka's schepen aanvallen, is niet duidelijk. Een van de theorieën is dat een orka die Gladis wordt genoemd voor de Spaanse kust een vervelende ervaring heeft gehad met een boot en sindsdien jongere orka's heeft geleerd om ze aan te vallen. De dieren zijn intelligent en daartoe in staat, zeggen onderzoekers. Het is ook denkbaar dat ze met de schepen spelen of de strijd aanbinden met vissers omdat ze daar last van hebben.

Nieuwsgierig

Marinebioloog Jeroen Hoekendijk van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) bevestigt na berichtgeving van de Volkskrant dat de kans klein is dat de orka bij Noorwegen het gedrag heeft overgenomen van de groepen rond Spanje. Het is hoogstwaarschijnlijk een hele andere groep op grote afstand van de Straat van Gibraltar.

Omdat de waarneming van de Nederlandse zeiler voor zover bekend de eerste is in dat deel van Europa, vindt Hoekendijk het te vroeg om iets te zeggen over het motief van de 'aanvallen' van de orka. In algemene zin kan het uit frustratie ("aversie") met de schepen zijn, of gewoon uit nieuwsgierigheid. Het kan goed zijn dat de orka's voor Noorwegen andere motieven hebben dan die bij Spanje.

"Vaak wordt gekeken naar de visserij. Orka's en vissers jagen op blauwvintonijn. Daar zit een spanningsveld." Dit speelt voor de Spaanse kust wel, maar dat spanningsveld "ontbreekt" volgens Hoekendijk in het gebied tussen Schotland en Noorwegen, waar de orka het Nederlandse schip trof. Daar wordt gevist op haring en makreel, en lijken vissers en orka's elkaar veel minder in de weg te zitten. Toch lijkt het Hoekendijk waarschijnlijker dat de beukende orka's de schepen aanvallen dan dat ze alleen nieuwsgierig zijn.

20 september '23 (15:26)

Nunspeet vraagt toestemming om voor zes maanden wolven te mogen doden

De Gelderse gemeente Nunspeet heeft de provincie Gelderland toestemming gevraagd om voorlopig voor zes maanden wolven te mogen doden in het landelijk gebied ten westen van het dorp Elspeet. Volgens het gemeentebestuur is er een sterke toename te zien in het aantal dieren dat de laatste tijd is gedood door een wolf. Het gaat om schapen en een pony. Nunspeet hoopt volgens een woordvoerder dat de Gelderse provinciebestuurder Harold Zoet (BBB) het verzoek van Nunspeet meeneemt naar Brussel, waar hij Europese politici donderdag gaat vertellen dat Gelderland wil kunnen ingrijpen tegen wolven die problemen veroorzaken.

20 september '23 (12:13)

Berg je zomerkleding nog niet op

We hebben de eerste herfststorm al weer achter de rug. Het kwik is weer gedaald en de bladeren beginnen al te verkleuren. Toch is het nog niet helemaal het einde van de zomer. Door orkaan Nigel krijgen we volgende week nog een paar dagen lekker weer met temperaturen rond de 24 graden, meldt Weeronline. Dus houd die zonnebril nog maar even op je neus. 

20 september '23 (11:55)

Provincie doet aangifte tegen Chemours wegens illegale lozing

De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen Chemours wegens een illegale lozing. Het chemische bedrijf uit Dordrecht heeft in het afvalwater een stof geloosd waarvoor het geen vergunning heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

19 september '23 ( 9:03)

Noorderlicht kleurt Nederlandse hemel

Op verschillende plaatsen in het noordelijk deel van Nederland is maandagavond het noorderlicht te zien geweest. Er kwamen meldingen uit onder meer Noord-Holland (Egmond aan Zee), Friesland (Zweins) en vanaf de Afsluitdijk. Op X hebben mensen beelden gedeeld.

19 september '23 ( 8:46)

Wederom code geel in Noord-Holland en Waddengebied vanwege harde windstoten

In Noord-Holland en het Waddengebied geldt dinsdag opnieuw code geel. Het KNMI verwacht in de middag en avond zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur, met name in de kustgebieden. De weerwaarschuwing geldt vooralsnog van 13.00 uur tot 22.00 uur.

18 september '23 (10:35)

Aziatische tijgermug al in acht provincies gesignaleerd

De Aziatische tijgermug, die ernstige ziektes kan overbrengen op mensen, is deze zomer al in acht provincies gesignaleerd. De mug werd in dertien woonwijken gevonden en daarnaast op andere plaatsen zoals bij bandenbedrijven en in tuincentra. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt tot eind augustus ongeveer 65 vindplaatsen op de website. In sommige plaatsen, zoals Nijverdal in Overijssel, zijn op negen verschillende plekken tijgermuggen gevangen.

18 september '23 ( 9:02)

Meer dan 10.000 egels gespot tijdens Egeltelling

Bij de jaarlijkse Egeltelling zijn zondagavond tot dusver ruim 10.000 egels geteld. Het gaat om 10.187 levende egels en 255 dode egels, aldus een woordvoerster van de Zoogdierenvereniging. Vorig jaar werden in het hele weekend in totaal 9400 egels geteld.

18 september '23 ( 8:59)

Code geel in westen om regen en onweer, windstoten in de avond

In een deel van het land geldt maandag code geel. In de ochtend trekken regen- en onweersbuien richting het noorden. Daarbij is vooral in het westen kans op windstoten van rond de 60 kilometer per uur en hagel.

15 september '23 (13:38)

Minderheid reizen failliete veerdienst wordt vergoed vanuit garantiefonds

Slechts een minderheid van de gedupeerde passagiers van Holland Norway Lines kan de kosten voor hun geboekte reis vergoed krijgen vanuit het garantiefonds SGR. Dat verwacht de curator van de failliete veerdienst, Hans Silvius. Hij is nog bezig met de volledige analyse van alle gegevens rond het bankroet van de aanbieder van ferrycruises naar Noorwegen, maar verwacht dat "slechts een beperkte groep onder SGR kan claimen".

15 september '23 (13:05)

Waterschappen en Lionsclub zetten zich in voor schoner water tijdens World Cleanup Day

Waterschappen en Lionsclub Nederland slaan de handen ineen voor schoner water in Nederland. Op 16 september op World Cleanup Day steken leden van de Lionsclub de handen uit de mouwen om schoon water te scheppen. Samen met de waterschappen gaat de grootste goededoelenorganisatie ter wereld (met zo’n 10.000 leden in Nederland) bij rivieren, beken en meren door heel Nederland aan de slag. Om vanaf de waterkant en soms vanaf het water afval uit het water te verwijderen, meldt de Unie van de Waterschappen.