Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Humberto Tan wil bewustzijn wildlife crime vergroten met docu

Door ANP
schedule 5 min
Humberto Tan wil bewustzijn wildlife crime vergroten met docu
Humberto Tan hoopt met zijn documentaire De Jacht Op De Jaguar het bewustzijn rondom wildlife crime te vergroten. "Men onderschat vaak wat voor effecten de jacht op dieren heeft voor de rest van de wereld", zegt de 57-jarige presentator in gesprek met het ANP. De documentaire van Tan is vanaf woensdag te zien bij Videoland.

In de documentaire gaat Tan met zijn fotocamera het oerwoud van Suriname in om een foto te maken van de jaguar, die zich zelden laat zien. Voor de presentator was het maken van de film een droom die hij altijd al had. Aanvankelijk was er enkel het idee om een artikel te maken over het fotograferen van de jaguar in Suriname. Toen het idee voor de documentaire ontstond, ontdekte Tan pas de problemen waar de jaguar in zijn thuisland mee te maken heeft. "Daar ben ik enorm van geschrokken. Het feit dat jaguars worden doodgeschoten voor twee hoektanden, waar dan kettingen gemaakt van worden", aldus Tan.

Tijdens zijn reis leerde Tan hoe er op jaguars wordt gejaagd, maar zag hij ook welke mensen het dier juist beschermen. Zij worden door hem ook wel "de hoeders van de natuur" genoemd. "Ik vond het heel mooi om te zien hoeveel mensen zich inzetten voor natuurbehoud. Ondanks weinig middelen, zetten zij zich iedere dag weer in om te voorkomen dat de natuur wordt beschadigd."

In de film is te zien dat Tan vrij makkelijk aan overleden jaguars kan komen, gewoon in winkels in Paramaribo. Het is iets dat hem steekt. "Dat je heel lang op zoek bent naar een levende, terwijl je een dode zo kunt vinden." Een van de winkels is inmiddels leeggehaald, weet de presentator te vertellen. Nog altijd heeft hij contact met de mensen die zich inzetten om de jaguar en de natuur in Suriname te beschermen. "Ze sturen me regelmatig filmpjes van jaguars die voor hun camera's langs zijn gelopen."

93

Naast de documentaire brengt Tan ook een eigen magazine uit, getiteld Mijn Suriname..., dat vanaf volgende week woensdag in de winkels ligt. In het tijdschrift staan 93 foto's die de presentator gemaakt heeft tijdens zijn reis in Suriname. Dat getal is verbonden met het land, omdat Suriname voor 93 procent uit oerwoud bestaat.

Op de foto's staan veel dieren uit Suriname die Tan eerst ook niet kende. "Dat was wel schitterend, om die dieren te zien." Inmiddels heeft Tan dan ook veel meer geleerd van het land waar zijn roots liggen. "Voor mij was Suriname heel lang alleen maar een bezoek aan mijn familie en dan weer terug. Maar het is veel meer."

29 september '23 (12:23)

Nederlandse bossen hebben het zwaar door droogte en hitte

Bomen zijn als gevolg van de klimaatverandering massaal aan het sterven. Hogere temperaturen en lange periodes van droogte zorgen ervoor dat bomen steeds minder weerbaar worden tegen allerlei ziektes en plagen. Dat meldt RTL Nieuws.

28 september '23 (15:39)

Waterbeheerders zien droge zomers als vanzelfsprekend

Rijkswaterstaat en de waterschappen zien de omgang met droogte in het voorjaar en de zomer steeds meer als regulier werk. Er wordt minder snel opgeschaald naar een alarmniveau en maatregelen als het extra opsparen van water in het IJsselmeer en het Markermeer zijn dit jaar al genomen toen er nog geen sprake was van droogte. Dat zegt Rijkswaterstaat bij het verschijnen van de laatste droogtemonitor van 2023, vlak voor het stormseizoen op 1 oktober van start gaat.

28 september '23 (10:05)

Op wandeltocht door Utrecht langs de Hollandse Waterlinies

Op 14 oktober neemt de Waterlinie Wandeltocht deelnemers weer mee dwars door de Hollandse Waterlinies, met onderweg cultuurvermaak en goede stops voor de innerlijke mens. De editie van 2023 in Utrecht is extra populair: “Wandelen met een doel werkt beter voor veel mensen”. Dit meldt Waterlinie Watertochten.

27 september '23 (15:01)

Nederland telt op dit moment negen wolvenroedels met minimaal 39 welpen

In Nederland leven op dit moment negen wolvenroedels, die samen dit voorjaar minimaal 39 welpen hebben voortgebracht. Zeven roedels zitten op en rond de Veluwe, de twee andere groepen leven in Drenthe en in de Drents-Friese regio. Hoeveel wolven er in totaal in Nederland zijn is niet te zeggen, omdat niet van elke wolf DNA kan worden vastgesteld wegens gebrek aan sporen. Dat zegt BIJ12, het bureau dat voor de provincies wolvenzaken afhandelt. Er zijn in elk geval tientallen wolven in Nederland.

27 september '23 ( 8:44)

Hoge Veluwe wil via Europese Commissie toestemming krijgen om op wolven te jagen

Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft bij de Europese Commissie gepleit voor het mogen bejagen van wolven in het park. De parkdirectie schrijft dat in een brief in reactie op de vraag van de Europese Commissie om meer informatie over wolven en de eventuele overlast die de roofdieren veroorzaken. De Hoge Veluwe hoopt dat de Europese beschermingsregels van de wolf versoepeld worden.

26 september '23 (10:29)

Elf Nederlandse stranden ontvangen Groene Strand Wimpel

Op maandag ontvingen elf stranden in Nederland de Groene Strand Wimpel. Ook drie gemeenten mochten de erkenning in ontvangst nemen. Door een actieve samenwerking tussen vrijwilligers, gemeenten en ondernemers op het strand is het gelukt om meer ruimte voor natuur vrij te maken op het strand. Daarmee maakt Nederland een belangrijke stap richten het doel om de stranden verder te vergroenen, meldt het Groene Strand.

26 september '23 (10:01)

Ecologen: verbeter controle op natuurtoetsen

Stel, je wandelt door een heerlijk rustig bos. Je geniet lekker van de omgeving, totdat je op een gegeven moment lawaai in de verte hoort. Wanneer je dichterbij komt, zie je graafmachines die midden in het bos een nieuwe weg aanleggen. Is dit wel toegestaan? Niet altijd. Ecologen zijn het erover eens. Zij vinden dat er te weinig controle is op natuurtoetsen. Deze rapporten moeten uitwijzen of een bepaald project, zoals het aanleggen van een mountainbikeroute of het organiseren van een evenement, schade toebrengt aan de natuur en omgeving. Die rapporten zijn niet altijd van even goede kwaliteit, maar worden toch goedgekeurd. De branchevereniging voor ecologen wil dat dit strenger wordt gehandhaafd. Momenteel gebeurt dat volgens de vereniging lang niet altijd. Dat meldt Pointer.

25 september '23 (11:10)

Voor tweede keer in week tijd was Noorderlicht te zien boven Nederland

Het gebeurt al niet vaak, maar nu zelfs twee keer in een week tijd. Gisteravond kleurde de hemel weer groen en rood door het Noorderlicht. Het leverde mooie beelden op, die werden gedeeld op sociale media. Dat meldt RTL Nieuws.

25 september '23 ( 9:44)

Kind vindt handgranaat in bosjes in Rotterdam

Een middagje buitenspelen in Rotterdam had een merkwaardige afloop. Daar heeft een jongen een handgranaat gevonden en meegenomen naar een speeltuin. De politie heeft laten weten dat het om een echte handgranaat gaat, meldt NOS.

22 september '23 ( 9:58)

Nederlands fietsnetwerk loopt voor 10 procent door de natuur

In 2022 liep ongeveer 10 procent van het Nederlandse fietsnetwerk door natuur. Dat is goed voor zo’n 15.000 kilometer aan fietspaden en -wegen. Het grootste deel van de fietspaden, 28 procent, loopt door bebouwd gebied met weinig of geen groen. Dat meldt het CBS op basis van gegevens van de Fietsersbond in de publicatie Nederland in cijfers 2023.