Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Humberto Tan wil bewustzijn wildlife crime vergroten met docu

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Humberto Tan wil bewustzijn wildlife crime vergroten met docu
Humberto Tan hoopt met zijn documentaire De Jacht Op De Jaguar het bewustzijn rondom wildlife crime te vergroten. "Men onderschat vaak wat voor effecten de jacht op dieren heeft voor de rest van de wereld", zegt de 57-jarige presentator in gesprek met het ANP. De documentaire van Tan is vanaf woensdag te zien bij Videoland.

In de documentaire gaat Tan met zijn fotocamera het oerwoud van Suriname in om een foto te maken van de jaguar, die zich zelden laat zien. Voor de presentator was het maken van de film een droom die hij altijd al had. Aanvankelijk was er enkel het idee om een artikel te maken over het fotograferen van de jaguar in Suriname. Toen het idee voor de documentaire ontstond, ontdekte Tan pas de problemen waar de jaguar in zijn thuisland mee te maken heeft. "Daar ben ik enorm van geschrokken. Het feit dat jaguars worden doodgeschoten voor twee hoektanden, waar dan kettingen gemaakt van worden", aldus Tan.

Tijdens zijn reis leerde Tan hoe er op jaguars wordt gejaagd, maar zag hij ook welke mensen het dier juist beschermen. Zij worden door hem ook wel "de hoeders van de natuur" genoemd. "Ik vond het heel mooi om te zien hoeveel mensen zich inzetten voor natuurbehoud. Ondanks weinig middelen, zetten zij zich iedere dag weer in om te voorkomen dat de natuur wordt beschadigd."

In de film is te zien dat Tan vrij makkelijk aan overleden jaguars kan komen, gewoon in winkels in Paramaribo. Het is iets dat hem steekt. "Dat je heel lang op zoek bent naar een levende, terwijl je een dode zo kunt vinden." Een van de winkels is inmiddels leeggehaald, weet de presentator te vertellen. Nog altijd heeft hij contact met de mensen die zich inzetten om de jaguar en de natuur in Suriname te beschermen. "Ze sturen me regelmatig filmpjes van jaguars die voor hun camera's langs zijn gelopen."

93

Naast de documentaire brengt Tan ook een eigen magazine uit, getiteld Mijn Suriname..., dat vanaf volgende week woensdag in de winkels ligt. In het tijdschrift staan 93 foto's die de presentator gemaakt heeft tijdens zijn reis in Suriname. Dat getal is verbonden met het land, omdat Suriname voor 93 procent uit oerwoud bestaat.

Op de foto's staan veel dieren uit Suriname die Tan eerst ook niet kende. "Dat was wel schitterend, om die dieren te zien." Inmiddels heeft Tan dan ook veel meer geleerd van het land waar zijn roots liggen. "Voor mij was Suriname heel lang alleen maar een bezoek aan mijn familie en dan weer terug. Maar het is veel meer."

27 mei '24 (11:04)

Groot Saeftingh breidt wandelnetwerk uit met nieuwe routes

Grenspark Groot Saeftinghe in Zeeland heeft haar netwerk van wandelroutes uitgebreid. Wandelaars kunnen nu vijf nieuwe routes bewandelen, die allemaal vanuit een dorp in de regio starten. Afgelopen zaterdag 25 mei was de opening van de eerste route. Deze telt negen kilometers en loopt van Ossenisse naar Zeedorp, meldt Omroep Zeeland.

24 mei '24 (12:56)

Wanneer Sallandse Heuvelrug te druk is dit een alternatief in de buurt

Met de Sallandse Heuvelrug en de Weerribben-Wieden kent de provincie Overijssel twee nationale parken. Maar de een is veel populairder dan de andere. Vandaag, tijdens de Dag van het Nationaal Park, wordt de natuur extra onder de aandacht gebracht. Ook de onontdekte natuur, zoals die in het Twentse Reggedal. Het is een uitstekend alternatief voor wanneer de Sallandse Heuvelrug te druk is, meldt RTV Oost.

24 mei '24 (10:56)

Drenthe breidt natuurgebied uit met 220 hectare

Dat je in Drenthe goed kunt wandelen en fietsen door de natuur, dat was al wel langer bekend. Daar wil de provincie aan toevoegen: natuurreservaat Bargerveen wordt uitgebreid met 220 hectare. Het plan voor de uitbreiding van het natuurgebied ten zuidoosten van de gemeente Emmen lag er al langer, maar wordt nu definitief uitgevoerd, meldt RTV Drenthe.

24 mei '24 ( 9:11)

KNMI: vrijdag en zaterdag in heel Nederland kans op onweersbuien

Vrijdag en zaterdag wordt het weer om binnen te recreëren. Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 (11:34)

Nieuwe wandelroute Deventer gaat langs veertien mijmerplekken

Stilstaan tijdens je wandeling. Wellicht niet iets waar je direct aan denkt als je met het doel om kilometers te maken op pad gaat. Maar de nieuwe wandelroute door de binnenstad van Deventer dwingt je juist even stil te staan en je te laten inspireren. Langs veertien plekken op de route vind je op ‘mijmerplekken’ gedichten van dichters uit de stad. Dit meldt RTV Oost. 

22 mei '24 ( 9:09)

Dashboard voor biodiversiteit geeft kijk op status Nederlandse natuur

Natuurorganisaties hebben een onlinedashboard ontwikkeld dat in één oogopslag laat zien hoe het gesteld is met de soortenrijkdom in Nederland. Ze gaan erop monitoren "of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen". Bij de lancering van het dashboard, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, kleuren de verschillende indicatoren oranje of rood. Oranje betekent dat extra inspanningen nodig zijn, rood wil zeggen dat een doel "steeds verder uit zicht" raakt.

21 mei '24 (15:25)

Staatsbosbeheer: vaker dumpingen drugsafval en op meer plekken in het land

Staatsbosbeheer ziet dat het dumpen van drugsafval zich meer verspreidt over het land. Eerder gebeurde dit vooral in het zuiden, maar nu hebben ook andere provincies vaker te maken met grote dumpingen, zegt een woordvoerster van de bos- en natuurbeheerder naar aanleiding van nieuwe cijfers van de politie.

21 mei '24 (14:06)

Drielandentrein rijdt vanaf 9 juni: 'Biedt mogelijkheden voor recreatie en toerisme'

Vanaf 9 juni kunnen reizigers gemakkelijker met de trein naar België en Duitsland. De drielandentrein gaat vanaf die datum officieel en conform dienstregeling rijden, meldt provincie Limburg.

21 mei '24 (13:34)

Wandel of fiets langs kunst aan het Klompenpad

Sinds 2021 staan de Klompenpaden een weekend lang in het teken van kunst. Ook dit jaar zetten kunstenaars hun werken neer langs Klompenpaden. Geïnteresseerden kunnen op 1 en 2 juni weer van kunst in de natuur genieten, tijdens een wandeling of fietstocht, meldt Wandelnet.

17 mei '24 (15:09)

Boer John en natuurliefhebbers gaan een nieuw natuurgebied aanleggen

Een succesvolle crowdfundingsactie heeft ertoe geleid dat er in de buurt van Winkel een nieuw natuurgebied komt. Die wordt beheerd door Landschap Noord-Holland en het stuk land ligt tussen Winkel en Aartswoud. Daar bood veehouder John Klaver grond aan om in te ruilen voor een natuurgebied. Hij heeft hier nu al een nest met scholeksters: “Mooi!”. Dat meldt NH Nieuws.