Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ministerie voor Natuur en Stikstof reserveert 35 miljoen euro voor Nationale Parken

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
Ministerie voor Natuur en Stikstof reserveert 35 miljoen euro voor Nationale Parken
Minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal is voornemens om voor de aankomende zes jaar elk jaar 5 miljoen euro extra te reserveren voor de versterking van de positie van Nationale Parken in Nederland. dat komt bovenop de beschikbare 1,3 miljoen euro die de parken per jaar krijgen. Met deze extra 35 miljoen euro kan een flinke impuls gegeven worden aan de verdere ontwikkeling naar robuustere Nationale Parken, meldt de Rijksoverheid.

De Nationale Parken zijn een mooie omgeving waar Nederlanders kunnen genieten van natuur en landschap. Ze vormen de nationale collectie van unieke Nederlandse natuur- en landschapsgebieden met al het culturele erfgoed daarin: de zee, de getijdengebieden in de delta, tuinen, veenmoerassen, rivieren, beken, heide en bossen. De Nationale Parken leveren een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit van Nederland. Bovendien kunnen de organisaties van de Nationale Parken ook een bijdrage leveren aan de opgaves in het landelijk gebied door hun kennis over het gebied in te brengen in de gebiedsprocessen in de regio.

Beleidsprogramma

Op 19 juni heeft minister Van der Wal het nieuwe beleidsprogramma Nationale Parken 2024-2030 naar de Tweede Kamer gestuurd met daarin de basiseisen waaraan elk Nationaal Park moet voldoen. Zo moet elk Nationaal Park een samenhangend gebied zijn met ten minste 1 natuurkern van minimaal 1000 hectare. Het park draagt bij aan de verbinding van mensen met natuur en is opengesteld voor publiek, waarbij de recreatie wel in balans moet zijn met de natuurbescherming.

Nederland staat op het punt om grote veranderingen door te voeren in het landelijk gebied en in het beleidsprogramma staan ook verschillende voorbeeldprojecten die laten zien hoe de Nationale Parken samen met provincies, gebiedsorganisaties en lokale overheden op innovatieve wijze bijdragen aan maatschappelijke en ruimtelijke opgaven. Nationale Parken dienen bij uitstek als netwerkorganisaties waarin natuurpartijen, agrarische partijen, ondernemers en kennisorganisaties samenwerken om natuurbeheer te verbeteren, natuurbeleving te versterken en nieuwe wetenswaardigheden te delen met het publiek.

Wereldwijd en ook in Nederland staat de biodiversiteit onder druk. Behoud en versterking van de natuur in de Nationale Parken gebeurt niet vanzelf. Voor het Beleidsprogramma Nationale Parken 2024-2030 is gekozen voor een stap-voor-stap benadering om met draagvlak in de regio toe te werken naar parken die sterker zijn en waarin de natuur in een dichtbevolkt land als Nederland duurzaam beheerd en beleefd kan worden. Het beleidsprogramma is samen met de provincies tot stand gekomen, onder voorbehoud van co-financiering uit de regio. Daar zullen later dit jaar afspraken met de provincies over worden gemaakt.

29 september '23 (12:23)

Nederlandse bossen hebben het zwaar door droogte en hitte

Bomen zijn als gevolg van de klimaatverandering massaal aan het sterven. Hogere temperaturen en lange periodes van droogte zorgen ervoor dat bomen steeds minder weerbaar worden tegen allerlei ziektes en plagen. Dat meldt RTL Nieuws.

28 september '23 (15:39)

Waterbeheerders zien droge zomers als vanzelfsprekend

Rijkswaterstaat en de waterschappen zien de omgang met droogte in het voorjaar en de zomer steeds meer als regulier werk. Er wordt minder snel opgeschaald naar een alarmniveau en maatregelen als het extra opsparen van water in het IJsselmeer en het Markermeer zijn dit jaar al genomen toen er nog geen sprake was van droogte. Dat zegt Rijkswaterstaat bij het verschijnen van de laatste droogtemonitor van 2023, vlak voor het stormseizoen op 1 oktober van start gaat.

28 september '23 (10:05)

Op wandeltocht door Utrecht langs de Hollandse Waterlinies

Op 14 oktober neemt de Waterlinie Wandeltocht deelnemers weer mee dwars door de Hollandse Waterlinies, met onderweg cultuurvermaak en goede stops voor de innerlijke mens. De editie van 2023 in Utrecht is extra populair: “Wandelen met een doel werkt beter voor veel mensen”. Dit meldt Waterlinie Watertochten.

27 september '23 (15:01)

Nederland telt op dit moment negen wolvenroedels met minimaal 39 welpen

In Nederland leven op dit moment negen wolvenroedels, die samen dit voorjaar minimaal 39 welpen hebben voortgebracht. Zeven roedels zitten op en rond de Veluwe, de twee andere groepen leven in Drenthe en in de Drents-Friese regio. Hoeveel wolven er in totaal in Nederland zijn is niet te zeggen, omdat niet van elke wolf DNA kan worden vastgesteld wegens gebrek aan sporen. Dat zegt BIJ12, het bureau dat voor de provincies wolvenzaken afhandelt. Er zijn in elk geval tientallen wolven in Nederland.

27 september '23 ( 8:44)

Hoge Veluwe wil via Europese Commissie toestemming krijgen om op wolven te jagen

Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft bij de Europese Commissie gepleit voor het mogen bejagen van wolven in het park. De parkdirectie schrijft dat in een brief in reactie op de vraag van de Europese Commissie om meer informatie over wolven en de eventuele overlast die de roofdieren veroorzaken. De Hoge Veluwe hoopt dat de Europese beschermingsregels van de wolf versoepeld worden.

26 september '23 (10:29)

Elf Nederlandse stranden ontvangen Groene Strand Wimpel

Op maandag ontvingen elf stranden in Nederland de Groene Strand Wimpel. Ook drie gemeenten mochten de erkenning in ontvangst nemen. Door een actieve samenwerking tussen vrijwilligers, gemeenten en ondernemers op het strand is het gelukt om meer ruimte voor natuur vrij te maken op het strand. Daarmee maakt Nederland een belangrijke stap richten het doel om de stranden verder te vergroenen, meldt het Groene Strand.

26 september '23 (10:01)

Ecologen: verbeter controle op natuurtoetsen

Stel, je wandelt door een heerlijk rustig bos. Je geniet lekker van de omgeving, totdat je op een gegeven moment lawaai in de verte hoort. Wanneer je dichterbij komt, zie je graafmachines die midden in het bos een nieuwe weg aanleggen. Is dit wel toegestaan? Niet altijd. Ecologen zijn het erover eens. Zij vinden dat er te weinig controle is op natuurtoetsen. Deze rapporten moeten uitwijzen of een bepaald project, zoals het aanleggen van een mountainbikeroute of het organiseren van een evenement, schade toebrengt aan de natuur en omgeving. Die rapporten zijn niet altijd van even goede kwaliteit, maar worden toch goedgekeurd. De branchevereniging voor ecologen wil dat dit strenger wordt gehandhaafd. Momenteel gebeurt dat volgens de vereniging lang niet altijd. Dat meldt Pointer.

25 september '23 (11:10)

Voor tweede keer in week tijd was Noorderlicht te zien boven Nederland

Het gebeurt al niet vaak, maar nu zelfs twee keer in een week tijd. Gisteravond kleurde de hemel weer groen en rood door het Noorderlicht. Het leverde mooie beelden op, die werden gedeeld op sociale media. Dat meldt RTL Nieuws.

25 september '23 ( 9:44)

Kind vindt handgranaat in bosjes in Rotterdam

Een middagje buitenspelen in Rotterdam had een merkwaardige afloop. Daar heeft een jongen een handgranaat gevonden en meegenomen naar een speeltuin. De politie heeft laten weten dat het om een echte handgranaat gaat, meldt NOS.

22 september '23 ( 9:58)

Nederlands fietsnetwerk loopt voor 10 procent door de natuur

In 2022 liep ongeveer 10 procent van het Nederlandse fietsnetwerk door natuur. Dat is goed voor zo’n 15.000 kilometer aan fietspaden en -wegen. Het grootste deel van de fietspaden, 28 procent, loopt door bebouwd gebied met weinig of geen groen. Dat meldt het CBS op basis van gegevens van de Fietsersbond in de publicatie Nederland in cijfers 2023.