Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

8 stille plekken in Nederland waar je gegarandeerd tot rust komt

Door Johanne Levinsky
schedule 14 min
location_on [xx]km
8 stille plekken in Nederland waar je gegarandeerd tot rust komt
Zijn er nog plekken waar het écht stil is in Nederland? In ons steeds drukker wordende landje is het soms even goed zoeken naar een plek waar je tot rust kan komen. Op veel plekken heb je geruis van snelwegen, spoorwegen, steden of andere natuurliefhebbers. Maar toch, echte stillen plekken zijn er nog wel. Ga naar een van de locaties uit deze top 8, en een retraite voor je trommelvliezen is gegarandeerd.

1. Nationaal Park Dwingelderveld

Wie op zoek is naar rust maakt in dit Nationaal Park een hele goede kans: Dwingelderveld werd vorig jaar door Nederlandse Stichting Geluidshinder namelijk verkozen tot Het stilste plekje van Nederland. Nieuwsgierig hoe geruisloos dat is? Dagblad van het Noorden maakte er een geluidsopname van.

2. Stiltebank op de Utrechtse Heuvelrug

Nóg een plek die doorgaat voor stilste plek van Nederland: een heideveldje op de Utrechtse Heuvelrug. Volgens de Stichting Natuur en Milieu is dit de meest geluidsvrije locatie van ons land. Aan het wandelpad dat langs deze plek voert is een speciale Stiltebank geplaatst: hier kun je mijmeren to the max

3. De grotten van de Sint Pietersberg

Voor stilte hoef je natuurlijk niet aan de oppervlak te blijven, integendeel: ondergronds gaan loont! Een plek waar dat goed kan is even ten zuiden van Maastricht: daar vind je de grotten van de Sint Pietersberg. Wie hier de dertig meter afdaalt richting totale rust zal op een gegeven moment ook merken dat zijn telefoon geen bereik meer heeft. Een absolute bonus voor de rustzoeker.

4. Schiermonnikoog

Van het uiterste zuiden naar het uiterste noorden van ons land: Schiermonnikoog. Vooral wanneer je de oostkant van dit Friese Waddeneiland bezoekt, betreed je een gebied waar de stilte heer en meester is. Niet gek dus dat er dus op deze plek zogeheten stilteweekenden worden georganiseerd  ‘voor iedereen die wil opladen in de unieke stilte en weidsheid van één van onze mooiste Waddeneilanden’, aldus organisator Itip. Het komende stilteweekend staat gepland voor het laatste weekend van maart 2023.

5. Botshol

Stilte onder de rook van Amsterdam? Het bestaat: het Hollands laagveengebied Botshol ten zuiden van de hoofdstad staat bekend als een oase van rust. Op RouteYou staat een wandeling uitgestippeld door het natuurgebied, die begint en eindigt in Abcoude. Een ronde van bijna twintig kilometer: daarna is je hoofd wel leeg. 

6. Tiengemeten

Nog een stille hotspot waar je ‘m niet direct verwacht, nu ten zuiden van… Rotterdam. Op Tiengemeten, een natuureiland in de Haringvliet, lijkt de drukste zeehaven van Europa niet te bestaan. Toch was dit niet altijd een rustige plek: tot tien jaar geleden was er hier een en al bedrijvigheid, en werden er onder meer aardappelen verbouwd op het eilandje. Nu heeft de natuur het overgenomen en zijn er hier bloemrijke heides en moerassige rietlanden te vinden. En heel veel rust. 

7. Bargerveen

Helemaal in het hoekje van Drenthe vind je misschien wel een van de rustigste plekjes van het land. Het Bargerveen is een van de laatste stukjes overgebleven moeras van het grote Bourtangemoeras. Dit gebied besloeg ooit grote delen van Drenthe, Groningen en Duitsland maar is nu grotendeels afgegraven voor het kostbare veen. Het Bargerveen is nu 2.100 hectare groot en bestaat uit hoogveen. Grote uitgestrekte leegte met hier en daar een boom en rustgevende vennetjes. Ideaal voor wie even helemaal niks en niemand wil zien. 

8. De Dode Kamer – Technische Universiteit Delft 

En daar is ‘ie dan, de aller- állerstilste plek van Nederland: de zogeheten Dode Kamer van de TU Delft. Die naam slaat op het feit dat al het geluid dat in deze ruimte wordt geproduceerd nagenoeg doodslaat, doordat de wanden, deuren en plafonds hier zo zijn ontworpen dat het geluid maximaal wordt geabsorbeerd. De kamer wordt gebruikt door studenten van de Technische Universiteit om proeven te doen, maar is ook te bezoeken voor mensen die absolute stilte willen ervaren. Dat kan tijdens de Backstage Tours die door de universiteit worden aangeboden onder de noemer Secrets of the TU Delft. Meer informatie vind je hier

Door: Nationale Recreatiegids
Foto: Schiermonnikoog
 
 
01 december '23 ( 9:12)

Onzekerheid over marathon Winterswijk vanwege dooi

De hoop op een marathon op natuurijs in Winterswijk is afgenomen, omdat het in de nacht van donderdag op vrijdag heeft gedooid. Dat zei ijsmeester Auke Spijkstra in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van WNL.

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

28 november '23 (10:21)

Haags strand bezaaid met zeesterren en piemelschelpen

Zondag hebben wandelaars een opmerkelijke hoeveelheid aangespoelde zeesterren en otterschelpen (zogenoemde piemelschelpen) aangetroffen op het strand. Deze zijn gevonden op het strand ter hoogte van Duindorp. Het stormachtige weer is waarschijnlijk de oorzaak geweest, meldt Omroep West.

27 november '23 (11:15)

Vrijwilligers planten 200.000 bloembollen in Zwolle

Zo’n twintig vrijwilligers hebben keihard hun best gedaan. Zij gaan de komende dagen 200.000 bloembollen planten bij landgoed Soeslo, net buiten Zwolle. Het doel is om de biodiversiteit en het culturele karakter in het gebied te versterken. Het is een initiatief van Landschap Overijssel, meldt RTV Oost.

27 november '23 (11:02)

Als particulier een stukje bos kopen

Mensen kopen geregeld een stukje bos. Dat doen zij als belegging, maar ook om de natuur te redden en te proberen deze in stand te houden. Inmiddels hebben particulieren al evenveel oppervlakte bos in bezit als bijna alle landgoederen van Staatsbosbeheer, meldt Omroep Gelderland.

24 november '23 (15:17)

Van Gogh-fietsroute in Drenthe genomineerd voor Fietsroute van het Jaar 2024

Vijf routes in Europa zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2024. Dit jaar zijn de genomineerde fietsroutes de Cykelleden Skane in Zweden, Lech Radweg in Duitsland en Oostenrijk, Unionsleden in Zweden en Noorwegen, La Vélobuissoniere in Frankrijk en de Van Gogh-route in Drenthe. Zij maken alle vijf kans op de eretitel, meldt fiets- en wandelspecialist Hicle. 

24 november '23 (10:19)

Honderden boswachters naar Den Haag

Boswachters van Natuurmonumenten gaan vandaag met tweehonderd mensen naar het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Daar gaan zij de politieke leiders oproepen om beter voor de natuur te zorgen. In een manifest beschrijven de boswachters hoe de natuur in Nederland gesteld is. Daar zijn zij niet al te positief over, meldt RTV Drenthe.