Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

8 stille plekken in Nederland waar je gegarandeerd tot rust komt

Door Johanne Levinsky
schedule 14 min
location_on [xx]km
8 stille plekken in Nederland waar je gegarandeerd tot rust komt
Zijn er nog plekken waar het écht stil is in Nederland? In ons steeds drukker wordende landje is het soms even goed zoeken naar een plek waar je tot rust kan komen. Op veel plekken heb je geruis van snelwegen, spoorwegen, steden of andere natuurliefhebbers. Maar toch, echte stillen plekken zijn er nog wel. Ga naar een van de locaties uit deze top 8, en een retraite voor je trommelvliezen is gegarandeerd.

1. Nationaal Park Dwingelderveld

Wie op zoek is naar rust maakt in dit Nationaal Park een hele goede kans: Dwingelderveld werd vorig jaar door Nederlandse Stichting Geluidshinder namelijk verkozen tot Het stilste plekje van Nederland. Nieuwsgierig hoe geruisloos dat is? Dagblad van het Noorden maakte er een geluidsopname van.

2. Stiltebank op de Utrechtse Heuvelrug

Nóg een plek die doorgaat voor stilste plek van Nederland: een heideveldje op de Utrechtse Heuvelrug. Volgens de Stichting Natuur en Milieu is dit de meest geluidsvrije locatie van ons land. Aan het wandelpad dat langs deze plek voert is een speciale Stiltebank geplaatst: hier kun je mijmeren to the max

3. De grotten van de Sint Pietersberg

Voor stilte hoef je natuurlijk niet aan de oppervlak te blijven, integendeel: ondergronds gaan loont! Een plek waar dat goed kan is even ten zuiden van Maastricht: daar vind je de grotten van de Sint Pietersberg. Wie hier de dertig meter afdaalt richting totale rust zal op een gegeven moment ook merken dat zijn telefoon geen bereik meer heeft. Een absolute bonus voor de rustzoeker.

4. Schiermonnikoog

Van het uiterste zuiden naar het uiterste noorden van ons land: Schiermonnikoog. Vooral wanneer je de oostkant van dit Friese Waddeneiland bezoekt, betreed je een gebied waar de stilte heer en meester is. Niet gek dus dat er dus op deze plek zogeheten stilteweekenden worden georganiseerd  ‘voor iedereen die wil opladen in de unieke stilte en weidsheid van één van onze mooiste Waddeneilanden’, aldus organisator Itip. Het komende stilteweekend staat gepland voor het laatste weekend van maart 2023.

5. Botshol

Stilte onder de rook van Amsterdam? Het bestaat: het Hollands laagveengebied Botshol ten zuiden van de hoofdstad staat bekend als een oase van rust. Op RouteYou staat een wandeling uitgestippeld door het natuurgebied, die begint en eindigt in Abcoude. Een ronde van bijna twintig kilometer: daarna is je hoofd wel leeg. 

6. Tiengemeten

Nog een stille hotspot waar je ‘m niet direct verwacht, nu ten zuiden van… Rotterdam. Op Tiengemeten, een natuureiland in de Haringvliet, lijkt de drukste zeehaven van Europa niet te bestaan. Toch was dit niet altijd een rustige plek: tot tien jaar geleden was er hier een en al bedrijvigheid, en werden er onder meer aardappelen verbouwd op het eilandje. Nu heeft de natuur het overgenomen en zijn er hier bloemrijke heides en moerassige rietlanden te vinden. En heel veel rust. 

7. Bargerveen

Helemaal in het hoekje van Drenthe vind je misschien wel een van de rustigste plekjes van het land. Het Bargerveen is een van de laatste stukjes overgebleven moeras van het grote Bourtangemoeras. Dit gebied besloeg ooit grote delen van Drenthe, Groningen en Duitsland maar is nu grotendeels afgegraven voor het kostbare veen. Het Bargerveen is nu 2.100 hectare groot en bestaat uit hoogveen. Grote uitgestrekte leegte met hier en daar een boom en rustgevende vennetjes. Ideaal voor wie even helemaal niks en niemand wil zien. 

8. De Dode Kamer – Technische Universiteit Delft 

En daar is ‘ie dan, de aller- állerstilste plek van Nederland: de zogeheten Dode Kamer van de TU Delft. Die naam slaat op het feit dat al het geluid dat in deze ruimte wordt geproduceerd nagenoeg doodslaat, doordat de wanden, deuren en plafonds hier zo zijn ontworpen dat het geluid maximaal wordt geabsorbeerd. De kamer wordt gebruikt door studenten van de Technische Universiteit om proeven te doen, maar is ook te bezoeken voor mensen die absolute stilte willen ervaren. Dat kan tijdens de Backstage Tours die door de universiteit worden aangeboden onder de noemer Secrets of the TU Delft. Meer informatie vind je hier

Door: Nationale Recreatiegids
Foto: Schiermonnikoog
 
 
03 mei '24 (13:13)

Zwemseizoen weer van start, hier moet je op letten

Afgelopen woensdag, 1 mei, ging het zwemseizoen 2024 voor open water weer van start. Het water begint langzaam weer op te warmen en mensen nemen weer een eerste duik in open water. Zwemmen en recreëren in het water zorgt voor ontspanning en plezier, maar komt niet helemaal zonder risico’s. Water is niet altijd even schoon en veilig. Daarom adviseren gemeentes en provincies om alleen te zwemmen op aangewezen locaties. Daar wordt met regelmaat de kwaliteit en veiligheid van het water gecontroleerd, meldt Informatiepunt Leefomgeving. 

03 mei '24 (10:32)

Binnenkort kun je op zoek gaan naar walvissen in de Waddenzee

Als je aan dieren in de Waddenzee denkt, gaat je gedacht snel naar zeehonden. Maar ook de kleinste tandwalvissen, bruinvissen, worden steeds vaker gezien in de Waddenzee. Daarom worden er binnenkort excursies georganiseerd voor mensen die op zoek willen gaan naar deze waterzoogdieren, meldt RTV Noord. 

03 mei '24 ( 9:07)

CBS: natuur- en bosgebied in Nederland maakt plaats voor bebouwing

De oppervlakte van natuur- en bosgebied in Nederland is in de periode 2013 tot en met 2022 afgenomen met bijna 2,5 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om een afname van 158 vierkante kilometer. Tegelijkertijd nam de hoeveelheid bebouwd gebied toe met 3,4 procent, 277 vierkante kilometer. Dat is grond voor bijvoorbeeld huizen, fabrieken, kantoren en infrastructuur.

02 mei '24 ( 8:40)

Meer verzekeringen voor e-bikes afgesloten

Eigenaren van elektrische fietsen verzekeren hun fiets vaker, meldt marktonderzoeksbureau Multiscope na onderzoek onder ruim 5500 Nederlanders. In 2023 sloten fietseigenaren voor 621 miljoen euro aan verzekeringen af. Dat is 71 miljoen euro meer dan het jaar daarvoor.

01 mei '24 (15:02)

Code geel in Limburg woensdagavond vanwege onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met windstoten en hagel.

30 april '24 (10:10)

Leuk: lepelaars in Alkmaarderhout hebben jongen

Wanneer je door de Alkmaarderhout loopt moet je goed door de bladeren van de bomen kijken. Eerst kon je al een aantal volwassen lepelaars spotten in het bos, maar nu hebben lepelaarsgezinnetjes ook jongen gekregen, meldt NH Nieuws. 

26 april '24 (13:57)

Met de in Bataviastad gekochte zwemkleding neem je straks een duik bij Bataviastrand

De provincie Flevoland is aan het kijken naar een inrichting van het Bataviastrand om hier een zwemlocatie van te maken. Zo wil de gemeente een zone aanleggen voor watersporters en een zone voor zwemmers. Daarmee is er vanaf 1 mei een strand voor recreanten, zwemmers en watersporters bij Lelystad. En een bijkomend voordeel: ben je je zwemkleding vergeten, dan kun je zo naar Bataviastad om daar goedkoop andere zwemkleding op de kop te tikken. Dat meldt provincie Flevoland.

26 april '24 (10:16)

Unieke wandeling met muziek over Rotterdams spoor

In Rotterdam is tussen 17 en 26 mei een unieke wandelroute te volgen met de ‘Over de Bogen’ wandeling. Het geeft een inkijkje in de oude Hofpleinspoorlijn, die volgend jaar wordt omgebouwd tot stadspark. Geïnteresseerden kunnen voor het eerst het traject bewandelen na de sluiting van de spoorlijn. En het is ook de laatste keer dat het kan, meldt Wandelnet.

25 april '24 (12:58)

Noord-Holland wil 150 maatregelen nemen voor natuurherstel

Met 110 miljoen euro van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil de provincie Noord-Holland 150 maatregelen nemen voor natuurherstel. Hiervoor heeft de provincie een aanvraag ingediend bij het ministerie. Het geld moet ervoor zorgen dat de gevolgen van stikstofneerslag in kwetsbare natuurgebieden, zoals duinen, de Vechtplassen, het Gooi en de veenweidegebieden, ongedaan worden gemaakt. Dit meldt de provincie Noord-Holland.

24 april '24 (10:25)

Provincie Groningen zet in op de voetganger

De provincie Groningen heeft een nieuw beleid opgesteld voor mensen te voet. In de ‘loopagenda 2024-2027’ staat beschreven hoe de provincie de komende jaren met onderzoeken, samenwerkingen en subsidies gaat bijdragen aan een veilige en aantrekkelijke provincie voor voetgangers. Daar is 1 miljoen euro voor uitgetrokken, meldt de provincie.