Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Verzilting in het westen neemt toe door droogte

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
Verzilting in het westen neemt toe door droogte
De verzilting van watergangen in West-Nederland neemt toe doordat de waterstand in de grote rivieren daalt, terwijl het steeds warm en droog blijft. Het neerslagtekort staat nu op 138 millimeter en dat is net iets boven het tekort in de 5 procent droogste jaren sinds 1906.

De Rijn bij Lobith voert vrijdag 1300 kubieke meter water per seconde af. Dat heet officieel laagwater en de waterstand zakt nog verder. Maar na het weekeinde gaat het ook in het stroomgebied van de Rijn waarschijnlijk regenen, zodat heel ingrijpende landelijke maatregelen nog niet nodig zijn, denkt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling LCW.

Het hoogheemraadschap van Delfland voert extra zoetwater aan vanuit omliggende gebieden om verzilting van de polders tussen Den Haag en Rotterdam tegen te gaan. Het water komt onder meer uit het Brielse Meer en de Oostvliet. Het water wordt gebruikt om sloten en vaarten door te spoelen. Ook moet de waterstand op peil blijven om uitdroging van dijken en kades te voorkomen. Delfland heeft vooral last van het neerslagtekort.

Sproeiverbod

In het naburige hoogheemraadschap van Rijnland is de lage afvoer van de grote rivieren te merken aan verzilting van de Hollandsche IJssel, de belangrijkste zoetwaterbron voor het gebied. Rijnland kan de inlaat van water uit de Hollandsche IJssel beperken, maar dat is nog niet nodig, aldus het schap. Er wordt wel extra doorgespoeld en minder vaak geschut bij de Grote Sluis in Spaarndam. Schutten kost namelijk heel veel water. Schepen moeten door het regime mogelijk langer wachten.

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in Utrecht heeft gemaal Caspargouw bij Wijk bij Duurstede aangezet om water vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal naar de Kromme Rijn te pompen. Dat zorgt voor een beter waterpeil in onder meer de stad Utrecht en op de Vecht richting Amsterdam, een populaire route voor de pleziervaart. Sproeiverboden zijn in de laaggelegen delen van het land nog niet nodig, aangezien de grondwaterstand na het natte voorjaar goed op orde was. Op de hogere zandgronden in onder meer Noord-Brabant gelden wel uitgebreide sproeiverboden, omdat daar beken en kleine slootjes droogvallen door gebrek aan regen en verdamping.

Door: ANP

20 september '23 (15:26)

Nunspeet vraagt toestemming om voor zes maanden wolven te mogen doden

De Gelderse gemeente Nunspeet heeft de provincie Gelderland toestemming gevraagd om voorlopig voor zes maanden wolven te mogen doden in het landelijk gebied ten westen van het dorp Elspeet. Volgens het gemeentebestuur is er een sterke toename te zien in het aantal dieren dat de laatste tijd is gedood door een wolf. Het gaat om schapen en een pony. Nunspeet hoopt volgens een woordvoerder dat de Gelderse provinciebestuurder Harold Zoet (BBB) het verzoek van Nunspeet meeneemt naar Brussel, waar hij Europese politici donderdag gaat vertellen dat Gelderland wil kunnen ingrijpen tegen wolven die problemen veroorzaken.

20 september '23 (12:13)

Berg je zomerkleding nog niet op

We hebben de eerste herfststorm al weer achter de rug. Het kwik is weer gedaald en de bladeren beginnen al te verkleuren. Toch is het nog niet helemaal het einde van de zomer. Door orkaan Nigel krijgen we volgende week nog een paar dagen lekker weer met temperaturen rond de 24 graden, meldt Weeronline. Dus houd die zonnebril nog maar even op je neus. 

20 september '23 (11:55)

Provincie doet aangifte tegen Chemours wegens illegale lozing

De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen Chemours wegens een illegale lozing. Het chemische bedrijf uit Dordrecht heeft in het afvalwater een stof geloosd waarvoor het geen vergunning heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

19 september '23 ( 9:03)

Noorderlicht kleurt Nederlandse hemel

Op verschillende plaatsen in het noordelijk deel van Nederland is maandagavond het noorderlicht te zien geweest. Er kwamen meldingen uit onder meer Noord-Holland (Egmond aan Zee), Friesland (Zweins) en vanaf de Afsluitdijk. Op X hebben mensen beelden gedeeld.

19 september '23 ( 8:46)

Wederom code geel in Noord-Holland en Waddengebied vanwege harde windstoten

In Noord-Holland en het Waddengebied geldt dinsdag opnieuw code geel. Het KNMI verwacht in de middag en avond zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur, met name in de kustgebieden. De weerwaarschuwing geldt vooralsnog van 13.00 uur tot 22.00 uur.

18 september '23 (10:35)

Aziatische tijgermug al in acht provincies gesignaleerd

De Aziatische tijgermug, die ernstige ziektes kan overbrengen op mensen, is deze zomer al in acht provincies gesignaleerd. De mug werd in dertien woonwijken gevonden en daarnaast op andere plaatsen zoals bij bandenbedrijven en in tuincentra. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt tot eind augustus ongeveer 65 vindplaatsen op de website. In sommige plaatsen, zoals Nijverdal in Overijssel, zijn op negen verschillende plekken tijgermuggen gevangen.

18 september '23 ( 9:02)

Meer dan 10.000 egels gespot tijdens Egeltelling

Bij de jaarlijkse Egeltelling zijn zondagavond tot dusver ruim 10.000 egels geteld. Het gaat om 10.187 levende egels en 255 dode egels, aldus een woordvoerster van de Zoogdierenvereniging. Vorig jaar werden in het hele weekend in totaal 9400 egels geteld.

18 september '23 ( 8:59)

Code geel in westen om regen en onweer, windstoten in de avond

In een deel van het land geldt maandag code geel. In de ochtend trekken regen- en onweersbuien richting het noorden. Daarbij is vooral in het westen kans op windstoten van rond de 60 kilometer per uur en hagel.

15 september '23 (13:38)

Minderheid reizen failliete veerdienst wordt vergoed vanuit garantiefonds

Slechts een minderheid van de gedupeerde passagiers van Holland Norway Lines kan de kosten voor hun geboekte reis vergoed krijgen vanuit het garantiefonds SGR. Dat verwacht de curator van de failliete veerdienst, Hans Silvius. Hij is nog bezig met de volledige analyse van alle gegevens rond het bankroet van de aanbieder van ferrycruises naar Noorwegen, maar verwacht dat "slechts een beperkte groep onder SGR kan claimen".

15 september '23 (13:05)

Waterschappen en Lionsclub zetten zich in voor schoner water tijdens World Cleanup Day

Waterschappen en Lionsclub Nederland slaan de handen ineen voor schoner water in Nederland. Op 16 september op World Cleanup Day steken leden van de Lionsclub de handen uit de mouwen om schoon water te scheppen. Samen met de waterschappen gaat de grootste goededoelenorganisatie ter wereld (met zo’n 10.000 leden in Nederland) bij rivieren, beken en meren door heel Nederland aan de slag. Om vanaf de waterkant en soms vanaf het water afval uit het water te verwijderen, meldt de Unie van de Waterschappen.