Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Verzilting in het westen neemt toe door droogte

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Verzilting in het westen neemt toe door droogte
De verzilting van watergangen in West-Nederland neemt toe doordat de waterstand in de grote rivieren daalt, terwijl het steeds warm en droog blijft. Het neerslagtekort staat nu op 138 millimeter en dat is net iets boven het tekort in de 5 procent droogste jaren sinds 1906.

De Rijn bij Lobith voert vrijdag 1300 kubieke meter water per seconde af. Dat heet officieel laagwater en de waterstand zakt nog verder. Maar na het weekeinde gaat het ook in het stroomgebied van de Rijn waarschijnlijk regenen, zodat heel ingrijpende landelijke maatregelen nog niet nodig zijn, denkt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling LCW.

Het hoogheemraadschap van Delfland voert extra zoetwater aan vanuit omliggende gebieden om verzilting van de polders tussen Den Haag en Rotterdam tegen te gaan. Het water komt onder meer uit het Brielse Meer en de Oostvliet. Het water wordt gebruikt om sloten en vaarten door te spoelen. Ook moet de waterstand op peil blijven om uitdroging van dijken en kades te voorkomen. Delfland heeft vooral last van het neerslagtekort.

Sproeiverbod

In het naburige hoogheemraadschap van Rijnland is de lage afvoer van de grote rivieren te merken aan verzilting van de Hollandsche IJssel, de belangrijkste zoetwaterbron voor het gebied. Rijnland kan de inlaat van water uit de Hollandsche IJssel beperken, maar dat is nog niet nodig, aldus het schap. Er wordt wel extra doorgespoeld en minder vaak geschut bij de Grote Sluis in Spaarndam. Schutten kost namelijk heel veel water. Schepen moeten door het regime mogelijk langer wachten.

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in Utrecht heeft gemaal Caspargouw bij Wijk bij Duurstede aangezet om water vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal naar de Kromme Rijn te pompen. Dat zorgt voor een beter waterpeil in onder meer de stad Utrecht en op de Vecht richting Amsterdam, een populaire route voor de pleziervaart. Sproeiverboden zijn in de laaggelegen delen van het land nog niet nodig, aangezien de grondwaterstand na het natte voorjaar goed op orde was. Op de hogere zandgronden in onder meer Noord-Brabant gelden wel uitgebreide sproeiverboden, omdat daar beken en kleine slootjes droogvallen door gebrek aan regen en verdamping.

Door: ANP

17 mei '24 (15:09)

Boer John en natuurliefhebbers gaan een nieuw natuurgebied aanleggen

Een succesvolle crowdfundingsactie heeft ertoe geleid dat er in de buurt van Winkel een nieuw natuurgebied komt. Die wordt beheerd door Landschap Noord-Holland en het stuk land ligt tussen Winkel en Aartswoud. Daar bood veehouder John Klaver grond aan om in te ruilen voor een natuurgebied. Hij heeft hier nu al een nest met scholeksters: “Mooi!”. Dat meldt NH Nieuws.

17 mei '24 (14:22)

Nationaal Park De Biesbosch viert 30-jarig jubileum

Op 24 mei is het weer de Dag van het Nationaal Park. Dit jaar is dat een extra speciale dag voor het Brabantse natuurgebied De Biesbosch. Die heeft namelijk precies 30 jaar geleden de status van nationaal park gekregen. Om dat te vieren heeft Staatsbosbeheer allerlei activiteiten op de agenda staan in het park, meldt de natuurorganisatie. Zo is er op 24 mei een aftrap in estafettevorm en worden er op 1 juli activiteiten georganiseerd in het Biesboschcentrum. 

16 mei '24 (13:00)

Drukte, drukte en nog eens drukte in de Lage Vuursche bossen

Met het mooie weer en een vrije dag in het vooruitzicht trekken veel mensen eropuit naar de bossen bij Lage Vuursche. De combinatie van natuur, frisse lucht en ontspanning trekt jaarlijks een grote menigte naar dit populaire recreatiegebied, zo meldt het AD.

16 mei '24 ( 8:33)

Uitspraak over schieten op wolf met paintballgeweer binnen twee weken

De rechtbank in Arnhem doet binnen twee weken uitspraak in de zaak die de Faunabescherming heeft aangespannen over het schieten met een paintballgeweer op wolven in Gelderland. Een exacte datum is woensdag niet genoemd, maar een woordvoerster van de rechtbank verwacht dat de volle twee weken nodig zijn om tot een besluit te komen.

15 mei '24 (13:32)

Toenemende druk op natuurgebieden rondom steden

Met de groeiende woningbouw neemt de druk op natuurgebieden net buiten steden toe. Echter, Staatsbosbeheer staat voor de uitdaging om drie van deze gebieden te sluiten of te verkopen, aangezien de provincie Zuid-Holland van plan is om de subsidie voor deze gebieden te verminderen, dat meldt Omroep West.

15 mei '24 (12:56)

Plan voor Natuurgebied Zuilen opnieuw gepubliceerd

De gemeente Utrecht heeft opnieuw een herzien plan gepresenteerd voor Natuurgebied Zuilen. Dit komt voort uit de reacties van omwonenden op het eerste plan, waarbij er veel vragen en bezorgdheden waren. Na een uitgebreid participatieproces is het herziene plan gereed voor bespreking in de gemeenteraad. Het hoofddoel blijft om het gebied toegankelijker te maken en de natuurwaarde te verhogen, meldt De Utrechtse Internet Courant.

14 mei '24 (12:46)

Arnhem, Rheden en Rozendaal toneel voor groenste NK Wielrennen ooit

De gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal organiseren op 23 juni 2024 is samenwerking met Courage Events, de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) en Natuurmonumenten het groenste NK Wielrennen ooit. De samenwerking markeert een nieuw hoofdstuk in de organisatie van duurzame (top)sportevenementen, waarbij zorgvuldige maatregelen worden genomen om de natuurlijke schoonheid van de regio te behouden en te respecteren, meldt gemeente Arnhem.

14 mei '24 (10:52)

Consumentenbond: drie zonnebrandcrèmes bieden niet beloofde bescherming

De Consumentenbond raadt mensen drie geteste zonnebrandcrèmes af te gebruiken. De middelen bieden niet de beschermingsfactor die op de verpakking wordt beloofd, meldt de Consumentenbond.

14 mei '24 (10:19)

Noord-Holland stelt 1 miljoen beschikbaar voor waterrecreatie en pleziervaart

De provincie Noord-Holland stelt in 2024 ruim 1 miljoen euro subsidie beschikbaar voor allerlei soorten initiatieven rondom waterrecreatie. Het kan gaan om heel diverse projecten: van schoonmaakacties rondom zwemplekken, het aanleggen van een kanopassage of het verduurzamen van de watersportfaciliteiten en de pleziervaart. Vanaf midden mei kan een subsidie worden aangevraagd, meldt de provincie. 

13 mei '24 (15:25)

Gemeente Olst-Wijhe wil inzetten op recreatie en toerisme langs de IJssel

De gemeente Olst-Wijhe heeft het idee om door middel van natuurherstel en dijk in de uiterwaarden van de IJssel aantrekkelijker te maken voor toeristen. Wat de gemeente betreft moet het ‘een toonaangevende bestemming worden voor natuur, recreatie en duurzaamheid’, meldt Salland1.