Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bezoekers rivierstrandjes moeten afstand houden van grote grazers

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 2 min
location_on [xx]km
Bezoekers rivierstrandjes moeten afstand houden van grote grazers
Recreanten die verkoeling zoeken op strandjes langs de grote rivieren en in de uiterwaarden moeten op minstens 25 meter afstand blijven van de grote grazers. Deze wilde paarden en runderen verblijven altijd in deze gebieden en hebben hun vaste gewoontes, waaronder verkoeling zoeken in het water. Zeker als er jonge dieren zijn hebben zij voldoende ruimte nodig, aldus Free Nature, de natuurorganisatie die de meeste kuddes grote grazers in Nederland beheert.

Free Nature wijst er op dat zwemmen in de grote rivieren sterk wordt afgeraden vanwege de sterke stroming en de zuigkracht van passerende schepen. Maar de organisatie ziet ook dat het op warme dagen steeds drukker wordt langs de rivieren en in de uiterwaarden. "Een recreant moet zich ervan bewust zijn dat hij te gast is in het leefgebied van de grazers", vindt Free Nature.

Honden mogen niet in water gaan spelen waar ook grote grazers staan. De dieren zien honden als een natuurlijke vijand, aldus Free Nature. In een aantal gebieden zijn loslopende honden zelfs helemaal verboden om de grazers rust te gunnen. Honden moeten altijd aangelijnd zijn.

De meeste runderen en paarden houden zelf ook afstand. Maar als dieren de recreanten gaan opzoeken, is het volgens de organisatie beter om naar een ander plekje te verhuizen. Langs een klein aantal strandjes staan hekken, zodat badgasten en dieren gescheiden blijven. Free Nature raadt zwemmers aan om een badlocatie te kiezen op de site van zwemwater.nl. In die gebieden lopen geen wilde koeien of paarden en wordt de waterkwaliteit gecontroleerd.

Door: ANP

01 december '23 ( 9:12)

Onzekerheid over marathon Winterswijk vanwege dooi

De hoop op een marathon op natuurijs in Winterswijk is afgenomen, omdat het in de nacht van donderdag op vrijdag heeft gedooid. Dat zei ijsmeester Auke Spijkstra in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van WNL.

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

28 november '23 (10:21)

Haags strand bezaaid met zeesterren en piemelschelpen

Zondag hebben wandelaars een opmerkelijke hoeveelheid aangespoelde zeesterren en otterschelpen (zogenoemde piemelschelpen) aangetroffen op het strand. Deze zijn gevonden op het strand ter hoogte van Duindorp. Het stormachtige weer is waarschijnlijk de oorzaak geweest, meldt Omroep West.

27 november '23 (11:15)

Vrijwilligers planten 200.000 bloembollen in Zwolle

Zo’n twintig vrijwilligers hebben keihard hun best gedaan. Zij gaan de komende dagen 200.000 bloembollen planten bij landgoed Soeslo, net buiten Zwolle. Het doel is om de biodiversiteit en het culturele karakter in het gebied te versterken. Het is een initiatief van Landschap Overijssel, meldt RTV Oost.

27 november '23 (11:02)

Als particulier een stukje bos kopen

Mensen kopen geregeld een stukje bos. Dat doen zij als belegging, maar ook om de natuur te redden en te proberen deze in stand te houden. Inmiddels hebben particulieren al evenveel oppervlakte bos in bezit als bijna alle landgoederen van Staatsbosbeheer, meldt Omroep Gelderland.

24 november '23 (15:17)

Van Gogh-fietsroute in Drenthe genomineerd voor Fietsroute van het Jaar 2024

Vijf routes in Europa zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2024. Dit jaar zijn de genomineerde fietsroutes de Cykelleden Skane in Zweden, Lech Radweg in Duitsland en Oostenrijk, Unionsleden in Zweden en Noorwegen, La Vélobuissoniere in Frankrijk en de Van Gogh-route in Drenthe. Zij maken alle vijf kans op de eretitel, meldt fiets- en wandelspecialist Hicle. 

24 november '23 (10:19)

Honderden boswachters naar Den Haag

Boswachters van Natuurmonumenten gaan vandaag met tweehonderd mensen naar het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Daar gaan zij de politieke leiders oproepen om beter voor de natuur te zorgen. In een manifest beschrijven de boswachters hoe de natuur in Nederland gesteld is. Daar zijn zij niet al te positief over, meldt RTV Drenthe.