Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tv-bioloog Freek Vonk trekt overleden larven uit been

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
Tv-bioloog Freek Vonk trekt overleden larven uit been
Twee van de drie larven die sinds vorige maand in het linkerbeen van Freek Vonk leefden zijn overleden. De tv-bioloog heeft de twee 'verstekelingen', die hij Kwek en Kwik noemt, met de hand uit zijn been getrokken, zo laat hij zien op Instagram. De derde larf, Kwak, leeft nog en blijft voorlopig nog zitten.

"Toen ik een paar dagen geleden wakker werd, zag ik dat bij twee van de drie larven de luchtgaatjes waren bedekt met een korstje. Ik wist meteen dat dit foute boel was, normaal gesproken houden de larven hun eigen luchtgaatje namelijk 'open' zodat ze kunnen ademen. En omdat dat dus niet meer gebeurde, kon dat maar één ding betekenen: twee van de drie larven waren overleden….", treurt Vonk in het bijschrift.

"In verband met een bacteriële superinfectie is het geen goed idee om met twee dode volgroeide larven in je been te blijven rondlopen. Er was echter ook geen ziekenhuis in de buurt! Ik kon dus maar één ding doen: ze zelf uit mijn been trekken!! Met een pincet en mijn blote handen…"

Pijnlijk

Volgens de 40-jarige Vonk was het een behoorlijk pijnlijk proces. Bovendien wilde hij dat de larven in zijn geheel uit zijn been kwamen. "Het is spijtig dat deze twee het niet hebben gered, want ik had ze graag op een 'natuurlijke manier' geboren zien worden. Waarom ze zijn overleden zullen we nooit weten! Het kan te maken hebben gehad met die paar keer dat ik ben gaan duiken in Indonesië, maar het kan ook gewoon ‘de natuur zijn’. Survival of the fittest."

Kwak kan volgens Vonk "elk moment" geboren worden. "Ik hoop vooral dat het niet in mijn slaap gebeurt en dat ik het kan zien en meemaken, en dat cameraman Lange Ivo erbij is om het te filmen! Maar dan moeten we wel héél veel geluk hebben! Fingers crossed!"

De drie larven zijn afkomstig uit Costa Rica. Het is al de tweede keer dat zich larven in het lichaam van Vonk nestelden. In 2016 nam hij ze mee uit Belize. Die drie noemde hij Knabbel, Babbel en Schnabbel.

Door: ANP

25 september '23 (11:10)

Voor tweede keer in week tijd was Noorderlicht te zien boven Nederland

Het gebeurt al niet vaak, maar nu zelfs twee keer in een week tijd. Gisteravond kleurde de hemel weer groen en rood door het Noorderlicht. Het leverde mooie beelden op, die werden gedeeld op sociale media. Dat meldt RTL Nieuws.

25 september '23 ( 9:44)

Kind vindt handgranaat in bosjes in Rotterdam

Een middagje buitenspelen in Rotterdam had een merkwaardige afloop. Daar heeft een jongen een handgranaat gevonden en meegenomen naar een speeltuin. De politie heeft laten weten dat het om een echte handgranaat gaat, meldt NOS.

22 september '23 ( 9:58)

Nederlands fietsnetwerk loopt voor 10 procent door de natuur

In 2022 liep ongeveer 10 procent van het Nederlandse fietsnetwerk door natuur. Dat is goed voor zo’n 15.000 kilometer aan fietspaden en -wegen. Het grootste deel van de fietspaden, 28 procent, loopt door bebouwd gebied met weinig of geen groen. Dat meldt het CBS op basis van gegevens van de Fietsersbond in de publicatie Nederland in cijfers 2023.

22 september '23 ( 8:46)

Staatsbosbeheer organiseert wandelingen door wolvengebied Veluwe

Staatsbosbeheer organiseert in oktober twee wandelingen over de Hoog Buurlose Heide op de Veluwe om mensen te laten zien hoe schaapskuddes kunnen functioneren in een gebied waar tegenwoordig ook wolven zitten. Het is voor het eerst dat de natuurbeheerder publiek toont hoe het Veluwse wolvenbeleid eruit ziet. Daar is volgens Staatsbosbeheer veel belangstelling voor. De kans dat deelnemers aan de wandelingen een wolf zien is overigens zeer klein, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

20 september '23 (15:26)

Nunspeet vraagt toestemming om voor zes maanden wolven te mogen doden

De Gelderse gemeente Nunspeet heeft de provincie Gelderland toestemming gevraagd om voorlopig voor zes maanden wolven te mogen doden in het landelijk gebied ten westen van het dorp Elspeet. Volgens het gemeentebestuur is er een sterke toename te zien in het aantal dieren dat de laatste tijd is gedood door een wolf. Het gaat om schapen en een pony. Nunspeet hoopt volgens een woordvoerder dat de Gelderse provinciebestuurder Harold Zoet (BBB) het verzoek van Nunspeet meeneemt naar Brussel, waar hij Europese politici donderdag gaat vertellen dat Gelderland wil kunnen ingrijpen tegen wolven die problemen veroorzaken.

20 september '23 (12:13)

Berg je zomerkleding nog niet op

We hebben de eerste herfststorm al weer achter de rug. Het kwik is weer gedaald en de bladeren beginnen al te verkleuren. Toch is het nog niet helemaal het einde van de zomer. Door orkaan Nigel krijgen we volgende week nog een paar dagen lekker weer met temperaturen rond de 24 graden, meldt Weeronline. Dus houd die zonnebril nog maar even op je neus. 

20 september '23 (11:55)

Provincie doet aangifte tegen Chemours wegens illegale lozing

De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen Chemours wegens een illegale lozing. Het chemische bedrijf uit Dordrecht heeft in het afvalwater een stof geloosd waarvoor het geen vergunning heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

19 september '23 ( 9:03)

Noorderlicht kleurt Nederlandse hemel

Op verschillende plaatsen in het noordelijk deel van Nederland is maandagavond het noorderlicht te zien geweest. Er kwamen meldingen uit onder meer Noord-Holland (Egmond aan Zee), Friesland (Zweins) en vanaf de Afsluitdijk. Op X hebben mensen beelden gedeeld.

19 september '23 ( 8:46)

Wederom code geel in Noord-Holland en Waddengebied vanwege harde windstoten

In Noord-Holland en het Waddengebied geldt dinsdag opnieuw code geel. Het KNMI verwacht in de middag en avond zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur, met name in de kustgebieden. De weerwaarschuwing geldt vooralsnog van 13.00 uur tot 22.00 uur.

18 september '23 (10:35)

Aziatische tijgermug al in acht provincies gesignaleerd

De Aziatische tijgermug, die ernstige ziektes kan overbrengen op mensen, is deze zomer al in acht provincies gesignaleerd. De mug werd in dertien woonwijken gevonden en daarnaast op andere plaatsen zoals bij bandenbedrijven en in tuincentra. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt tot eind augustus ongeveer 65 vindplaatsen op de website. In sommige plaatsen, zoals Nijverdal in Overijssel, zijn op negen verschillende plekken tijgermuggen gevangen.