Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dit zijn de 7 leukste plekjes in Nederland om te zwemmen in de natuur!

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 9 min
Dit zijn de X leukste plekjes in Nederland om te zwemmen in de natuur!
Met een beetje warm weer is er niets lekkerder dan een frisse duik te kunnen nemen. De laatste jaren wordt het steeds warmer en daarmee ook steeds drukker bij de zwembaden in Nederland. Maar waar moet je heen als je liever in stilte een baantje wilt trekken of als je liever niet in een bad vol chloor wil duiken? We keken naar de leukste, mooiste en schoonste wateren in de natuur om in te zwemmen. 

1. Kibbelkoele (Noord-Sleen)

In de Drentse bossen nabij Noord-Sleen ligt de Kibbelkoele. Een kunstmatig aangelegde zwemplas omringd door bomen. Een grote plas met grote stukken strand waar je heerlijk kan zwemmen. De kinderen kunnen er naar hartelust rondspatteren terwijl je zelf een boekje leest op het strand. Er is veel ruimte, dus het zal er niet snel benauwd voelen. In de zomer staat op het parkeerterrein een kar voor snacks en verkoelende dranken. En voor de sportieve types ligt ernaast een uitgebreid mountainbike-pad. 

2. ’t Nije Hemelriek (Gasselte)

Voor stilte en ruimte moet je duidelijk in Drenthe zijn. Bij Gasselte ligt namelijk 't Nije Hemelriek. Bekend in de provincie, maar nog relatief verborgen voor toeristen. Het meer is helder blauw, het zand is wit en om de plas ontvouwt zich een schitterend bos waar je lekker kunt wandelen. Je waant je hier zo mijlenver van de drukke bewoonde wereld. 

3. Henschotermeer (Woudenberg)

Recreatiemeer Henschotermeer ligt midden in de bossen op de Utrechtse Heuvelrug. Een prachtig gebied op zichzelf. Ook hier spierwitte stranden die je het idee van een tropisch strand geven, ware het niet voor de vele dennebomen die eromheen staan. 

4. Zwembad De Kikker (Groenekan)

Net ten noorden van de stad Utrecht ligt Groenekan, en daar vind je het oudste en mooiste natuurzwembad van Nederland: zwembad De Kikker. Hoewel het een bad is, en geen meer of vennetje, staat hij toch in de lijst. Dit omdat het meer het idee van een stukje natuurwater heeft. Het is ontstaan door de gracht rondom Fort Ruigenhoek af te zetten met boomstammen. Hierdoor voelt het geheel heel natuurlijk. Belangrijk om te weten is dat voor het bad wel kaarten moeten worden gekocht, en dat alleen kan in de vorm van een abonnement. Misschien wat onhandig, maar het geeft het bad wel een intiem gevoel. 

5. Recreatiegebied Bussloo (Bussloo)

In de stedendriehoek van Deventer, Apeldoorn en Zutphen vind je recreatiegebied Bussloo. Wie op zoek is naar een plekje voor zichzelf heeft hier de beste kans.Met een omtrek van ruim 8 kilometer is er plek zat om iets voor jezelf te vinden en te zwemmen in rustig water. Wie toch nog wat aanspraak zoekt kan terecht op een van de zes omliggende strandjes.

6. Bernisse (Op Voorne Putten)

De natuurliefhebber kan zijn hart ophalen bij Bernisse. Dit meer is het leefgebied van vele vogelsoorten. Stap in je kano, spring op je sup plank en ontdek dit unieke recreatiegebied al fluisterend om de dieren niet te storen. Dit is een gebied vol bossen, drassige natuur, meertjes en plassen. Recreatiegebied De Bernisse is maar liefst zeven kilometer lang. Door het hele gebied vind je verschillende strandjes en aanlegsteigers. Om de vogels (en bezoekers) niet te storen zijn er geen motorboten toegestaan. 

 7. Zandenplas (Nunspeet) 

Verstopt tussen de eeuwenoude bossen van de Veluwe vind je de Zandenplas, een groot natuurbad omringd door wit strand en statige bomen. Een ideale plek om uit te rusten na een stevige wandeling op de Veluwe. Een duik en een wandeling zijn dan ook mooi met elkaar te combineren. Even lekker dobberen en energie sparen voor de terugreis. Een fijne plek voor wie even tot zichzelf wil komen en het drukke leven van alledag wil ontvluchten. 

Door: Nationale Recreatiegids 

25 september '23 (11:10)

Voor tweede keer in week tijd was Noorderlicht te zien boven Nederland

Het gebeurt al niet vaak, maar nu zelfs twee keer in een week tijd. Gisteravond kleurde de hemel weer groen en rood door het Noorderlicht. Het leverde mooie beelden op, die werden gedeeld op sociale media. Dat meldt RTL Nieuws.

25 september '23 ( 9:44)

Kind vindt handgranaat in bosjes in Rotterdam

Een middagje buitenspelen in Rotterdam had een merkwaardige afloop. Daar heeft een jongen een handgranaat gevonden en meegenomen naar een speeltuin. De politie heeft laten weten dat het om een echte handgranaat gaat, meldt NOS.

22 september '23 ( 9:58)

Nederlands fietsnetwerk loopt voor 10 procent door de natuur

In 2022 liep ongeveer 10 procent van het Nederlandse fietsnetwerk door natuur. Dat is goed voor zo’n 15.000 kilometer aan fietspaden en -wegen. Het grootste deel van de fietspaden, 28 procent, loopt door bebouwd gebied met weinig of geen groen. Dat meldt het CBS op basis van gegevens van de Fietsersbond in de publicatie Nederland in cijfers 2023.

22 september '23 ( 8:46)

Staatsbosbeheer organiseert wandelingen door wolvengebied Veluwe

Staatsbosbeheer organiseert in oktober twee wandelingen over de Hoog Buurlose Heide op de Veluwe om mensen te laten zien hoe schaapskuddes kunnen functioneren in een gebied waar tegenwoordig ook wolven zitten. Het is voor het eerst dat de natuurbeheerder publiek toont hoe het Veluwse wolvenbeleid eruit ziet. Daar is volgens Staatsbosbeheer veel belangstelling voor. De kans dat deelnemers aan de wandelingen een wolf zien is overigens zeer klein, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

20 september '23 (15:26)

Nunspeet vraagt toestemming om voor zes maanden wolven te mogen doden

De Gelderse gemeente Nunspeet heeft de provincie Gelderland toestemming gevraagd om voorlopig voor zes maanden wolven te mogen doden in het landelijk gebied ten westen van het dorp Elspeet. Volgens het gemeentebestuur is er een sterke toename te zien in het aantal dieren dat de laatste tijd is gedood door een wolf. Het gaat om schapen en een pony. Nunspeet hoopt volgens een woordvoerder dat de Gelderse provinciebestuurder Harold Zoet (BBB) het verzoek van Nunspeet meeneemt naar Brussel, waar hij Europese politici donderdag gaat vertellen dat Gelderland wil kunnen ingrijpen tegen wolven die problemen veroorzaken.

20 september '23 (12:13)

Berg je zomerkleding nog niet op

We hebben de eerste herfststorm al weer achter de rug. Het kwik is weer gedaald en de bladeren beginnen al te verkleuren. Toch is het nog niet helemaal het einde van de zomer. Door orkaan Nigel krijgen we volgende week nog een paar dagen lekker weer met temperaturen rond de 24 graden, meldt Weeronline. Dus houd die zonnebril nog maar even op je neus. 

20 september '23 (11:55)

Provincie doet aangifte tegen Chemours wegens illegale lozing

De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen Chemours wegens een illegale lozing. Het chemische bedrijf uit Dordrecht heeft in het afvalwater een stof geloosd waarvoor het geen vergunning heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

19 september '23 ( 9:03)

Noorderlicht kleurt Nederlandse hemel

Op verschillende plaatsen in het noordelijk deel van Nederland is maandagavond het noorderlicht te zien geweest. Er kwamen meldingen uit onder meer Noord-Holland (Egmond aan Zee), Friesland (Zweins) en vanaf de Afsluitdijk. Op X hebben mensen beelden gedeeld.

19 september '23 ( 8:46)

Wederom code geel in Noord-Holland en Waddengebied vanwege harde windstoten

In Noord-Holland en het Waddengebied geldt dinsdag opnieuw code geel. Het KNMI verwacht in de middag en avond zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur, met name in de kustgebieden. De weerwaarschuwing geldt vooralsnog van 13.00 uur tot 22.00 uur.

18 september '23 (10:35)

Aziatische tijgermug al in acht provincies gesignaleerd

De Aziatische tijgermug, die ernstige ziektes kan overbrengen op mensen, is deze zomer al in acht provincies gesignaleerd. De mug werd in dertien woonwijken gevonden en daarnaast op andere plaatsen zoals bij bandenbedrijven en in tuincentra. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt tot eind augustus ongeveer 65 vindplaatsen op de website. In sommige plaatsen, zoals Nijverdal in Overijssel, zijn op negen verschillende plekken tijgermuggen gevangen.