Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dit zijn de 7 leukste plekjes in Nederland om te zwemmen in de natuur!

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Dit zijn de X leukste plekjes in Nederland om te zwemmen in de natuur!
Met een beetje warm weer is er niets lekkerder dan een frisse duik te kunnen nemen. De laatste jaren wordt het steeds warmer en daarmee ook steeds drukker bij de zwembaden in Nederland. Maar waar moet je heen als je liever in stilte een baantje wilt trekken of als je liever niet in een bad vol chloor wil duiken? We keken naar de leukste, mooiste en schoonste wateren in de natuur om in te zwemmen. 

1. Kibbelkoele (Noord-Sleen)

In de Drentse bossen nabij Noord-Sleen ligt de Kibbelkoele. Een kunstmatig aangelegde zwemplas omringd door bomen. Een grote plas met grote stukken strand waar je heerlijk kan zwemmen. De kinderen kunnen er naar hartelust rondspatteren terwijl je zelf een boekje leest op het strand. Er is veel ruimte, dus het zal er niet snel benauwd voelen. In de zomer staat op het parkeerterrein een kar voor snacks en verkoelende dranken. En voor de sportieve types ligt ernaast een uitgebreid mountainbike-pad. 

2. ’t Nije Hemelriek (Gasselte)

Voor stilte en ruimte moet je duidelijk in Drenthe zijn. Bij Gasselte ligt namelijk 't Nije Hemelriek. Bekend in de provincie, maar nog relatief verborgen voor toeristen. Het meer is helder blauw, het zand is wit en om de plas ontvouwt zich een schitterend bos waar je lekker kunt wandelen. Je waant je hier zo mijlenver van de drukke bewoonde wereld. 

3. Henschotermeer (Woudenberg)

Recreatiemeer Henschotermeer ligt midden in de bossen op de Utrechtse Heuvelrug. Een prachtig gebied op zichzelf. Ook hier spierwitte stranden die je het idee van een tropisch strand geven, ware het niet voor de vele dennebomen die eromheen staan. 

4. Zwembad De Kikker (Groenekan)

Net ten noorden van de stad Utrecht ligt Groenekan, en daar vind je het oudste en mooiste natuurzwembad van Nederland: zwembad De Kikker. Hoewel het een bad is, en geen meer of vennetje, staat hij toch in de lijst. Dit omdat het meer het idee van een stukje natuurwater heeft. Het is ontstaan door de gracht rondom Fort Ruigenhoek af te zetten met boomstammen. Hierdoor voelt het geheel heel natuurlijk. Belangrijk om te weten is dat voor het bad wel kaarten moeten worden gekocht, en dat alleen kan in de vorm van een abonnement. Misschien wat onhandig, maar het geeft het bad wel een intiem gevoel. 

5. Recreatiegebied Bussloo (Bussloo)

In de stedendriehoek van Deventer, Apeldoorn en Zutphen vind je recreatiegebied Bussloo. Wie op zoek is naar een plekje voor zichzelf heeft hier de beste kans.Met een omtrek van ruim 8 kilometer is er plek zat om iets voor jezelf te vinden en te zwemmen in rustig water. Wie toch nog wat aanspraak zoekt kan terecht op een van de zes omliggende strandjes.

6. Bernisse (Op Voorne Putten)

De natuurliefhebber kan zijn hart ophalen bij Bernisse. Dit meer is het leefgebied van vele vogelsoorten. Stap in je kano, spring op je sup plank en ontdek dit unieke recreatiegebied al fluisterend om de dieren niet te storen. Dit is een gebied vol bossen, drassige natuur, meertjes en plassen. Recreatiegebied De Bernisse is maar liefst zeven kilometer lang. Door het hele gebied vind je verschillende strandjes en aanlegsteigers. Om de vogels (en bezoekers) niet te storen zijn er geen motorboten toegestaan. 

 7. Zandenplas (Nunspeet) 

Verstopt tussen de eeuwenoude bossen van de Veluwe vind je de Zandenplas, een groot natuurbad omringd door wit strand en statige bomen. Een ideale plek om uit te rusten na een stevige wandeling op de Veluwe. Een duik en een wandeling zijn dan ook mooi met elkaar te combineren. Even lekker dobberen en energie sparen voor de terugreis. Een fijne plek voor wie even tot zichzelf wil komen en het drukke leven van alledag wil ontvluchten. 

Door: Nationale Recreatiegids 

01 december '23 ( 9:12)

Onzekerheid over marathon Winterswijk vanwege dooi

De hoop op een marathon op natuurijs in Winterswijk is afgenomen, omdat het in de nacht van donderdag op vrijdag heeft gedooid. Dat zei ijsmeester Auke Spijkstra in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van WNL.

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

28 november '23 (10:21)

Haags strand bezaaid met zeesterren en piemelschelpen

Zondag hebben wandelaars een opmerkelijke hoeveelheid aangespoelde zeesterren en otterschelpen (zogenoemde piemelschelpen) aangetroffen op het strand. Deze zijn gevonden op het strand ter hoogte van Duindorp. Het stormachtige weer is waarschijnlijk de oorzaak geweest, meldt Omroep West.

27 november '23 (11:15)

Vrijwilligers planten 200.000 bloembollen in Zwolle

Zo’n twintig vrijwilligers hebben keihard hun best gedaan. Zij gaan de komende dagen 200.000 bloembollen planten bij landgoed Soeslo, net buiten Zwolle. Het doel is om de biodiversiteit en het culturele karakter in het gebied te versterken. Het is een initiatief van Landschap Overijssel, meldt RTV Oost.

27 november '23 (11:02)

Als particulier een stukje bos kopen

Mensen kopen geregeld een stukje bos. Dat doen zij als belegging, maar ook om de natuur te redden en te proberen deze in stand te houden. Inmiddels hebben particulieren al evenveel oppervlakte bos in bezit als bijna alle landgoederen van Staatsbosbeheer, meldt Omroep Gelderland.

24 november '23 (15:17)

Van Gogh-fietsroute in Drenthe genomineerd voor Fietsroute van het Jaar 2024

Vijf routes in Europa zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2024. Dit jaar zijn de genomineerde fietsroutes de Cykelleden Skane in Zweden, Lech Radweg in Duitsland en Oostenrijk, Unionsleden in Zweden en Noorwegen, La Vélobuissoniere in Frankrijk en de Van Gogh-route in Drenthe. Zij maken alle vijf kans op de eretitel, meldt fiets- en wandelspecialist Hicle. 

24 november '23 (10:19)

Honderden boswachters naar Den Haag

Boswachters van Natuurmonumenten gaan vandaag met tweehonderd mensen naar het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Daar gaan zij de politieke leiders oproepen om beter voor de natuur te zorgen. In een manifest beschrijven de boswachters hoe de natuur in Nederland gesteld is. Daar zijn zij niet al te positief over, meldt RTV Drenthe.