Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Temperaturen lopen op na Hemelvaart, volgende week piek pollen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Temperaturen lopen op na Hemelvaart, volgende week piek pollen
Op Hemelvaartsdag is er flink wat zon, maar ook wolken en wordt het tussen de 13 en 17 graden, iets kouder dan normaal. Vanaf vrijdag wordt het warmer en zondag of maandag loopt het kwik voor het eerst dit jaar op tot 25 graden of hoger, aldus WEER.nl. De verwachte zomerse temperaturen zullen volgende week ook leiden tot een piek van graspollen, waarschuwt het Leiden University Medical Center (LUMC).

In de nacht van woensdag op donderdag was het nog koud, met op meerdere plekken in het land vorst aan de grond. Hemelvaartsdag begint zonnig, later ontstaan er stapelwolken. Het blijft droog en komende nacht koelt het opnieuw flink af, met opnieuw een graadje vorst aan de grond.

Vrijdag lopen de temperaturen op tot tussen de 18 en 20 graden, meldt WEER.nl. Vanaf zondag wordt het weer zomers, wel kan er in het binnenland zondag lokaal een een regen- of onweersbui ontstaan. Ook maandag en dinsdag worden zomerse temperaturen verwacht, gepaard met enkele fikse regen- en onweersbuien in het binnenland.

Piek in concentraties graspollen

Vanaf woensdag wordt het weer droog en wordt een piek in de concentraties van graspollen verwacht, een van de belangrijkste veroorzakers van hooikoorts in Nederland. "Door het warme en vooral zeer vochtige weer tot nu toe dit jaar staan de grassen er goed bij. Mooi voor de grassen, die daardoor uitbundig tot bloei komen met hoge graspollenconcentraties tot gevolg. Maar minder mooi voor mensen met hooikoortsklachten", aldus het LUMC.

De afgelopen twee weken waren de pollenconcentraties opvallend laag. De twee pollentelstations, het LUMC en het Elkerliek Ziekenhuis (Helmond), telden de afgelopen weken graspollenconcentraties van rond de vijf pollen per kubieke meter lucht. Bij een pollenconcentratie van tien pollen per kubieke meter lucht, krijgen mensen met een pollenallergie last van klachten. In de piekperiode kan met droog weer de concentratie oplopen tot enkele honderden pollen per kubieke meter lucht.

De pollenpiek duurt naar verwachting tot begin juli.

Door: ANP

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

28 november '23 (10:21)

Haags strand bezaaid met zeesterren en piemelschelpen

Zondag hebben wandelaars een opmerkelijke hoeveelheid aangespoelde zeesterren en otterschelpen (zogenoemde piemelschelpen) aangetroffen op het strand. Deze zijn gevonden op het strand ter hoogte van Duindorp. Het stormachtige weer is waarschijnlijk de oorzaak geweest, meldt Omroep West.

27 november '23 (11:15)

Vrijwilligers planten 200.000 bloembollen in Zwolle

Zo’n twintig vrijwilligers hebben keihard hun best gedaan. Zij gaan de komende dagen 200.000 bloembollen planten bij landgoed Soeslo, net buiten Zwolle. Het doel is om de biodiversiteit en het culturele karakter in het gebied te versterken. Het is een initiatief van Landschap Overijssel, meldt RTV Oost.

27 november '23 (11:02)

Als particulier een stukje bos kopen

Mensen kopen geregeld een stukje bos. Dat doen zij als belegging, maar ook om de natuur te redden en te proberen deze in stand te houden. Inmiddels hebben particulieren al evenveel oppervlakte bos in bezit als bijna alle landgoederen van Staatsbosbeheer, meldt Omroep Gelderland.

24 november '23 (15:17)

Van Gogh-fietsroute in Drenthe genomineerd voor Fietsroute van het Jaar 2024

Vijf routes in Europa zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2024. Dit jaar zijn de genomineerde fietsroutes de Cykelleden Skane in Zweden, Lech Radweg in Duitsland en Oostenrijk, Unionsleden in Zweden en Noorwegen, La Vélobuissoniere in Frankrijk en de Van Gogh-route in Drenthe. Zij maken alle vijf kans op de eretitel, meldt fiets- en wandelspecialist Hicle. 

24 november '23 (10:19)

Honderden boswachters naar Den Haag

Boswachters van Natuurmonumenten gaan vandaag met tweehonderd mensen naar het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Daar gaan zij de politieke leiders oproepen om beter voor de natuur te zorgen. In een manifest beschrijven de boswachters hoe de natuur in Nederland gesteld is. Daar zijn zij niet al te positief over, meldt RTV Drenthe. 

23 november '23 (14:17)

Staatsbosbeheer gaat deze winter 360 edelherten afschieten in Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer gaat deze winter 360 edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen, het beschermde Europese vogelreservaat in Flevoland. Ook worden 45 heckrunderen en tachtig konikpaarden uit het gebied gehaald. Uit de jaarlijkse najaarstelling is volgens de dienst gebleken dat er nu te veel grote grazers rondlopen in het natuurgebied.

22 november '23 ( 9:21)

Gemeente stelt parkeerverbod in Drents-Friese Wold in vanwege overlast wolvenspotters

Sinds er een nieuw welpje is geboren in de wolvenroedel in het Drents-Friese Wold, trekken veel wolvenspotters naar het natuurgebied. Die zorgen echter voor overlast. Daarom heeft de gemeente Ooststellingwerf besloten om een parkeerverbod in te voeren op de Oude Willemsweg in Oude Willem. Dat meldt Omroep Friesland.

21 november '23 (11:15)

Hoe Rotterdamse konijnen de Vlielandse populatie redden

Een poging om de konijnenpopulatie op Vlieland weer te laten stijgen heeft zijn vruchten afgeworpen. Voor de tweede keer zijn er konijnen uitgezet op het eiland. De eerste keer, in januari, waren dat er 26. Afgelopen weekend waren dat er nog eens 19. Dat mag ook wel: de eigen populatie telde nog slechts 50 dieren, meldt Omroep Friesland.