Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

NOC*NSF is nog steeds 700.000 sportende Nederlanders 'kwijt'

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
NOC*NSF is nog steeds 700.000 sportende Nederlanders 'kwijt'
NOC*NSF maakt zich onverminderd zorgen over de afname in sportdeelname onder Nederlanders. Ten opzichte van 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie, is het aantal Nederlanders dat wekelijks aan sport doet met 700.000 gezakt. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van onderzoeksbureau Kantar Public, die maandagavond tijdens de algemene ledenvergadering van de sportkoepel werden gepresenteerd.

Met name het aantal sportende jongeren tussen de 13 en 18 jaar neemt af, terwijl daarnaast sporters uit de categorie lagere en middeninkomens achterblijven. NOC*NSF vreest daarmee dat het de tweedeling die het in de maatschappij constateert, terugziet op het sportveld. Hogeropgeleiden, kinderen tussen de 5 en 12 jaar en 65-plussers zijn procentueel weer vrijwel terug op het niveau van vóór corona in 2019.

Kantar onderzocht in opdracht van NOC*NSF de sportdeelname over het gehele jaar 2022. Ten opzichte van 2021, een jaar waarin net als in 2020 coronamaatregelen sporten lastiger maakten, is het aantal wekelijks sportende mensen wel weer met een half miljoen toegenomen.

Zorgelijk

"Het feit dat zoveel jongeren geen sportroutine meer kennen, is zeer zorgelijk", zegt Marc van den Tweel, algemeen directeur NOC*NSF. "De impact van corona was juist in deze leeftijdsgroep al zo sterk. Ze vinden de weg naar de sport niet terug."

Uit het rapport 'Zo Sport Nederland 2022' blijkt dat het aantal mensen dat wekelijks sport vooral is gedaald in de groep lager opgeleiden (-7 procentpunt) en middelbaar opgeleiden (-8 procentpunt). De sterkste daling is te zien in de leeftijdsgroep 13- tot en met 18-jarigen met een afname van 9 procentpunt.

Brede aanpak

"We zien nu groepen die in toenemende mate niet meer meedoen, niet het plezier en positieve effect van sport en sportief bewegen ervaren", stelt Van den Tweel. "Terwijl we zo'n fijn vertakte en unieke sportinfrastructuur hebben. Maar die infrastructuur rust wel op vrijwilligers. Die kunnen niet ook nog achterstandsbeleid ontwikkelen en uitvoeren. Die moeten ondersteund worden waarbij verenigingen ook de samenwerking kunnen zoeken met bijvoorbeeld gemeenten. Daar zijn de groepen waar het om gaat al in beeld."

Van den Tweel denkt dat voor de kentering een brede aanpak nodig is. "Het gaat om opvoeding, om bewustwording, maar bijvoorbeeld ook om lobbyen bij andere instanties dan VWS; bij gemeenten en overheden als het gaat om ruimtelijke inrichting, bijvoorbeeld de aanleg van sportfaciliteiten in nieuwe wijken.

Door: ANP

04 december '23 (11:23)

Deze routes maken kans op de titel ‘Wandelroute van het Jaar 2024’

Steeds meer wandelroutes worden gefilterd voor de eretitel ‘Wandelroute van het Jaar 2024’. Momenteel zijn er nog tien routes over die kans maken op de prijs voor beste wandelroute in de Benelux. De winnaar wordt op 2 maart bekendgemaakt tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent. Dat meldt Fiets en Wandelbeurs.

04 december '23 ( 8:57)

Tips van ANWB en Rode Kruis voor winters weer

Weer- en verkeersdiensten, het spoor en het vliegverkeer maakten zich op voor sneeuw zondagmiddag. Op internet adviseerden allerlei instanties hoe verkeersdeelnemers zich konden voorbereiden. Met de auto vast komen te zitten in een file terwijl het glad is en sneeuwt, is nooit fijn.

01 december '23 ( 9:12)

Onzekerheid over marathon Winterswijk vanwege dooi

De hoop op een marathon op natuurijs in Winterswijk is afgenomen, omdat het in de nacht van donderdag op vrijdag heeft gedooid. Dat zei ijsmeester Auke Spijkstra in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van WNL.

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

28 november '23 (10:21)

Haags strand bezaaid met zeesterren en piemelschelpen

Zondag hebben wandelaars een opmerkelijke hoeveelheid aangespoelde zeesterren en otterschelpen (zogenoemde piemelschelpen) aangetroffen op het strand. Deze zijn gevonden op het strand ter hoogte van Duindorp. Het stormachtige weer is waarschijnlijk de oorzaak geweest, meldt Omroep West.

27 november '23 (11:15)

Vrijwilligers planten 200.000 bloembollen in Zwolle

Zo’n twintig vrijwilligers hebben keihard hun best gedaan. Zij gaan de komende dagen 200.000 bloembollen planten bij landgoed Soeslo, net buiten Zwolle. Het doel is om de biodiversiteit en het culturele karakter in het gebied te versterken. Het is een initiatief van Landschap Overijssel, meldt RTV Oost.

27 november '23 (11:02)

Als particulier een stukje bos kopen

Mensen kopen geregeld een stukje bos. Dat doen zij als belegging, maar ook om de natuur te redden en te proberen deze in stand te houden. Inmiddels hebben particulieren al evenveel oppervlakte bos in bezit als bijna alle landgoederen van Staatsbosbeheer, meldt Omroep Gelderland.