Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Edelherten in Oostvaardersplassen nu op het gewenste niveau

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Edelherten in Oostvaardersplassen nu op het gewenste niveau
Staatsbosbeheer heeft het aantal edelherten dat in de Oostvaardersplassen in Flevoland mag rondlopen eindelijk op het gewenste niveau. In het natuurgebied liepen veel te veel herten. Staatsbosbeheer is vijf jaar bezig geweest om het aantal dieren terug te brengen naar vijfhonderd, zoals in 2018 was afgesproken in het managementplan voor het Europese vogelreservaat. Er lopen op dit moment ook niet meer dan de afgesproken zeshonderd heckrunderen en konikpaarden rond, aldus de dienst.

Vorig najaar kreeg Staatsbosbeheer toestemming om extra maatregelen te nemen om tot aan 1 mei van dit jaar 1800 edelherten te kunnen afschieten. Dat was nodig, omdat het elke winter niet lukte om het aantal edelherten drastisch genoeg te verminderen. Er kwamen meer beheerders, die zich in het landschap konden verschuilen en er werd langer geschoten. Oorspronkelijk was het de bedoeling om helemaal niet in te grijpen in het wild in het Flevolandse natuurgebied, maar in 2017 bleek dat toch nodig. Er was te weinig voedsel voor te veel dieren in het gebied en dat leidde tot grote protesten.

Vogelreservaat 

Staatsbosbeheer is volgens een woordvoerster tevreden dat het nu is gelukt om het aantal grote grazers terug te brengen tot maximaal 1100. "Hoewel het doden van dieren nooit leuk is, is het fijn dat onze grote inspanningen resultaat hebben gehad want het was nodig." Door te grote groepen grazers kon de natuur in het gebied zich onvoldoende tot een vogelreservaat ontwikkelen. Er worden nu veel nieuwe bomen en struiken aangeplant en er worden visvriendelijke maatregelen genomen, aangezien bijvoorbeeld lepelaars en reigers graag vis eten.

Wordt wel geschoten als het nodig is 

De dienst gaat de Oostvaardersplassen nu beheren zoals elk ander natuurgebied in het land. Dat betekent dat er wel geschoten wordt als het nodig is, maar niet meer in zulke grote aantallen als tot nu toe. Voor groepen konikpaarden worden andere gebieden in Europa gezocht en sommige dieren gaan naar de slacht. Het vlees van een deel van de geschoten edelherten is voor consumenten te koop. Andere dode dieren blijven in het gebied liggen als voedsel voor aaseters zoals raven en zeearenden.

Door: ANP 

06 december '23 (12:52)

Velsen krijgt 1,8 miljoen euro voor tweede elektrische pont

Voor de aanschaf van een tweede elektrische pont tussen Velsen-Noord en Velsen-Zuid, krijgt de gemeente 1,8 miljoen euro van de provincie Zuid-Holland. Door een tweede pont aan de verbinding toe te voegen, kunnen inwoners van de regio weer iedere 10 minuten de oversteek van het Noordzeekanaal maken. Dit meldt de provincie Noord-Holland.

06 december '23 (10:18)

Bootongeluk op de Waddenzee in 2022: dit kwam naar voren in het onderzoek

Bij het bootongeluk op de Waddenzee bij Terschelling in oktober 2022 voeren de snelboot Tiger van rederij Doeksen en de watertaxi De Stormloper van Watertaxi De Bazuin die met elkaar in botsing kwamen te hard. De snelboot voer daarbij meer dan twee keer te hard, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV).

05 december '23 ( 9:30)

Tot woensdagmiddag code geel in het noorden vanwege gladheid

Regen- en sneeuwval kunnen in het noorden van het land zorgen dat het plaatselijk glad is. Daarom geldt voor de noordelijke provincies - Friesland, Groningen en Drenthe - code geel. Die duurt tot morgenmiddag, meldt KNMI. 

04 december '23 (11:23)

Deze routes maken kans op de titel ‘Wandelroute van het Jaar 2024’

Steeds meer wandelroutes worden gefilterd voor de eretitel ‘Wandelroute van het Jaar 2024’. Momenteel zijn er nog tien routes over die kans maken op de prijs voor beste wandelroute in de Benelux. De winnaar wordt op 2 maart bekendgemaakt tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent. Dat meldt Fiets en Wandelbeurs.

04 december '23 ( 8:57)

Tips van ANWB en Rode Kruis voor winters weer

Weer- en verkeersdiensten, het spoor en het vliegverkeer maakten zich op voor sneeuw zondagmiddag. Op internet adviseerden allerlei instanties hoe verkeersdeelnemers zich konden voorbereiden. Met de auto vast komen te zitten in een file terwijl het glad is en sneeuwt, is nooit fijn.

01 december '23 ( 9:12)

Onzekerheid over marathon Winterswijk vanwege dooi

De hoop op een marathon op natuurijs in Winterswijk is afgenomen, omdat het in de nacht van donderdag op vrijdag heeft gedooid. Dat zei ijsmeester Auke Spijkstra in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van WNL.

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.