Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Veiligheid fietsers moet meer prioriteit krijgen binnen overheidscampagne'

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
'Veiligheid fietsers moet meer prioriteit krijgen binnen overheidscampagne'
De overheidscampagne om Nederlanders vaker op de fiets te laten stappen, is een mooie stap richting een fittere samenleving. VeiligheidNL vindt dit een goed initiatief, mits veiligheid de grootste prioriteit krijgt vanuit het kabinet. Fietsers zijn namelijk de meest kwetsbare groep verkeersdeelnemers, zo blijkt uit de recente cijfers van het Letsel Informatie Systeem (LIS) van VeiligheidNL. Dat meldt VeiligheidNL.

Het aantal verkeersongevallen in Nederland blijft stijgen. Met name het aantal fietsongevallen met ernstig letsel is de afgelopen 10 jaar fors gestegen, namelijk met 40 procent in de periode van 2013 tot en met 2022. In 2022 alleen al belandden 88.800 fietsers op de spoedeisende hulp, waarvan 57.000 fietsers ernstig letsel opliepen. Van deze slachtoffers liep ruim een kwart, namelijk ruim 15.600 fietsers, tijdens het ongeval hersenletsel op. De belangrijkste oorzaken van fietsongevallen zijn eigen gedrag (44 procent), ongeacht leeftijd, en de toestand van de weg (32 procent).

Daling aantal fietsslachtoffers 

Het kabinet trekt geld uit voor onder andere betere fietsvoorzieningen. VeiligheidNL pleit ook voor verbeteringen in de infrastructuur. Om de daling van het aantal fietsslachtoffers te realiseren zet VeiligheidNL verder in op:

* ontsluiten van SEH- en ambulancedata om beter zicht te krijgen op locaties en oorzaken van ongevallen ten behoeve van verbeteringen in de infrastructuur;

* ontwikkeling en inzet van effectieve verkeerseducatie: investeringen in gedragsverandering en bewustwording rondom verkeersveilig gedrag;

*onderzoeken hoe bestaande valpreventie-activiteiten en programma's doorontwikkeld kunnen worden tot effectieve programma's voor oudere fietsers;

*stimuleren van het dragen van een fietshelm bij kwetsbare verkeersdeelnemers om hen te beschermen tegen ernstig hersenletsel. Onderzoek laat zien dat helmgebruik de kans op hersenletsel met één derde verlaagt. De kans op hoofdletsel wordt 62 procent lager.

Door: Nationale Recreatiegids 

01 december '23 ( 9:12)

Onzekerheid over marathon Winterswijk vanwege dooi

De hoop op een marathon op natuurijs in Winterswijk is afgenomen, omdat het in de nacht van donderdag op vrijdag heeft gedooid. Dat zei ijsmeester Auke Spijkstra in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van WNL.

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

28 november '23 (10:21)

Haags strand bezaaid met zeesterren en piemelschelpen

Zondag hebben wandelaars een opmerkelijke hoeveelheid aangespoelde zeesterren en otterschelpen (zogenoemde piemelschelpen) aangetroffen op het strand. Deze zijn gevonden op het strand ter hoogte van Duindorp. Het stormachtige weer is waarschijnlijk de oorzaak geweest, meldt Omroep West.

27 november '23 (11:15)

Vrijwilligers planten 200.000 bloembollen in Zwolle

Zo’n twintig vrijwilligers hebben keihard hun best gedaan. Zij gaan de komende dagen 200.000 bloembollen planten bij landgoed Soeslo, net buiten Zwolle. Het doel is om de biodiversiteit en het culturele karakter in het gebied te versterken. Het is een initiatief van Landschap Overijssel, meldt RTV Oost.

27 november '23 (11:02)

Als particulier een stukje bos kopen

Mensen kopen geregeld een stukje bos. Dat doen zij als belegging, maar ook om de natuur te redden en te proberen deze in stand te houden. Inmiddels hebben particulieren al evenveel oppervlakte bos in bezit als bijna alle landgoederen van Staatsbosbeheer, meldt Omroep Gelderland.

24 november '23 (15:17)

Van Gogh-fietsroute in Drenthe genomineerd voor Fietsroute van het Jaar 2024

Vijf routes in Europa zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2024. Dit jaar zijn de genomineerde fietsroutes de Cykelleden Skane in Zweden, Lech Radweg in Duitsland en Oostenrijk, Unionsleden in Zweden en Noorwegen, La Vélobuissoniere in Frankrijk en de Van Gogh-route in Drenthe. Zij maken alle vijf kans op de eretitel, meldt fiets- en wandelspecialist Hicle. 

24 november '23 (10:19)

Honderden boswachters naar Den Haag

Boswachters van Natuurmonumenten gaan vandaag met tweehonderd mensen naar het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Daar gaan zij de politieke leiders oproepen om beter voor de natuur te zorgen. In een manifest beschrijven de boswachters hoe de natuur in Nederland gesteld is. Daar zijn zij niet al te positief over, meldt RTV Drenthe.