Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Fietsplatform start actie voor behoud ‘rondje Kattendel’

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Fietsplatform start actie voor behoud ‘rondje Kattendel’
Puur Water & Natuur (PWN) is voornemens om het noordelijke fietspad naar strandopgang Kattendel op te heffen. Tien jaar geleden was dit ook al het plan, maar dit is toen voorkomen na actie van Fietsplatform. Door het sluiten van het fietspad wordt natuurstrand Kattendel onbereikbaar voor recreanten. Om het fietspad te behouden zijn Fietsersbond en Fietsplatform een actie gestart. Dit meldt Fietsplatform. 

In 2012 zijn in het gebied vijf windsleuven gegraven om duinverstuiving mogelijk te maken. PWN heeft het achterliggende fietspad een paar keer opgehoogd. Echter is het bedrijf daarmee opgehouden na de stormen van 2021. Fietsers moeten nu Kattendel bereiken via Parnassia, een flinke omweg over een druk pad met ook veel wandelaars. Je kunt alleen maar heen en weer fietsen, het ‘rondje Kattendel’ gaat verloren. 

Al eerder van plan

Ruim tien jaar geleden wilde PWN het fietspad ook al opheffen. Na protesten paste PWN het verstuivingsplan aan zodat het fietspad kon blijven liggen. Vervolgens is het stuiven uitbundiger uitgepakt dan was verwacht. Na storm Eunice eind 2021 liet PWN het hele fietspad vanaf Parnassia langs de vijf sleuven tot aan de noordelijke bocht onder het zand liggen.

Briefkaarten

Op zondag 14 mei of op Hemelvaartsdag 18 mei (afhankelijk van het weer) wordt er bij strandslag Kattendel een actie georganiseerd. Momenteel loopt er al een actie met briefkaarten; iedereen die het voorstel steunt om de noordelijke toegang tot strandslag Kattendel begaan te houden voor fietsers wordt gevraagd zijn naam en handtekening te zetten op de kant-en-klare ansichtkaart gericht aan PWN directeur Paulien Pistor. 

De kaarten zijn hier te verkrijgen. Binnenkort volgt ook een petitie. 

Door: Nationale Recreatiegids

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

28 november '23 (10:21)

Haags strand bezaaid met zeesterren en piemelschelpen

Zondag hebben wandelaars een opmerkelijke hoeveelheid aangespoelde zeesterren en otterschelpen (zogenoemde piemelschelpen) aangetroffen op het strand. Deze zijn gevonden op het strand ter hoogte van Duindorp. Het stormachtige weer is waarschijnlijk de oorzaak geweest, meldt Omroep West.

27 november '23 (11:15)

Vrijwilligers planten 200.000 bloembollen in Zwolle

Zo’n twintig vrijwilligers hebben keihard hun best gedaan. Zij gaan de komende dagen 200.000 bloembollen planten bij landgoed Soeslo, net buiten Zwolle. Het doel is om de biodiversiteit en het culturele karakter in het gebied te versterken. Het is een initiatief van Landschap Overijssel, meldt RTV Oost.

27 november '23 (11:02)

Als particulier een stukje bos kopen

Mensen kopen geregeld een stukje bos. Dat doen zij als belegging, maar ook om de natuur te redden en te proberen deze in stand te houden. Inmiddels hebben particulieren al evenveel oppervlakte bos in bezit als bijna alle landgoederen van Staatsbosbeheer, meldt Omroep Gelderland.

24 november '23 (15:17)

Van Gogh-fietsroute in Drenthe genomineerd voor Fietsroute van het Jaar 2024

Vijf routes in Europa zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2024. Dit jaar zijn de genomineerde fietsroutes de Cykelleden Skane in Zweden, Lech Radweg in Duitsland en Oostenrijk, Unionsleden in Zweden en Noorwegen, La Vélobuissoniere in Frankrijk en de Van Gogh-route in Drenthe. Zij maken alle vijf kans op de eretitel, meldt fiets- en wandelspecialist Hicle. 

24 november '23 (10:19)

Honderden boswachters naar Den Haag

Boswachters van Natuurmonumenten gaan vandaag met tweehonderd mensen naar het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Daar gaan zij de politieke leiders oproepen om beter voor de natuur te zorgen. In een manifest beschrijven de boswachters hoe de natuur in Nederland gesteld is. Daar zijn zij niet al te positief over, meldt RTV Drenthe. 

23 november '23 (14:17)

Staatsbosbeheer gaat deze winter 360 edelherten afschieten in Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer gaat deze winter 360 edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen, het beschermde Europese vogelreservaat in Flevoland. Ook worden 45 heckrunderen en tachtig konikpaarden uit het gebied gehaald. Uit de jaarlijkse najaarstelling is volgens de dienst gebleken dat er nu te veel grote grazers rondlopen in het natuurgebied.