Zeldzame lammergier doodgereden door trein bij Almere

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Het was groot nieuws voor vogelaars: de zeldzame lammergier was gespot boven de Veluwe. Het bezoek van het dier aan ons land was echter van korte duur. Afgelopen zaterdag werd het vrouwtje gevonden naast het spoor bij Almere. Ze was tegen een trein aangevolgen en overleden. Dit meldt Omroep Gelderland. 

Het vrouwtje, die Mojo heette, was ongeveer een jaar oud. Zaterdagmorgen was de vogel nog boven de Veluwe gesignaleerd. Hans Pohlmann is voorzitter van de Vulture Conservation Foundation en is degene die de gier heeft gevonden naast het spoor bij Almere. "Wij volgen in heel Europa honderden vogels met GPS. Zo ook bij deze lammergier. Als de vogel zich niet meer beweegt, krijgen we een melding. Ik zag de locatie direct naast het spoor, dan weet je dat het door de impact met een trein komt."

De gier had al zijn botten gebroken. Pohlmann heeft het dier naar het laberatorium gebracht voor onderzoek om precies te achterhalen wat er is gebeurt. Mogelijk was het dier eerder al beschoten. Daar wijzen tekenen in het verenpatroon op. Het dier wordt ook onderzocht op mogelijke sporen van hagel. 

Door: Nationale Recreatiegids