Mensen vieren massaal Koningsdag, vooral in de grote steden

In grote steden stromen de mensen donderdagmiddag toe voor Koningsdag. In Amsterdam wordt het 's middags volgens een woordvoerster van de gemeente langzaam drukker. Maar het is volgens haar wel "allemaal beheersbaar".

Overal in de stad is het "heel druk" aan het worden, zegt de woordvoerster. Onder meer in het Vondelpark in Zuid, bij winkelcentrum Amsterdamse Poort in Zuid-Oost en op het water vieren veel mensen Koningsdag. Het is "gewoon gezellig", zegt de woordvoerster.

Den Haag

In Den Haag is het "goed druk", maar er zijn volgens de woordvoerder daar geen bijzonderheden te melden. Later donderdagmiddag beginnen de festivals in de stad. In het centrum is het begin van de middag nog rustig. Mensen slenteren langs vrijmarkten in de straten, of lunchen op het terras. Kinderen verkopen hun waar op kleedjes.

Erg druk op het festivalterrein in Rotterdam

In Rotterdam is het donderdag erg druk rond de Blaak en het festivalterrein op de Binnenrotte. Daarom heeft de gemeente mensen gevraagd niet meer die kant op te komen.

Grootste vrijmarkt van Friesland 

In Leeuwarden is het in de ochtend vanaf een uur of 10.00 gezellig druk. In de stad is de grootste vrijmarkt van Friesland. Mensen verkopen hun overbodige spullen en speelgoed op kleedjes in de binnenstad. Later in de middag zijn op verschillende pleinen en podia muziekfeestjes in de stad.

Utrecht 

In Utrecht zijn de vrijmarkten door de hele stad "gezellig druk", aldus een woordvoerder van de gemeente. "Het grootste deel van de evenementenlocaties is voor ongeveer de helft gevuld, maar enkele pleinen zijn nog rustig." Muziekevenementen in de stad zijn donderdag om 13.00 uur begonnen. Ze duren tot 19.00 uur.

Door: ANP