Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Burgemeester mag wolf meteen laten doden bij acuut gevaar

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Burgemeester mag wolf meteen laten doden bij acuut gevaar
Een burgemeester mag een wolf die de veiligheid van mensen in gevaar brengt direct laten doden op grond van de Gemeentewet. In dat geval gaat de openbare veiligheid van mensen voor. De provincie kan ook besluiten dat een probleemwolf gedood moet worden, maar heeft daarvoor de Wet natuurbescherming nodig. Die wet schrijft voor dat eerst alle andere oplossingen geprobeerd moeten zijn om te voorkomen dat de beschermde wolf moet worden gedood. Dit meldt Vroege Vogels. 

Deze maatregelen zijn vastgelegd in aanvulling op het Interprovinciaal Wolvenplan, die de provincies donderdag hebben gepubliceerd. In 2024 verschijnt een nieuw wolvenplan, maar vooruitlopend daarop zijn de richtlijnen uit 2019 over subsidie voor preventieve maatregelen, vergoeding van schade en de richtlijnen voor aanpakken van een wolf, de zogenoemde escalatieladder, vast geactualiseerd. In de provincies in het noorden en oosten van het land wordt steeds vaker aangedrongen op strengere maatregelen tegen wolven.

Het is volgens de nieuwe richtlijnen niet erg als een wolf door stedelijk gebied loopt of niet meteen wegrent als hij mensen ziet. Waakzaamheid is geboden als het dier minder dan 30 meter afstand houdt. Waarschijnlijk heeft hij dan geleerd dat er voedsel te halen is bij mensen. Als een wolf agressief gaat reageren moet in eerste instantie het gebied waar het dier zit worden afgesloten voor publiek. Geprobeerd moet worden om de wolf weer bang te maken voor mensen, maar als dat niet kan of lukt kan is afschieten nodig. "Het kan frustrerend zijn om alle stappen te moeten doorlopen, maar dat is voor rechtmatig handelen nodig", aldus de nieuwe richtlijnen. Bij acuut gevaar kan de burgemeester direct ingrijpen.

Wolf vs. hond

Het is zorgelijk als een wolf actief aangelijnde honden opzoekt. Zo'n situatie kan makkelijk gevaar voor mensen opleveren. Een wolf moet een hond niet als concurrent of soortgenoot gaan zien. In het uiterste geval moet de provincie de procedure voor afschieten van de wolf in gang zetten.

Door: Nationale Recreatiegids

01 december '23 ( 9:12)

Onzekerheid over marathon Winterswijk vanwege dooi

De hoop op een marathon op natuurijs in Winterswijk is afgenomen, omdat het in de nacht van donderdag op vrijdag heeft gedooid. Dat zei ijsmeester Auke Spijkstra in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van WNL.

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

28 november '23 (10:21)

Haags strand bezaaid met zeesterren en piemelschelpen

Zondag hebben wandelaars een opmerkelijke hoeveelheid aangespoelde zeesterren en otterschelpen (zogenoemde piemelschelpen) aangetroffen op het strand. Deze zijn gevonden op het strand ter hoogte van Duindorp. Het stormachtige weer is waarschijnlijk de oorzaak geweest, meldt Omroep West.

27 november '23 (11:15)

Vrijwilligers planten 200.000 bloembollen in Zwolle

Zo’n twintig vrijwilligers hebben keihard hun best gedaan. Zij gaan de komende dagen 200.000 bloembollen planten bij landgoed Soeslo, net buiten Zwolle. Het doel is om de biodiversiteit en het culturele karakter in het gebied te versterken. Het is een initiatief van Landschap Overijssel, meldt RTV Oost.

27 november '23 (11:02)

Als particulier een stukje bos kopen

Mensen kopen geregeld een stukje bos. Dat doen zij als belegging, maar ook om de natuur te redden en te proberen deze in stand te houden. Inmiddels hebben particulieren al evenveel oppervlakte bos in bezit als bijna alle landgoederen van Staatsbosbeheer, meldt Omroep Gelderland.

24 november '23 (15:17)

Van Gogh-fietsroute in Drenthe genomineerd voor Fietsroute van het Jaar 2024

Vijf routes in Europa zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2024. Dit jaar zijn de genomineerde fietsroutes de Cykelleden Skane in Zweden, Lech Radweg in Duitsland en Oostenrijk, Unionsleden in Zweden en Noorwegen, La Vélobuissoniere in Frankrijk en de Van Gogh-route in Drenthe. Zij maken alle vijf kans op de eretitel, meldt fiets- en wandelspecialist Hicle. 

24 november '23 (10:19)

Honderden boswachters naar Den Haag

Boswachters van Natuurmonumenten gaan vandaag met tweehonderd mensen naar het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Daar gaan zij de politieke leiders oproepen om beter voor de natuur te zorgen. In een manifest beschrijven de boswachters hoe de natuur in Nederland gesteld is. Daar zijn zij niet al te positief over, meldt RTV Drenthe.