Koeien vervangen deel koninkpaarden in Oostvaardersplassen

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Zestig konikpaarden in het Trekweggebied, dat tegen de Oostvaardersplassen aan ligt in Flevoland, zullen worden vervangen door koeien van een biologische boer. Natuurbeheerder Staatsbosbeheer denkt dat er door begrazing met koeien meer kans is voor muizen in het gebied, en dat is weer belangrijk als voedselbron voor kiekendieven en andere roofvogels. Dit meldt Vroege Vogels. 

De konikpaarden bleken het 100 hectare grote gebied deels te kort af te grazen. In andere delen kwamen te veel brandnetels, distels en zuring voor. Voor muizen werd het gebied steeds minder aantrekkelijk, terwijl roofvogels daarop jagen. Omdat de Oostvaardersplassen in de eerste plaats een Europees vogelbeschermingsgebied zijn, wil Staatsbosbeheer hier daarom nu verandering in brengen. 

Runderen zorgen door hun graasgedrag voor meer variatie, aldus Staatsbosbeheer. De dieren worden steeds in een ander deel van het Trekweggebied losgelaten. Het gaat in de eerste instantie om een proef. Mocht het goed werken, zullen meer koeien van boeren in het gebied kunnen grazen. 

Verhuizing

De konikpaarden uit het Trekweggebied zijn verhuisd naar het Thüringenwald in Duitsland. Daar is ruimte voor ongeveer honderd paarden, zodat Staatsbosbeheer nog meer overtollige paarden naar Duitsland kan brengen.

Door: Nationale Recreatiegids