Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Weer minder bijen waargenomen tijdens jaarlijkse bijentelling

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Weer minder bijen waargenomen tijdens jaarlijkse bijentelling
Dit jaar zijn tijdens de Nationale Bijentelling weer minder bijen en andere bestuivers geteld dan voorgaande jaren. Dit is al langere tijd een trend in Nederland, waar het aantal bijen in rap tempo afneemt. De oorzaak van het lagere aantal van dit jaar is volgens de organisatie vooral te wijten aan het koude weer. Dit meldt de NOS. 

Dit jaar deden 3400 tellers mee aan de Nationale Bijentelling. Zij zagen zo'n vijftien bijen en andere bestuivende insecten. Vorig jaar lag dit gemiddelde op twintig. De honingbij werd met ruim 11.000 keer het meest gezien, gevolgd door de gehoornde metselbij en de rosse metselbij. Daarna volgt de hommel op een flinke achterstand. Het aandeel van de honingbij is wel weer wat afgenomen, net als de afgelopen jaren ook het geval was. 

Opwarmen

Volgens Koos Biesmeijer van natuurinstituut Naturalis komt het lagere aantal insecten vooral door het koude weer van de afgelopen tijd. Bijen moeten zich opwarmen om te kunnen vliegen, maar dat gaat door de kou dus moeizamer. Honingbijen kunnen in de bijenkorf profiteren van de warmte daar en kunnen bij wat lagere buitentemperaturen al vliegen. En voor metselbijen kan een bijenhotel op een zonnige plek in de stad al goed uitpakken. Andere bijensoorten moeten zichzelf zien op te warmen, en laten zich daardoor in de kou minder zien. Vanwege deze reden was de telling al een week opgeschoven. 

Bedreigd

In Nederland komen zo'n 360 bijensoorten voor, de helft ervan wordt bedreigd en staat daarom op een rode lijst. 34 soorten zijn al verdwenen.

Door: Nationale Recreatiegids

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

28 november '23 (10:21)

Haags strand bezaaid met zeesterren en piemelschelpen

Zondag hebben wandelaars een opmerkelijke hoeveelheid aangespoelde zeesterren en otterschelpen (zogenoemde piemelschelpen) aangetroffen op het strand. Deze zijn gevonden op het strand ter hoogte van Duindorp. Het stormachtige weer is waarschijnlijk de oorzaak geweest, meldt Omroep West.

27 november '23 (11:15)

Vrijwilligers planten 200.000 bloembollen in Zwolle

Zo’n twintig vrijwilligers hebben keihard hun best gedaan. Zij gaan de komende dagen 200.000 bloembollen planten bij landgoed Soeslo, net buiten Zwolle. Het doel is om de biodiversiteit en het culturele karakter in het gebied te versterken. Het is een initiatief van Landschap Overijssel, meldt RTV Oost.

27 november '23 (11:02)

Als particulier een stukje bos kopen

Mensen kopen geregeld een stukje bos. Dat doen zij als belegging, maar ook om de natuur te redden en te proberen deze in stand te houden. Inmiddels hebben particulieren al evenveel oppervlakte bos in bezit als bijna alle landgoederen van Staatsbosbeheer, meldt Omroep Gelderland.

24 november '23 (15:17)

Van Gogh-fietsroute in Drenthe genomineerd voor Fietsroute van het Jaar 2024

Vijf routes in Europa zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2024. Dit jaar zijn de genomineerde fietsroutes de Cykelleden Skane in Zweden, Lech Radweg in Duitsland en Oostenrijk, Unionsleden in Zweden en Noorwegen, La Vélobuissoniere in Frankrijk en de Van Gogh-route in Drenthe. Zij maken alle vijf kans op de eretitel, meldt fiets- en wandelspecialist Hicle. 

24 november '23 (10:19)

Honderden boswachters naar Den Haag

Boswachters van Natuurmonumenten gaan vandaag met tweehonderd mensen naar het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Daar gaan zij de politieke leiders oproepen om beter voor de natuur te zorgen. In een manifest beschrijven de boswachters hoe de natuur in Nederland gesteld is. Daar zijn zij niet al te positief over, meldt RTV Drenthe. 

23 november '23 (14:17)

Staatsbosbeheer gaat deze winter 360 edelherten afschieten in Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer gaat deze winter 360 edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen, het beschermde Europese vogelreservaat in Flevoland. Ook worden 45 heckrunderen en tachtig konikpaarden uit het gebied gehaald. Uit de jaarlijkse najaarstelling is volgens de dienst gebleken dat er nu te veel grote grazers rondlopen in het natuurgebied.