Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hassan wint bij debuut op spectaculaire wijze marathon van Londen

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Hassan wint bij debuut op spectaculaire wijze marathon van Londen
Atlete Sifan Hassan heeft in Londen een spectaculair debuut gemaakt op de marathon. De tweevoudig olympisch kampioen op de baan won de wedstrijd over 42,195 kilometer door de regenachtige hoofdstad van Engeland in een tijd van 2.18.33.

Daarmee verbeterde ze het Nederlands record van 2.22.51 dat Nienke Brinkman vorig jaar in de marathon van Rotterdam op haar naam zette. Ook voldeed ze aan de limiet voor deelname aan de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

Hassan liep een opmerkelijke race, want na een uur leek haar wedstrijd ten einde. Ze begon opzichtig te kneden in haar linkerbovenbeen en stopte twee keer om even te rekken. Iedereen verwachtte dat ze zou uitstappen, maar de Nederlandse troef verbeet de pijn en liep door. Ze hervond haar ritme, maar was wel de aansluiting met de kopgroep kwijt.

Voorbereiding tijdens de ramadan

Ook al trok ze af en toe een grimas, Hassan zette op karakter door en liep over de natte straten geleidelijk het gat naar de voorste lopers dicht. Onderweg haalde ze onder anderen Genzebe Dibaba en Judith Korir in. Na 30 kilometer keek ze olympisch kampioene Peres Jepchirchir, Sheila Chepkirui, Yalemzerf Yehualaw en Alemu Megertu in de rug. De vier vooraan versnelden toen ze in de gaten kregen dat Hassan op komst was, maar de geboren Ethiopische versaagde niet en na 35 kilometer sloot ze weer aan bij de kopgroep.

Hassan bereidde zich de afgelopen maanden op 2700 meter hoogte in Ethiopië voor op de marathon. Daar maakte ze meestal in haar eentje de vele trainingskilometers, ook gedurende de ramadan. Voor haar als moslima betekende het dat ze overdag niet mocht eten en drinken. Ze gaf voor de wedstrijd aan dat ze geen ervaring had met drinken tijdens het hardlopen, hetgeen wel noodzakelijk is om de vocht- en energiehuishouding zo lang mogelijk op peil te houden.

Gebrek aan ervaring

Tijdens de race was echter te zien dat Hassan geregeld een bidon aan haar mond zette en de drankflessen zelfs aanbood aan haar concurrenten. In de slotfase speelde haar gebrek aan ervaring haar parten. Ze liep aan de verkeerde kant van de weg en moest capriolen uithalen om haar bidon te grijpen.

Op 2 kilometer voor de finish versnelde Megertu, maar de onverwoestbare Hassan kon gewoon volgen, evenals Jepchirchir. In de laatste honderden meters zette de Nederlandse aan en profiteerde ze van haar surplus aan snelheid. Met 4 seconden voorsprong op Megertu (2.18.37) passeerde ze als eerste de finish op The Mall. Jepchirchir werd derde en gaf 5 tellen toe (2.18.38).

Door: ANP

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

28 november '23 (10:21)

Haags strand bezaaid met zeesterren en piemelschelpen

Zondag hebben wandelaars een opmerkelijke hoeveelheid aangespoelde zeesterren en otterschelpen (zogenoemde piemelschelpen) aangetroffen op het strand. Deze zijn gevonden op het strand ter hoogte van Duindorp. Het stormachtige weer is waarschijnlijk de oorzaak geweest, meldt Omroep West.

27 november '23 (11:15)

Vrijwilligers planten 200.000 bloembollen in Zwolle

Zo’n twintig vrijwilligers hebben keihard hun best gedaan. Zij gaan de komende dagen 200.000 bloembollen planten bij landgoed Soeslo, net buiten Zwolle. Het doel is om de biodiversiteit en het culturele karakter in het gebied te versterken. Het is een initiatief van Landschap Overijssel, meldt RTV Oost.

27 november '23 (11:02)

Als particulier een stukje bos kopen

Mensen kopen geregeld een stukje bos. Dat doen zij als belegging, maar ook om de natuur te redden en te proberen deze in stand te houden. Inmiddels hebben particulieren al evenveel oppervlakte bos in bezit als bijna alle landgoederen van Staatsbosbeheer, meldt Omroep Gelderland.

24 november '23 (15:17)

Van Gogh-fietsroute in Drenthe genomineerd voor Fietsroute van het Jaar 2024

Vijf routes in Europa zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2024. Dit jaar zijn de genomineerde fietsroutes de Cykelleden Skane in Zweden, Lech Radweg in Duitsland en Oostenrijk, Unionsleden in Zweden en Noorwegen, La Vélobuissoniere in Frankrijk en de Van Gogh-route in Drenthe. Zij maken alle vijf kans op de eretitel, meldt fiets- en wandelspecialist Hicle. 

24 november '23 (10:19)

Honderden boswachters naar Den Haag

Boswachters van Natuurmonumenten gaan vandaag met tweehonderd mensen naar het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Daar gaan zij de politieke leiders oproepen om beter voor de natuur te zorgen. In een manifest beschrijven de boswachters hoe de natuur in Nederland gesteld is. Daar zijn zij niet al te positief over, meldt RTV Drenthe. 

23 november '23 (14:17)

Staatsbosbeheer gaat deze winter 360 edelherten afschieten in Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer gaat deze winter 360 edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen, het beschermde Europese vogelreservaat in Flevoland. Ook worden 45 heckrunderen en tachtig konikpaarden uit het gebied gehaald. Uit de jaarlijkse najaarstelling is volgens de dienst gebleken dat er nu te veel grote grazers rondlopen in het natuurgebied.