Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Flink meer verkeersdoden in 2022: Veilig Verkeer Nederland pleit voor maatregelen

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Flink meer verkeersdoden in 2022: Veilig Verkeer Nederland pleit voor maatregelen
Veilig Verkeer Nederland (VVN) is geschrokken van het hoge aantal verkeersdoden vorig jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwamen in 2022 ruim een kwart meer mensen in het verkeer om dan een jaar ervoor. "Het is absurd dat het ondanks al die veiligheidssystemen in auto's zo vaak misgaat", zegt Rob Stomphorst, woordvoerder van VVN.

"We hebben tegenwoordig allerlei hulpmiddelen aan boord om het verkeer veiliger te maken, maar tegelijkertijd - en dat zeggen wetenschappers ook - durven mensen meer. Ze rijden harder, laten zich afleiden door hun smartphone", zegt hij. VVN pleit daarom opnieuw voor een verlaging van de snelheid in bijvoorbeeld de bebouwde kom en vindt dat de pakkans van hardrijders omhoog moet. "Als je weet dat de kans groot is dat je een boete krijgt, ga je vanzelf minder hard rijden. De vaart moet er echt uit", zegt Stomphorst.

In 2022 waren er in totaal 737 verkeersdoden, 155 meer dan in 2021. Vooral fietsers van 75 jaar en ouder zijn vaker slachtoffer. "Ouderen blijven steeds langer fit. En het lijkt er ook op dat zij na de coronacrisis er vaker op uit trekken", reageert de woordvoerder. Volgens VVN is het een grote uitdaging om het verkeer voor fietsende 75-plussers veilig te houden. "Het is nu al druk op de fietspaden in grote steden en het wordt alleen maar drukker. In combinatie met een snelle e-bike kan dat zeker voor ouderen die bijvoorbeeld niet zo goed hun balans kunnen houden op de fiets heel gevaarlijk zijn", zegt Stomphorst.

In het verplicht stellen van een fietshelm ziet hij niets. "Maar wij stimuleren het dragen ervan wel. Het zou mooi zijn als het normaler wordt om er een te gebruiken, net zoals in Duitsland of Denemarken. Of laat verkopers van e-bikes hun klant een gratis fietshelm uitkiezen", oppert hij. "Het aantal slachtoffers zal dalen als meer mensen een fietshelm dragen."

27 mei '24 (11:04)

Groot Saeftingh breidt wandelnetwerk uit met nieuwe routes

Grenspark Groot Saeftinghe in Zeeland heeft haar netwerk van wandelroutes uitgebreid. Wandelaars kunnen nu vijf nieuwe routes bewandelen, die allemaal vanuit een dorp in de regio starten. Afgelopen zaterdag 25 mei was de opening van de eerste route. Deze telt negen kilometers en loopt van Ossenisse naar Zeedorp, meldt Omroep Zeeland.

24 mei '24 (12:56)

Wanneer Sallandse Heuvelrug te druk is dit een alternatief in de buurt

Met de Sallandse Heuvelrug en de Weerribben-Wieden kent de provincie Overijssel twee nationale parken. Maar de een is veel populairder dan de andere. Vandaag, tijdens de Dag van het Nationaal Park, wordt de natuur extra onder de aandacht gebracht. Ook de onontdekte natuur, zoals die in het Twentse Reggedal. Het is een uitstekend alternatief voor wanneer de Sallandse Heuvelrug te druk is, meldt RTV Oost.

24 mei '24 (10:56)

Drenthe breidt natuurgebied uit met 220 hectare

Dat je in Drenthe goed kunt wandelen en fietsen door de natuur, dat was al wel langer bekend. Daar wil de provincie aan toevoegen: natuurreservaat Bargerveen wordt uitgebreid met 220 hectare. Het plan voor de uitbreiding van het natuurgebied ten zuidoosten van de gemeente Emmen lag er al langer, maar wordt nu definitief uitgevoerd, meldt RTV Drenthe.

24 mei '24 ( 9:11)

KNMI: vrijdag en zaterdag in heel Nederland kans op onweersbuien

Vrijdag en zaterdag wordt het weer om binnen te recreëren. Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 (11:34)

Nieuwe wandelroute Deventer gaat langs veertien mijmerplekken

Stilstaan tijdens je wandeling. Wellicht niet iets waar je direct aan denkt als je met het doel om kilometers te maken op pad gaat. Maar de nieuwe wandelroute door de binnenstad van Deventer dwingt je juist even stil te staan en je te laten inspireren. Langs veertien plekken op de route vind je op ‘mijmerplekken’ gedichten van dichters uit de stad. Dit meldt RTV Oost. 

22 mei '24 ( 9:09)

Dashboard voor biodiversiteit geeft kijk op status Nederlandse natuur

Natuurorganisaties hebben een onlinedashboard ontwikkeld dat in één oogopslag laat zien hoe het gesteld is met de soortenrijkdom in Nederland. Ze gaan erop monitoren "of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen". Bij de lancering van het dashboard, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, kleuren de verschillende indicatoren oranje of rood. Oranje betekent dat extra inspanningen nodig zijn, rood wil zeggen dat een doel "steeds verder uit zicht" raakt.

21 mei '24 (15:25)

Staatsbosbeheer: vaker dumpingen drugsafval en op meer plekken in het land

Staatsbosbeheer ziet dat het dumpen van drugsafval zich meer verspreidt over het land. Eerder gebeurde dit vooral in het zuiden, maar nu hebben ook andere provincies vaker te maken met grote dumpingen, zegt een woordvoerster van de bos- en natuurbeheerder naar aanleiding van nieuwe cijfers van de politie.

21 mei '24 (14:06)

Drielandentrein rijdt vanaf 9 juni: 'Biedt mogelijkheden voor recreatie en toerisme'

Vanaf 9 juni kunnen reizigers gemakkelijker met de trein naar België en Duitsland. De drielandentrein gaat vanaf die datum officieel en conform dienstregeling rijden, meldt provincie Limburg.

21 mei '24 (13:34)

Wandel of fiets langs kunst aan het Klompenpad

Sinds 2021 staan de Klompenpaden een weekend lang in het teken van kunst. Ook dit jaar zetten kunstenaars hun werken neer langs Klompenpaden. Geïnteresseerden kunnen op 1 en 2 juni weer van kunst in de natuur genieten, tijdens een wandeling of fietstocht, meldt Wandelnet.

17 mei '24 (15:09)

Boer John en natuurliefhebbers gaan een nieuw natuurgebied aanleggen

Een succesvolle crowdfundingsactie heeft ertoe geleid dat er in de buurt van Winkel een nieuw natuurgebied komt. Die wordt beheerd door Landschap Noord-Holland en het stuk land ligt tussen Winkel en Aartswoud. Daar bood veehouder John Klaver grond aan om in te ruilen voor een natuurgebied. Hij heeft hier nu al een nest met scholeksters: “Mooi!”. Dat meldt NH Nieuws.