Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Andere ontwerpen van product verpakkingen kunnen zwerfafval tegengaan

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Andere ontwerpen van product verpakkingen kunnen zwerfafval tegengaan
Na de invoering van statiegeld op kleine flesjes en blikjes kan zwerfafval het beste verder worden tegengaan door het ontwerp van verpakkingen aan te pakken. Met dat advies komen Merijn Tinga, beter bekend als de Plastic Soup Surfer, en Dirk Groot, die zichzelf de Zwerfinator noemt. Ze bieden dinsdag een rapport aan de Tweede Kamer aan met diverse ideeën om vooral zwerfafval bij de bron aan te pakken. "Wij kunnen als Nederland een voorbeeld worden voor heel Europa", zegt Tinga.

De twee 'plastic influencers' hebben met hulp van burgers onderzoek gedaan naar uitpuilende prullenbakken in heel Nederland. Ze signaleren op basis van bijna tweeduizend ingestuurde foto's van overvolle bakken dat de prullenbak zélf ook een bron van zwerfafval wordt als het afval er niet meer in past. "Met de beste bedoelingen zullen consumenten hun afval erbij proberen te proppen en als dit niet meer lukt hun afval op of naast de prullenbak plaatsen", schrijven de twee in hun rapport. "Deze zogenoemde bijplaatsing is gevoelig voor wind, weer en fauna dat met het afval aan de haal gaat zoals meeuwen, kauwen, roeken, kraaien, ratten en muizen."

De kans dat een verpakking als zwerfafval eindigt, kan op diverse manieren worden verkleind. Zo helpt het volgens Tinga en Groot bijvoorbeeld als verpakkingen kleiner of beter op te proppen worden. Veel voedselverpakkingen hebben nu een flink volume, waardoor prullenbakken snel vol raken. Nog innovatiever zouden eetbare verpakkingen zijn. In het ontwerp van een verpakking kan ook nog worden meegenomen hoe snel de consument ervan af zal willen. Hoe makkelijker een verpakking is mee te nemen, des te groter de kans is dat die netjes wordt opgeruimd. Al die eigenschappen hebben Tinga en Groot opgenomen in een "afdankmatrix". Dat overzicht zou een hulpmiddel kunnen zijn om eisen aan fabrikanten te stellen.

Openbare vuurkorf

Een toenemend deel van het afval komt van 'to go'-verpakkingen, zoals wegwerpbekers en hamburgerverpakkingen. Als die verpakkingen al correct worden ingezameld, worden ze uiteindelijk verbrand als restafval. De openbare prullenbak is daarmee "in zekere zin een openbare vuurkorf", schrijven Plastic Soup Surfer en Zwerfinator, die beiden al jaren bezig zijn met het tegengaan van afval in het milieu. Dat kan veel beter, vinden ze.

In hun analyse waarschuwen Tinga en Groot voor de "standaardreflex" om te roepen om "grotere afvalbakken en vaker legen". Dat vinden ze echter geen goed plan, want dan draaien gemeenten op voor de kosten, terwijl de winst gaat naar de bedrijven die de verpakkingen verkopen.

Door: ANP

24 mei '24 (12:56)

Wanneer Sallandse Heuvelrug te druk is dit een alternatief in de buurt

Met de Sallandse Heuvelrug en de Weerribben-Wieden kent de provincie Overijssel twee nationale parken. Maar de een is veel populairder dan de andere. Vandaag, tijdens de Dag van het Nationaal Park, wordt de natuur extra onder de aandacht gebracht. Ook de onontdekte natuur, zoals die in het Twentse Reggedal. Het is een uitstekend alternatief voor wanneer de Sallandse Heuvelrug te druk is, meldt RTV Oost.

24 mei '24 (10:56)

Drenthe breidt natuurgebied uit met 220 hectare

Dat je in Drenthe goed kunt wandelen en fietsen door de natuur, dat was al wel langer bekend. Daar wil de provincie aan toevoegen: natuurreservaat Bargerveen wordt uitgebreid met 220 hectare. Het plan voor de uitbreiding van het natuurgebied ten zuidoosten van de gemeente Emmen lag er al langer, maar wordt nu definitief uitgevoerd, meldt RTV Drenthe.

24 mei '24 ( 9:11)

KNMI: vrijdag en zaterdag in heel Nederland kans op onweersbuien

Vrijdag en zaterdag wordt het weer om binnen te recreëren. Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 (11:34)

Nieuwe wandelroute Deventer gaat langs veertien mijmerplekken

Stilstaan tijdens je wandeling. Wellicht niet iets waar je direct aan denkt als je met het doel om kilometers te maken op pad gaat. Maar de nieuwe wandelroute door de binnenstad van Deventer dwingt je juist even stil te staan en je te laten inspireren. Langs veertien plekken op de route vind je op ‘mijmerplekken’ gedichten van dichters uit de stad. Dit meldt RTV Oost. 

22 mei '24 ( 9:09)

Dashboard voor biodiversiteit geeft kijk op status Nederlandse natuur

Natuurorganisaties hebben een onlinedashboard ontwikkeld dat in één oogopslag laat zien hoe het gesteld is met de soortenrijkdom in Nederland. Ze gaan erop monitoren "of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen". Bij de lancering van het dashboard, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, kleuren de verschillende indicatoren oranje of rood. Oranje betekent dat extra inspanningen nodig zijn, rood wil zeggen dat een doel "steeds verder uit zicht" raakt.

21 mei '24 (15:25)

Staatsbosbeheer: vaker dumpingen drugsafval en op meer plekken in het land

Staatsbosbeheer ziet dat het dumpen van drugsafval zich meer verspreidt over het land. Eerder gebeurde dit vooral in het zuiden, maar nu hebben ook andere provincies vaker te maken met grote dumpingen, zegt een woordvoerster van de bos- en natuurbeheerder naar aanleiding van nieuwe cijfers van de politie.

21 mei '24 (14:06)

Drielandentrein rijdt vanaf 9 juni: 'Biedt mogelijkheden voor recreatie en toerisme'

Vanaf 9 juni kunnen reizigers gemakkelijker met de trein naar België en Duitsland. De drielandentrein gaat vanaf die datum officieel en conform dienstregeling rijden, meldt provincie Limburg.

21 mei '24 (13:34)

Wandel of fiets langs kunst aan het Klompenpad

Sinds 2021 staan de Klompenpaden een weekend lang in het teken van kunst. Ook dit jaar zetten kunstenaars hun werken neer langs Klompenpaden. Geïnteresseerden kunnen op 1 en 2 juni weer van kunst in de natuur genieten, tijdens een wandeling of fietstocht, meldt Wandelnet.

17 mei '24 (15:09)

Boer John en natuurliefhebbers gaan een nieuw natuurgebied aanleggen

Een succesvolle crowdfundingsactie heeft ertoe geleid dat er in de buurt van Winkel een nieuw natuurgebied komt. Die wordt beheerd door Landschap Noord-Holland en het stuk land ligt tussen Winkel en Aartswoud. Daar bood veehouder John Klaver grond aan om in te ruilen voor een natuurgebied. Hij heeft hier nu al een nest met scholeksters: “Mooi!”. Dat meldt NH Nieuws.

17 mei '24 (14:22)

Nationaal Park De Biesbosch viert 30-jarig jubileum

Op 24 mei is het weer de Dag van het Nationaal Park. Dit jaar is dat een extra speciale dag voor het Brabantse natuurgebied De Biesbosch. Die heeft namelijk precies 30 jaar geleden de status van nationaal park gekregen. Om dat te vieren heeft Staatsbosbeheer allerlei activiteiten op de agenda staan in het park, meldt de natuurorganisatie. Zo is er op 24 mei een aftrap in estafettevorm en worden er op 1 juli activiteiten georganiseerd in het Biesboschcentrum.