Leisurelands doet grote investering in Mookerplas

Door Redactie Nationale recreatiegids
5 min
Leisurelands heeft aangekondigd het recreatiegebied Mookerplas te zullen gaan verbeteren. Zo komt er een nieuw strandpaviljoen, daarnaast gaat Leisurelands aan de slag met een flinke kwaliteitsverbetering van rest van het terrein van Dushi tot en met het strand Grote Siep. De botenhelling schuift op en krijgt een eigen parkeerterrein met eigen in-/uitgang. Verder is er aandacht voor natuur en landschap door de aanplant van nieuwe bomen en maatregelen ten gunste van biodiversiteit. De uitvoering van de werkzaamheden vindt plaats vanaf voorjaar 2023 en loopt door tot eind 2024. Dit meldt Leisurelands in een persbericht. 

Door het nieuwe strandpaviljoen wordt het mogelijk om jaarrond horeca aan te bieden het strand. De nu aanwezige kiosk is sterk verouderd, kent een beperkt aanbod en is maar beperkt open. Aan het strand zal een hoogwaardig strandpaviljoen gerealiseerd worden met aantrekkelijke horeca waar bezoekers van Mookerplas, bewoners van Plasmolen en toeristen uit de omgeving jaarrond aan het water kunnen genieten van hapjes en drankjes.Als eerste voorbereidende stap zullen dit voorjaar de nog aanwezige oude toiletgebouwen en de kiosk gesloopt worden, de bouw moet aanvangen na het aankomende seizoen.

Herinrichting Parkeerterrein

Het parkeerterrein bij Dushi en de botenhelling kent op dit moment enkele knelpunten. Ook dit moet worden aangepakt met de aangekondigde werkzaamheden. In 2024 wordt de inrichting van het terrein verbeterd met de verplaatsing van de botenhelling en het herinrichten van het terrein waardoor twee aparte parkeerplaatsen ontstaan; één voor personenauto’s en één voor auto’s met trailers bij de nieuwe botenhelling. Ieder met een eigen in- en uitgang. Naar verwachting starten de werkzaamheden na het recreatieseizoen van 2024.

Versterking landschap en biodiversiteit

Onderdeel van het plan zijn maatregelen die bijdragen aan de verbetering van de biodiversiteit en aantrekkelijkheid van het landschap. De komst van het strandpaviljoen en de herinrichting van het terrein gaan gepaard met de aanplant van bomen en daarnaast worden maatregelen in het gebied getroffen die bijdragen aan biodiversiteitsherstel. Voor de beoogde ontwikkelingen moeten enkele bomen gekapt worden en daarnaast hebben bevers de afgelopen jaren een aantal bomen weggeknaagd. Leisurelands gaat dat compenseren met de nieuwe aanplant van inheemse bomen. Bij de aanplant is gekozen voor soorten die bestand zijn tegen toekomstige uitdagingen van klimaatverandering, zoals de eikenprocessierups en toenemende droogte. In het kader van biodiversiteitsherstel worden kruidenmengsels toegepast en hagen aangeplant. Goed voor insecten, maar ook mooi om te zien voor de bezoekers en wandelaars.

Door: Nationale Recreatiegids