Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Wandelen op kantoor- en bedrijventerreinen krijgt voldoende

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 9 min
Wandelen op kantoor- en bedrijventerreinen krijgt voldoende
Mensen met een zittend beroep op een kantoor- of bedrijventerrein geven hun werkomgeving een krappe voldoende voor wandelen: 6,1. Drie op de tien (29 procent) geven zelfs een onvoldoende (5 of lager). Ze voelen zich niet genoeg verleid door de omgeving om tijdens een werkdag te wandelen, met name door gebrek aan groen en horeca. Dat blijkt uit onderzoek van Kantar Public in opdracht van provincie Utrecht en Wandelnet onder ruim 1.000 respondenten. Beide organisaties vieren vandaag de landelijke Wandel Tijdens Je Werkdag. Dat meldt de provincie Utrecht.

Bijna 4 miljoen Nederlanders zitten op een normale werkdag veel te lang: mensen met een zittend beroep zitten gemiddeld wel 9,1 uur per dag. Dat is veel te lang en slecht voor de gezondheid. De ‘Wandel Tijdens Je Werkdag’ is een landelijke campagne van Wandelnet die jaarlijks wordt gehouden op de eerste donderdag van april, dit keer op 6 april. Doel van de dag is om aandacht te vragen voor het belang van wandelen tijdens een normale werkdag. Dit jaar in samenwerking met de provincie Utrecht, gastheer van de zevende editie. Ankie van Dijk directeur van Wandelnet: “De Wandel Tijdens Je Werkdag is een goede opstap naar gezondere werkplekken voor de toekomst. Wandelen is bij uitstek de manier voor werknemers om het langdurige zitten te onderbreken en effectief bezig te zijn met de gezondheid onder werktijd. Een korte wandeling zorgt voor extra creativiteit, wandelend vergaderen geeft andere gesprekken en helpt bij sociale contacten.”

Verkeersveiligheid voor wandelaars 

Gedeputeerde Arne Schaddelee van de provincie Utrecht: “Lopen is als vervoersmiddel voor de meeste provincies nog onontgonnen terrein. We zijn vooral bezig met fiets, OV en auto, terwijl er nog veel te winnen is voor de loper. Denk aan het verbeteren van de verkeersveiligheid voor wandelaars. En hoe krijgen we aanwonenden aan onze provinciale wegen meer aan de wandel? Hoe bereikbaar zijn onze bus- en tramhaltes voor wandelaars? Ten slotte, ook de inrichting van onze kantorenparken en bedrijventerreinen kan veel beter om mensen met een zittend beroep meer aan het lopen te krijgen.”

Wandelen tijdens de pauze 

Uit het onderzoek van Kantar Public blijkt dat zes op de tien mensen al wandelen tijdens pauze, een bewijs dat wandelen goed en populair is. Ze doen dat niet alleen omdat het gezond is maar ook vanwege de sociale factor: je wandelt samen met collega’s.

Vergroening 

Uit het onderzoek blijkt dat de infrastructuur om te wandelen op bedrijventerreinen en kantorenparken redelijk op orde is. Ook is er met de sociale en verkeersveiligheid niet veel mis: slechts minder dan twee op de tien vinden het onveilig bij het wandelen. Op allerlei verschillende manieren laten respondenten weten dat een groene omgeving aantrekkelijk is om te wandelen. Vergroening van de werkomgeving is het eerste dat ze zouden aanpakken. Daarnaast zijn goede horecavoorzieningen een belangrijke motivator om naar buiten te gaan. Een groene omgeving is aantrekkelijk om in te wandelen, terwijl horeca een doel geeft om naartoe te wandelen tijdens een (lunch)pauze. Een relatief groot deel van de respondenten is ontevreden over de mate van groen (vier op de tien geven het een matig tot slecht) en de horecavoorzieningen (ook vier op de tien). Tot slot geven meer mensen een matig tot slechte waardering (44 procent) voor het aantal bankjes dan dat ze het een voldoende of betere waardering geven (32 procent).

Wandel Tijdens Je Werkdag

In het Provinciehuis in Utrecht is vandaag de landelijke aftrap van de Wandel Tijdens Je Werkdag. Hier zullen gedeputeerde Arne Schaddelee en directeur van Wandelnet Ankie van Dijk vertellen over het belang van wandelen. Vervolgens zal eregast Carl Verheijen, de voorzitter van de Beweegalliantie en chef de mission van Nederland bij de Olympische Spelen in 2022, iedereen toespreken. Daarnaast lanceren Wandelnet en de provincie Utrecht ook twee gloednieuwe weetingroutes (walking your meeting routes) in de omgeving van het Provinciehuis. Niet alleen in Utrecht is er volop aandacht voor de Wandel Tijdens Je Werkdag. Overal in Nederland organiseren werknemers en organisaties wandelacties om het bewegen onder werktijd te stimuleren.

Door: Nationale Recreatiegids 

25 september '23 (11:10)

Voor tweede keer in week tijd was Noorderlicht te zien boven Nederland

Het gebeurt al niet vaak, maar nu zelfs twee keer in een week tijd. Gisteravond kleurde de hemel weer groen en rood door het Noorderlicht. Het leverde mooie beelden op, die werden gedeeld op sociale media. Dat meldt RTL Nieuws.

25 september '23 ( 9:44)

Kind vindt handgranaat in bosjes in Rotterdam

Een middagje buitenspelen in Rotterdam had een merkwaardige afloop. Daar heeft een jongen een handgranaat gevonden en meegenomen naar een speeltuin. De politie heeft laten weten dat het om een echte handgranaat gaat, meldt NOS.

22 september '23 ( 9:58)

Nederlands fietsnetwerk loopt voor 10 procent door de natuur

In 2022 liep ongeveer 10 procent van het Nederlandse fietsnetwerk door natuur. Dat is goed voor zo’n 15.000 kilometer aan fietspaden en -wegen. Het grootste deel van de fietspaden, 28 procent, loopt door bebouwd gebied met weinig of geen groen. Dat meldt het CBS op basis van gegevens van de Fietsersbond in de publicatie Nederland in cijfers 2023.

22 september '23 ( 8:46)

Staatsbosbeheer organiseert wandelingen door wolvengebied Veluwe

Staatsbosbeheer organiseert in oktober twee wandelingen over de Hoog Buurlose Heide op de Veluwe om mensen te laten zien hoe schaapskuddes kunnen functioneren in een gebied waar tegenwoordig ook wolven zitten. Het is voor het eerst dat de natuurbeheerder publiek toont hoe het Veluwse wolvenbeleid eruit ziet. Daar is volgens Staatsbosbeheer veel belangstelling voor. De kans dat deelnemers aan de wandelingen een wolf zien is overigens zeer klein, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

20 september '23 (15:26)

Nunspeet vraagt toestemming om voor zes maanden wolven te mogen doden

De Gelderse gemeente Nunspeet heeft de provincie Gelderland toestemming gevraagd om voorlopig voor zes maanden wolven te mogen doden in het landelijk gebied ten westen van het dorp Elspeet. Volgens het gemeentebestuur is er een sterke toename te zien in het aantal dieren dat de laatste tijd is gedood door een wolf. Het gaat om schapen en een pony. Nunspeet hoopt volgens een woordvoerder dat de Gelderse provinciebestuurder Harold Zoet (BBB) het verzoek van Nunspeet meeneemt naar Brussel, waar hij Europese politici donderdag gaat vertellen dat Gelderland wil kunnen ingrijpen tegen wolven die problemen veroorzaken.

20 september '23 (12:13)

Berg je zomerkleding nog niet op

We hebben de eerste herfststorm al weer achter de rug. Het kwik is weer gedaald en de bladeren beginnen al te verkleuren. Toch is het nog niet helemaal het einde van de zomer. Door orkaan Nigel krijgen we volgende week nog een paar dagen lekker weer met temperaturen rond de 24 graden, meldt Weeronline. Dus houd die zonnebril nog maar even op je neus. 

20 september '23 (11:55)

Provincie doet aangifte tegen Chemours wegens illegale lozing

De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen Chemours wegens een illegale lozing. Het chemische bedrijf uit Dordrecht heeft in het afvalwater een stof geloosd waarvoor het geen vergunning heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

19 september '23 ( 9:03)

Noorderlicht kleurt Nederlandse hemel

Op verschillende plaatsen in het noordelijk deel van Nederland is maandagavond het noorderlicht te zien geweest. Er kwamen meldingen uit onder meer Noord-Holland (Egmond aan Zee), Friesland (Zweins) en vanaf de Afsluitdijk. Op X hebben mensen beelden gedeeld.

19 september '23 ( 8:46)

Wederom code geel in Noord-Holland en Waddengebied vanwege harde windstoten

In Noord-Holland en het Waddengebied geldt dinsdag opnieuw code geel. Het KNMI verwacht in de middag en avond zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur, met name in de kustgebieden. De weerwaarschuwing geldt vooralsnog van 13.00 uur tot 22.00 uur.

18 september '23 (10:35)

Aziatische tijgermug al in acht provincies gesignaleerd

De Aziatische tijgermug, die ernstige ziektes kan overbrengen op mensen, is deze zomer al in acht provincies gesignaleerd. De mug werd in dertien woonwijken gevonden en daarnaast op andere plaatsen zoals bij bandenbedrijven en in tuincentra. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt tot eind augustus ongeveer 65 vindplaatsen op de website. In sommige plaatsen, zoals Nijverdal in Overijssel, zijn op negen verschillende plekken tijgermuggen gevangen.