Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Wandelen op kantoor- en bedrijventerreinen krijgt voldoende

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Wandelen op kantoor- en bedrijventerreinen krijgt voldoende
Mensen met een zittend beroep op een kantoor- of bedrijventerrein geven hun werkomgeving een krappe voldoende voor wandelen: 6,1. Drie op de tien (29 procent) geven zelfs een onvoldoende (5 of lager). Ze voelen zich niet genoeg verleid door de omgeving om tijdens een werkdag te wandelen, met name door gebrek aan groen en horeca. Dat blijkt uit onderzoek van Kantar Public in opdracht van provincie Utrecht en Wandelnet onder ruim 1.000 respondenten. Beide organisaties vieren vandaag de landelijke Wandel Tijdens Je Werkdag. Dat meldt de provincie Utrecht.

Bijna 4 miljoen Nederlanders zitten op een normale werkdag veel te lang: mensen met een zittend beroep zitten gemiddeld wel 9,1 uur per dag. Dat is veel te lang en slecht voor de gezondheid. De ‘Wandel Tijdens Je Werkdag’ is een landelijke campagne van Wandelnet die jaarlijks wordt gehouden op de eerste donderdag van april, dit keer op 6 april. Doel van de dag is om aandacht te vragen voor het belang van wandelen tijdens een normale werkdag. Dit jaar in samenwerking met de provincie Utrecht, gastheer van de zevende editie. Ankie van Dijk directeur van Wandelnet: “De Wandel Tijdens Je Werkdag is een goede opstap naar gezondere werkplekken voor de toekomst. Wandelen is bij uitstek de manier voor werknemers om het langdurige zitten te onderbreken en effectief bezig te zijn met de gezondheid onder werktijd. Een korte wandeling zorgt voor extra creativiteit, wandelend vergaderen geeft andere gesprekken en helpt bij sociale contacten.”

Verkeersveiligheid voor wandelaars 

Gedeputeerde Arne Schaddelee van de provincie Utrecht: “Lopen is als vervoersmiddel voor de meeste provincies nog onontgonnen terrein. We zijn vooral bezig met fiets, OV en auto, terwijl er nog veel te winnen is voor de loper. Denk aan het verbeteren van de verkeersveiligheid voor wandelaars. En hoe krijgen we aanwonenden aan onze provinciale wegen meer aan de wandel? Hoe bereikbaar zijn onze bus- en tramhaltes voor wandelaars? Ten slotte, ook de inrichting van onze kantorenparken en bedrijventerreinen kan veel beter om mensen met een zittend beroep meer aan het lopen te krijgen.”

Wandelen tijdens de pauze 

Uit het onderzoek van Kantar Public blijkt dat zes op de tien mensen al wandelen tijdens pauze, een bewijs dat wandelen goed en populair is. Ze doen dat niet alleen omdat het gezond is maar ook vanwege de sociale factor: je wandelt samen met collega’s.

Vergroening 

Uit het onderzoek blijkt dat de infrastructuur om te wandelen op bedrijventerreinen en kantorenparken redelijk op orde is. Ook is er met de sociale en verkeersveiligheid niet veel mis: slechts minder dan twee op de tien vinden het onveilig bij het wandelen. Op allerlei verschillende manieren laten respondenten weten dat een groene omgeving aantrekkelijk is om te wandelen. Vergroening van de werkomgeving is het eerste dat ze zouden aanpakken. Daarnaast zijn goede horecavoorzieningen een belangrijke motivator om naar buiten te gaan. Een groene omgeving is aantrekkelijk om in te wandelen, terwijl horeca een doel geeft om naartoe te wandelen tijdens een (lunch)pauze. Een relatief groot deel van de respondenten is ontevreden over de mate van groen (vier op de tien geven het een matig tot slecht) en de horecavoorzieningen (ook vier op de tien). Tot slot geven meer mensen een matig tot slechte waardering (44 procent) voor het aantal bankjes dan dat ze het een voldoende of betere waardering geven (32 procent).

Wandel Tijdens Je Werkdag

In het Provinciehuis in Utrecht is vandaag de landelijke aftrap van de Wandel Tijdens Je Werkdag. Hier zullen gedeputeerde Arne Schaddelee en directeur van Wandelnet Ankie van Dijk vertellen over het belang van wandelen. Vervolgens zal eregast Carl Verheijen, de voorzitter van de Beweegalliantie en chef de mission van Nederland bij de Olympische Spelen in 2022, iedereen toespreken. Daarnaast lanceren Wandelnet en de provincie Utrecht ook twee gloednieuwe weetingroutes (walking your meeting routes) in de omgeving van het Provinciehuis. Niet alleen in Utrecht is er volop aandacht voor de Wandel Tijdens Je Werkdag. Overal in Nederland organiseren werknemers en organisaties wandelacties om het bewegen onder werktijd te stimuleren.

Door: Nationale Recreatiegids 

01 december '23 ( 9:12)

Onzekerheid over marathon Winterswijk vanwege dooi

De hoop op een marathon op natuurijs in Winterswijk is afgenomen, omdat het in de nacht van donderdag op vrijdag heeft gedooid. Dat zei ijsmeester Auke Spijkstra in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van WNL.

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

28 november '23 (10:21)

Haags strand bezaaid met zeesterren en piemelschelpen

Zondag hebben wandelaars een opmerkelijke hoeveelheid aangespoelde zeesterren en otterschelpen (zogenoemde piemelschelpen) aangetroffen op het strand. Deze zijn gevonden op het strand ter hoogte van Duindorp. Het stormachtige weer is waarschijnlijk de oorzaak geweest, meldt Omroep West.

27 november '23 (11:15)

Vrijwilligers planten 200.000 bloembollen in Zwolle

Zo’n twintig vrijwilligers hebben keihard hun best gedaan. Zij gaan de komende dagen 200.000 bloembollen planten bij landgoed Soeslo, net buiten Zwolle. Het doel is om de biodiversiteit en het culturele karakter in het gebied te versterken. Het is een initiatief van Landschap Overijssel, meldt RTV Oost.

27 november '23 (11:02)

Als particulier een stukje bos kopen

Mensen kopen geregeld een stukje bos. Dat doen zij als belegging, maar ook om de natuur te redden en te proberen deze in stand te houden. Inmiddels hebben particulieren al evenveel oppervlakte bos in bezit als bijna alle landgoederen van Staatsbosbeheer, meldt Omroep Gelderland.

24 november '23 (15:17)

Van Gogh-fietsroute in Drenthe genomineerd voor Fietsroute van het Jaar 2024

Vijf routes in Europa zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2024. Dit jaar zijn de genomineerde fietsroutes de Cykelleden Skane in Zweden, Lech Radweg in Duitsland en Oostenrijk, Unionsleden in Zweden en Noorwegen, La Vélobuissoniere in Frankrijk en de Van Gogh-route in Drenthe. Zij maken alle vijf kans op de eretitel, meldt fiets- en wandelspecialist Hicle. 

24 november '23 (10:19)

Honderden boswachters naar Den Haag

Boswachters van Natuurmonumenten gaan vandaag met tweehonderd mensen naar het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Daar gaan zij de politieke leiders oproepen om beter voor de natuur te zorgen. In een manifest beschrijven de boswachters hoe de natuur in Nederland gesteld is. Daar zijn zij niet al te positief over, meldt RTV Drenthe.