Overlast eikenprocessierups kan meevallen komend jaar

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Het Kenniscentrum Eikenprocessierups verwacht deze zomer minder overlast van de eikenprocessierups. Dit is vooral door de succesvolle bestrijding van de insecten afgelopen jaren. Het kenniscentrum verwacht dat de eerste rupsen rond dit weekeinde het ei verlaten. Dit meldt Vroege Vogels. 

De brandharen van deze rups kunnen voor jeuk en oogklachten zorgen. De rupsen in de eitjes zijn in goede conditie, aldus het Kenniscentrum Eikenprocessierups. Zodra ze uit de eitjes komen kruipen ze door eikenbomen op zoek naar eten. Daar moeten ze nog even op wachten, want de eikenbomen zullen pas in de eerste week van mei in het blad staan. Tot die tijd kruipen de rupsjes in knoppen van de boom.

Piek in 2019

De jonge rupsen ontwikkelen zich nog verder, totdat ze het stadium bereiken waarop ze de jeukende brandharen krijgen. Dat zal rond 23 mei het geval zijn denkt de rupsenkenners. Vanaf dat moment maken de beesten ook de grote spinselnesten in de bomen.

Volgens het kenniscentrum is het niveau van de overlast nu vergelijkbaar met dat van 2013. In 2019 bereikte de overlast een piek. Nu hebben de noordelijke provincies nog de meeste last van de jeukrupsen, aldus de deskundigen.

Door: Nationale Recreatiegids