Staatsbosbeheer sluit deel Millingerwaard af wegens nestelende zeearenden

In het natuurgebied Millingerwaard langs de Waal bij Nijmegen zijn twee zeearenden neergestreken. Ze zijn hier nu een nest aan het bouwen in een oud bos in het uiterwaardengebied. De dieren genieten een beschermde status, er zijn maar een paar zeearenden in Nederland. Om de dieren rust te geven heeft Staatsbosbeheer nu een deel van het natuurgebied afgezet. Dit meldt Vroege Vogels. 

In 2005 keerde de zeearend na lange afwezigheid weer terug in Nederland om te broeden. Deze kozen dan vooral de Biesbosch, de Oostvaardersplassen en het Lauwersmeergebied als broedgebieden. Het is voor het eerst dat de dieren in de Millingerwaard nestelen, ze kwamen wel vaker in het gebied om te jagen. 

Vliegende deur

Zeearenden hebben een spanwijdte van meer dan 2 meter en worden daarom ook wel "vliegende deur" genoemd. Ze houden van waterrijke gebieden, omdat ze vooral vis, watervogels en kleine zoogdieren eten. De roofvogels zijn honkvast. Als ze eenmaal ergens een nest hebben gebouwd keren ze daar steeds terug. Maar de vogels zijn ook erg gevoelig voor verstoringen. Dan slaan ze op de vlucht en staken hun broedpoging. Daarom heeft Staatsbosbeheer samen met de Werkgroep Zeearend een deel van de uiterwaarden afgesloten. Het is erg belangrijk dat de dieren met rust worden gelaten. 

Door: Nationale Recreatiegids