Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Waterschap Aa en Maas plant bakenbomen langs 100 kilometer rivier

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Waterschap Aa en Maas plant bakenbomen langs 100 kilometer rivier
Waterschap Aa en Maas gaat langs de oevers van de Maas tussen Boxmeer en Geertruidenberg over een lengte van ongeveer 100 kilometer nieuwe zogenoemde bakenbomen planten. Bakenbomen zijn bomen die in strak gelid langs de oevers van een rivier staan, zodat schippers goed kunnen zien hoe de vaargeul verloopt. De huidige bakenbomen langs de Maas zijn tachtig jaar geleden aangeplant en grotendeels aan het eind van hun levensduur, aldus het schap. 

Het waterschap is samen met onder meer de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg bezig met het project Meanderende Maas. De Maas op de grens van Brabant en Gelderland is nu gekanaliseerd en helemaal voorzien van dijken. De rivier moet meer ruimte krijgen om extreem hoge waterstanden in de toekomst te kunnen verwerken en daarvoor worden hier en daar dijken verwijderd en oevers afgegraven zodat het rivierwater kan uitvloeien. Dit werk, dat nog jaren gaat duren, is volgens het schap een goede aanleiding om de oude Canadapopulieren te vervangen door jonge Europese zwarte populieren, die ecologisch veel waardevoller zijn.

Op andere plekken juist geen nieuwe bomen

Op oevers waar de rivier ruimte krijgt komen geen nieuwe bakenbomen te staan. Die zouden het uitvloeiende rivierwater belemmeren. Onder meer bij Appeltern en Maasbommel in Gelderland en bij Ossekamp, Megen en De Waarden in Brabant verdwijnen bomen. Daarvoor moet het schap nog een kapvergunning aanvragen. Het schap plant nieuwe bomen op enige afstand van de rivieroevers, zodat de aaneengesloten lijn van bomen wel blijft bestaan. Op andere trajecten gaat het schap Europese zwarte populieren planten zodra de oude bomen omwaaien of het begeven.

Door: Nationale Recreatiegids

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

28 november '23 (10:21)

Haags strand bezaaid met zeesterren en piemelschelpen

Zondag hebben wandelaars een opmerkelijke hoeveelheid aangespoelde zeesterren en otterschelpen (zogenoemde piemelschelpen) aangetroffen op het strand. Deze zijn gevonden op het strand ter hoogte van Duindorp. Het stormachtige weer is waarschijnlijk de oorzaak geweest, meldt Omroep West.

27 november '23 (11:15)

Vrijwilligers planten 200.000 bloembollen in Zwolle

Zo’n twintig vrijwilligers hebben keihard hun best gedaan. Zij gaan de komende dagen 200.000 bloembollen planten bij landgoed Soeslo, net buiten Zwolle. Het doel is om de biodiversiteit en het culturele karakter in het gebied te versterken. Het is een initiatief van Landschap Overijssel, meldt RTV Oost.

27 november '23 (11:02)

Als particulier een stukje bos kopen

Mensen kopen geregeld een stukje bos. Dat doen zij als belegging, maar ook om de natuur te redden en te proberen deze in stand te houden. Inmiddels hebben particulieren al evenveel oppervlakte bos in bezit als bijna alle landgoederen van Staatsbosbeheer, meldt Omroep Gelderland.

24 november '23 (15:17)

Van Gogh-fietsroute in Drenthe genomineerd voor Fietsroute van het Jaar 2024

Vijf routes in Europa zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2024. Dit jaar zijn de genomineerde fietsroutes de Cykelleden Skane in Zweden, Lech Radweg in Duitsland en Oostenrijk, Unionsleden in Zweden en Noorwegen, La Vélobuissoniere in Frankrijk en de Van Gogh-route in Drenthe. Zij maken alle vijf kans op de eretitel, meldt fiets- en wandelspecialist Hicle. 

24 november '23 (10:19)

Honderden boswachters naar Den Haag

Boswachters van Natuurmonumenten gaan vandaag met tweehonderd mensen naar het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Daar gaan zij de politieke leiders oproepen om beter voor de natuur te zorgen. In een manifest beschrijven de boswachters hoe de natuur in Nederland gesteld is. Daar zijn zij niet al te positief over, meldt RTV Drenthe. 

23 november '23 (14:17)

Staatsbosbeheer gaat deze winter 360 edelherten afschieten in Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer gaat deze winter 360 edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen, het beschermde Europese vogelreservaat in Flevoland. Ook worden 45 heckrunderen en tachtig konikpaarden uit het gebied gehaald. Uit de jaarlijkse najaarstelling is volgens de dienst gebleken dat er nu te veel grote grazers rondlopen in het natuurgebied.

22 november '23 ( 9:21)

Gemeente stelt parkeerverbod in Drents-Friese Wold in vanwege overlast wolvenspotters

Sinds er een nieuw welpje is geboren in de wolvenroedel in het Drents-Friese Wold, trekken veel wolvenspotters naar het natuurgebied. Die zorgen echter voor overlast. Daarom heeft de gemeente Ooststellingwerf besloten om een parkeerverbod in te voeren op de Oude Willemsweg in Oude Willem. Dat meldt Omroep Friesland.

21 november '23 (11:15)

Hoe Rotterdamse konijnen de Vlielandse populatie redden

Een poging om de konijnenpopulatie op Vlieland weer te laten stijgen heeft zijn vruchten afgeworpen. Voor de tweede keer zijn er konijnen uitgezet op het eiland. De eerste keer, in januari, waren dat er 26. Afgelopen weekend waren dat er nog eens 19. Dat mag ook wel: de eigen populatie telde nog slechts 50 dieren, meldt Omroep Friesland.