Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Klapmuts geboren op Vlieland

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Klapmuts geboren op Vlieland
Op het strand van Vlieland is deze ochtend een klapmuts geboren. Een unieke gebeurtenis, want de klapmuts is een zeehondenras dievoornamelijk voorkomen in het poolgebied. De afgelopen 10 jaar zijn slechts drie keer eerder opgevangen in Nederland. Om de moeder en kind rust te geven is het strand afgesloten. Dit meldt de NOS. 

De klapmuts is een kwetsbare zeehondensoort. IUCN plaatste ze op de rode lijst van bedreigde plant- en diersoorten. Hoewel de dieren vroeger nog wel vaker werden gezien in de Noordzee, is een gebeurtenis als deze zeer uitzonderlijk. Volgens Sander van Dijk van Zeehondencentrum Pieterburen is het bij zijn weten nog niet eerder voorgekomen dat er in Nederland een klapmuts is bevallen van een jong. 

Korte zoogperiode

Om de dieren rust te geven is het strand afgezet door politie en leger. Belangrijk is dat de dieren niet gestoord worden. De klapmuts heeft een zeer korte zoogperiode voor zijn jong, slechts vier dagen. In die dagen komt de pup 25 kilo aan. Daarna vertrekt de moeder. Normaal ligt het dier dan op het ijs, waar het zoet water heeft door aan het ijs te likken. Nu het op het strand ligt kan dit problematisch worden. Van Dijk geeft aan dat het doel is dat de dieren natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Wat de pup zal doen na vertrek van de moeder is nog de vraag. Opvang zal pas de laatste optie zijn. Mochten er problemen ontstaan zal eerst getracht worden om het jong op de goede weg te zetten of verder in zee uit te zetten. 

Door: Nationale Recreatiegids

06 december '23 (12:52)

Velsen krijgt 1,8 miljoen euro voor tweede elektrische pont

Voor de aanschaf van een tweede elektrische pont tussen Velsen-Noord en Velsen-Zuid, krijgt de gemeente 1,8 miljoen euro van de provincie Zuid-Holland. Door een tweede pont aan de verbinding toe te voegen, kunnen inwoners van de regio weer iedere 10 minuten de oversteek van het Noordzeekanaal maken. Dit meldt de provincie Noord-Holland.

06 december '23 (10:18)

Bootongeluk op de Waddenzee in 2022: dit kwam naar voren in het onderzoek

Bij het bootongeluk op de Waddenzee bij Terschelling in oktober 2022 voeren de snelboot Tiger van rederij Doeksen en de watertaxi De Stormloper van Watertaxi De Bazuin die met elkaar in botsing kwamen te hard. De snelboot voer daarbij meer dan twee keer te hard, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV).

05 december '23 ( 9:30)

Tot woensdagmiddag code geel in het noorden vanwege gladheid

Regen- en sneeuwval kunnen in het noorden van het land zorgen dat het plaatselijk glad is. Daarom geldt voor de noordelijke provincies - Friesland, Groningen en Drenthe - code geel. Die duurt tot morgenmiddag, meldt KNMI. 

04 december '23 (11:23)

Deze routes maken kans op de titel ‘Wandelroute van het Jaar 2024’

Steeds meer wandelroutes worden gefilterd voor de eretitel ‘Wandelroute van het Jaar 2024’. Momenteel zijn er nog tien routes over die kans maken op de prijs voor beste wandelroute in de Benelux. De winnaar wordt op 2 maart bekendgemaakt tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent. Dat meldt Fiets en Wandelbeurs.

04 december '23 ( 8:57)

Tips van ANWB en Rode Kruis voor winters weer

Weer- en verkeersdiensten, het spoor en het vliegverkeer maakten zich op voor sneeuw zondagmiddag. Op internet adviseerden allerlei instanties hoe verkeersdeelnemers zich konden voorbereiden. Met de auto vast komen te zitten in een file terwijl het glad is en sneeuwt, is nooit fijn.

01 december '23 ( 9:12)

Onzekerheid over marathon Winterswijk vanwege dooi

De hoop op een marathon op natuurijs in Winterswijk is afgenomen, omdat het in de nacht van donderdag op vrijdag heeft gedooid. Dat zei ijsmeester Auke Spijkstra in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van WNL.

30 november '23 (10:01)

Nieuwe eurobiljetten met rivieren, vogels en cultuur

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nieuwe eurobiljetten uitgeven waarin de "Europese cultuur, rivieren en vogels" centraal komen te staan. Deze onderwerpen spreken volgens een enquête onder burgers uit de eurozone het meest tot de verbeelding.

30 november '23 (10:00)

Marathon op natuurijs in Winterswijk nog niet mogelijk

Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.