Fietspad Afsluitdijk eerste weekend van juli geopend ondanks werkzaamheden

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
Rijkswaterstaat heeft aangekondigd het fietspad op de Afsluitdijk op 1 en 2 juli open te stellen. Fiets- en wandelbonden waren al langer met Rijkswaterstaat in gesprek om de Afsluitdijk beperkt open te stellen, nu de werkzaamheden hier langer duren dan gepland en de fietsroute al bijna twee jaar niet toegankelijk is. Mogelijk wordt de dijk hierna vaker een weekend opengesteld. Dit meldt Fietsplatform. 

De Afsluitdijk is een van de bekendste stukjes van Nederland, en biedt een mooie gelegenheid tot een lange fiets- of wandeltocht. In april 2019 werd de dijk echter gesloten voor recreatie vanwege de vernieuwing van en onderhoud aan de dijk. De belangenorganisaties Fietsersbond, Fietsplatform, wielersportbond NTFU en Wandelnet pleitten al langere tijd voor het openstellen van de dijk voor recreanten. Zij hebben hiervoor gesprekken gevoerd met Rijkswaterstaat. Die heeft nu besloten de dijk op 1 en 2 juli open te stellen. 

Onderneming

Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Tussen 08.00 uur en 18.00 uur is het mogelijk om over de gehele Afsluitdijk te fietsen of te wandelen. Hiervoor worden het nieuwe fietspad langs de Waddenzeezijde en het bestaande fietspad langs de A7 opengesteld. Deze ruimte wordt normaliter gebruikt voor de werkzaamheden, dus er moet dan een en ander worden verschoven en verplaatst. Ter hoogte van de Spuisluizen word men via de rijbaan geleid, die op dat moment daar niet toegankelijk is voor de auto. Autoverkeer kan wel over de dijk blijven rijden.  

Vaker openstellen

De belangenorganisaties hopen dat de dijk vaker opengesteld kan worden. Tijdens het mobiliteitsdebat op 9 maart hebben D66 en het CDA aangegeven hier ook voorstander van te zijn. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) vindt het ook een goed plan en gaat daarover in gesprek met Rijkswaterstaat. Mogelijk kan er dan vaker gefietst en gewandeld worden over de Afsluitdijk tijdens de werkzaamheden. 

Door: Nationale Recreatiegids