Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vrijwilligers ontdoen stranden van 5500 kilo afval

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 2 min
location_on [xx]km
Vrijwilligers ontdoen stranden van 5500 kilo afval
Vrijwilligers hebben zondag in totaal zo'n 5500 kilo aan afval opgeruimd langs de Nederlandse en Belgische kust. In Zandvoort werd de grootste berg zwerfvuil van het strand verwijderd tijdens de zogeheten Eneco Clean Beach Cup, meldt de organisatie. "Het publiek heeft hier maar liefst 850 kilo afval bij elkaar geraapt." Dat was net iets meer dan op hoofdlocatie Scheveningen, waar de deelnemers 800 kilo aan troep verzamelden.

In totaal deden 3500 mensen mee aan de grote opruimactie. Ze trotseerden de regen en gingen op 26 locaties in Nederland en België aan de slag om de stranden te ontdoen van afval. Daarvan waren de meeste langs de Vlaamse kust. In Nederland werd naast Zandvoort en op twee plekken in Scheveningen afval opgeruimd in Cadzand, Noordwijk, Castricum en op Texel. Onder de deelnemers waren volgens de organisatie surfers, zeilers, familie- en vriendengroepen en mensen die met hun collega's meededen.

Microplastics nemen toe

"De schoonmaak van de stranden is van groot belang omdat onze oceanen in rap tempo veranderen in een grote plastic soep. Zelfs als alle productie van plastic vandaag stopt, kan het aantal microplastics in de oceanen tot 2050 nog steeds meer dan verdubbelen", legt de organisatie uit.

Door: ANP

26 juli '24 ( 8:58)

Aantal wolvenaanvallen flink toegenomen in eerste kwartaal

Wolven vallen steeds vaker schapen en andere dieren aan. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn 267 aanvallen op dieren vastgesteld, in dezelfde periode van 2023 waren dit er nog 77. Dat zijn er ruim drie keer zoveel. In vrijwel alle gevallen hadden de landeigenaren geen hek of prikkeldaad om hun grond staan of andere preventieve maatregelen genomen om schade door wolven tegen te gaan.

26 juli '24 ( 8:44)

Europese Commissie: Nederland moet grutto beter beschermen

Nederland moet van de Europese Commissie zijn grutto's beter beschermen. Subsidies en andere regelingen om weidevogels zoals de grutto te beschermen, hebben volgens de Europese Commissie niet geholpen. Nederland moet andere "doeltreffende maatregelen" nemen om het tij te keren. Binnen twee maanden wil de Commissie een verbeterplan zien.

25 juli '24 (13:56)

Strand op Brouwersdam dreigt te verdwijnen door zandhonger

Het strand op Brouwersdam dreigt te verdwijnen door zandhonger. Zonder ingrijpen is het strand over een paar jaar al weg. Dit heeft tot gevolg dat omwonenden er niet meer kunnen genieten van de zon en eigenaren van strandpaviljoenen er geen geld meer kunnen verdienen. Toerisme speelt op Brouwersdam namelijk een belangrijk rol, laat wethouder Daniel Joppe van de gemeente Schouwen-Duiveland weten. Dit meldt Omroep Zeeland. 

25 juli '24 ( 8:48)

Temperatuur blijft uitzonderlijk hoog, net geen nieuw record

Het blijft wereldwijd uitzonderlijk warm, ook al is er net geen nieuw record geregistreerd. Op dinsdag was de gemiddelde temperatuur in de wereld 17,15 graden. Dat is een fractie lager dan het record van maandag, toen het gemiddelde na correctie uitkwam op 17,16 graden.

25 juli '24 ( 8:40)

Vorig jaar iets meer mensen verdronken dan gemiddeld

Vorig jaar zijn iets meer mensen verdronken dan gemiddeld in de afgelopen tien jaar. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde in 2023 98 sterfgevallen door verdrinking. In het afgelopen decennium waren dit er jaarlijks gemiddeld 88.

24 juli '24 (10:07)

Na oktober geen natuurkampen van IVN meer bij Woldhuis in Apeldoorn

IVN Natuureducatie verzorgt bij het Woldhuis in Apeldoorn natuurkampen voor duizenden schoolkinderen. Daar komt echter een einde aan. Het blijkt dat deze niet meer te financieren zijn en dus stopt de natuurorganisatie met het organiseren van de activiteiten rondom het Woldhuis. De kampweken worden nog tot 31 oktober georganiseerd, maar daarna is het gedaan, meldt IVN Natuureducatie.

24 juli '24 ( 9:44)

Drenthe dit weekend in het teken van de Fiets4Daagse

Stap jij liever op je stalen ros en zoek je een alternatief voor de Wandelvierdaagse? Dan kun je het komende weekend naar Drenthe voor de Drentse Fiets4Daagse. De ‘fietsprovincie’ van het land organiseert elk jaar een vierdaags fietsevenement, waarmee je door de provincie fietst. Met routes van 40, 60 en 80 kilometer is er voor zowel de recreatieve fietser als de doorgewinterde wielrenner een route die past. 

23 juli '24 (10:17)

Oproep voor extra openbare toiletten langs de Noord-Hollandse kust

Slechts een paar gemeentes in de provincie Noord-Holland hebben plannen om extra openbare toiletten te plaatsen. Ga je een dagje naar het strand, let er dan op dat je mogelijk geen wc’s tegen zult komen. Een domper voor de Toiletalliantie. Zij zagen graag dat er op meer plekken toiletten worden geplaatst. Zij doen dan ook een oproep aan gemeentes, meldt NH Nieuws.

23 juli '24 ( 8:35)

Natte zomer is ook goed nieuws: weinig meldingen van blauwalg

Het aanhoudende natte weer van de afgelopen tijd heeft ook een positieve kant: er zijn dit jaar maar weinig waarschuwingen voor blauwalg in zwemwateren.

22 juli '24 (14:43)

Bedreigde vogel broedt weer in Nederland op de Hoge Veluwe

Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.