Natuurorganisatie RAVON zoekt kikkerdriltellers

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Natuurbeschermingsorganisatie RAVON iedereen op vanaf vandaag in sloten en vijvers te kijken hoeveel klompen met kikkers in spe daar ronddrijven en die aantallen dan te melden via Tuintelling.nl. De organisatie wil vooral weten hoeveel dril de bruine kikkers in ons land produceren. Dit meldt Vroege Vogels. 

De bruine kikkers zijn er vaak als eerste bij in het voorjaar. Zij komen al vroeg uit hun winterplek om te paren en te zorgen voor het nageslacht. Alle eitjes apart tellen, daar is volgens Ravon natuurlijk geen beginnen aan. Je telt het aantal eiklompen in je vijver, dus niet alle individuele eieren. Een klomp bevat gemiddeld 1500 eitjes. De hoeveelheid klompen geeft een redelijk beeld van het aantal voortplantende vrouwtjes: vermenigvuldig de hoeveelheid klompen met twee (mannetjes tellen ook mee) en je hebt de kikkerstand.

Later dan normaal

De telling is al vaker geweest, maar dan meestal eerder in het jaar. De keuze voor de data hangt af van de weersomstandigheden. Die zijn dit jaar nu pas goed genoeg, aldus Raymond Creemers van RAVON. In zijn eigen vijvertje zag en hoorde hij al de eerste voorbereidingen, vertelt hij hoopvol. Mannelijke kikkers op vrijerspootjes maken een zacht brommend geluid, althans de bruine. De groene zijn in staat van opwinding grotere lawaaimakers, maar deze exemplaren hebben de kop nog niet naar nageslacht staan.

De telling duurt de gehele voortplantingsperiode van de bruine kikker (tot 26 maart). Verse eiklompen van enkele dagen oud zijn goed individueel te onderscheiden. Ze worden in groepen afgezet, meestal binnen één of twee dagen en allemaal tegelijk. Vaak zijn ze te vinden op een zonnig gelegen, ondiepe oever.

Door: Nationale Recreatiegids