Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Natuurorganisatie RAVON zoekt kikkerdriltellers

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Natuurorganisatie RAVON zoekt kikkerdriltellers
Natuurbeschermingsorganisatie RAVON iedereen op vanaf vandaag in sloten en vijvers te kijken hoeveel klompen met kikkers in spe daar ronddrijven en die aantallen dan te melden via Tuintelling.nl. De organisatie wil vooral weten hoeveel dril de bruine kikkers in ons land produceren. Dit meldt Vroege Vogels. 

De bruine kikkers zijn er vaak als eerste bij in het voorjaar. Zij komen al vroeg uit hun winterplek om te paren en te zorgen voor het nageslacht. Alle eitjes apart tellen, daar is volgens Ravon natuurlijk geen beginnen aan. Je telt het aantal eiklompen in je vijver, dus niet alle individuele eieren. Een klomp bevat gemiddeld 1500 eitjes. De hoeveelheid klompen geeft een redelijk beeld van het aantal voortplantende vrouwtjes: vermenigvuldig de hoeveelheid klompen met twee (mannetjes tellen ook mee) en je hebt de kikkerstand.

Later dan normaal

De telling is al vaker geweest, maar dan meestal eerder in het jaar. De keuze voor de data hangt af van de weersomstandigheden. Die zijn dit jaar nu pas goed genoeg, aldus Raymond Creemers van RAVON. In zijn eigen vijvertje zag en hoorde hij al de eerste voorbereidingen, vertelt hij hoopvol. Mannelijke kikkers op vrijerspootjes maken een zacht brommend geluid, althans de bruine. De groene zijn in staat van opwinding grotere lawaaimakers, maar deze exemplaren hebben de kop nog niet naar nageslacht staan.

De telling duurt de gehele voortplantingsperiode van de bruine kikker (tot 26 maart). Verse eiklompen van enkele dagen oud zijn goed individueel te onderscheiden. Ze worden in groepen afgezet, meestal binnen één of twee dagen en allemaal tegelijk. Vaak zijn ze te vinden op een zonnig gelegen, ondiepe oever.

Door: Nationale Recreatiegids

29 november '23 (11:20)

Hoop op marathon onder ijsverenigingen, maar blijven realistisch

Met de voorspellingen kan het zomaar eens gebeuren dat we dit weekend de schaatsen weer uit het vet kunnen halen. Er is vorst op komst en dat betekent dat ijsbanen weer volstromen met water. Wel houden ijsverenigingen een slag om de arm, meldt RTV Noord.

29 november '23 ( 9:45)

Meteorologische winter start vrijdag met vrieskou

Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

28 november '23 (10:21)

Haags strand bezaaid met zeesterren en piemelschelpen

Zondag hebben wandelaars een opmerkelijke hoeveelheid aangespoelde zeesterren en otterschelpen (zogenoemde piemelschelpen) aangetroffen op het strand. Deze zijn gevonden op het strand ter hoogte van Duindorp. Het stormachtige weer is waarschijnlijk de oorzaak geweest, meldt Omroep West.

27 november '23 (11:15)

Vrijwilligers planten 200.000 bloembollen in Zwolle

Zo’n twintig vrijwilligers hebben keihard hun best gedaan. Zij gaan de komende dagen 200.000 bloembollen planten bij landgoed Soeslo, net buiten Zwolle. Het doel is om de biodiversiteit en het culturele karakter in het gebied te versterken. Het is een initiatief van Landschap Overijssel, meldt RTV Oost.

27 november '23 (11:02)

Als particulier een stukje bos kopen

Mensen kopen geregeld een stukje bos. Dat doen zij als belegging, maar ook om de natuur te redden en te proberen deze in stand te houden. Inmiddels hebben particulieren al evenveel oppervlakte bos in bezit als bijna alle landgoederen van Staatsbosbeheer, meldt Omroep Gelderland.

24 november '23 (15:17)

Van Gogh-fietsroute in Drenthe genomineerd voor Fietsroute van het Jaar 2024

Vijf routes in Europa zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2024. Dit jaar zijn de genomineerde fietsroutes de Cykelleden Skane in Zweden, Lech Radweg in Duitsland en Oostenrijk, Unionsleden in Zweden en Noorwegen, La Vélobuissoniere in Frankrijk en de Van Gogh-route in Drenthe. Zij maken alle vijf kans op de eretitel, meldt fiets- en wandelspecialist Hicle. 

24 november '23 (10:19)

Honderden boswachters naar Den Haag

Boswachters van Natuurmonumenten gaan vandaag met tweehonderd mensen naar het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Daar gaan zij de politieke leiders oproepen om beter voor de natuur te zorgen. In een manifest beschrijven de boswachters hoe de natuur in Nederland gesteld is. Daar zijn zij niet al te positief over, meldt RTV Drenthe. 

23 november '23 (14:17)

Staatsbosbeheer gaat deze winter 360 edelherten afschieten in Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer gaat deze winter 360 edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen, het beschermde Europese vogelreservaat in Flevoland. Ook worden 45 heckrunderen en tachtig konikpaarden uit het gebied gehaald. Uit de jaarlijkse najaarstelling is volgens de dienst gebleken dat er nu te veel grote grazers rondlopen in het natuurgebied.

22 november '23 ( 9:21)

Gemeente stelt parkeerverbod in Drents-Friese Wold in vanwege overlast wolvenspotters

Sinds er een nieuw welpje is geboren in de wolvenroedel in het Drents-Friese Wold, trekken veel wolvenspotters naar het natuurgebied. Die zorgen echter voor overlast. Daarom heeft de gemeente Ooststellingwerf besloten om een parkeerverbod in te voeren op de Oude Willemsweg in Oude Willem. Dat meldt Omroep Friesland.

21 november '23 (11:15)

Hoe Rotterdamse konijnen de Vlielandse populatie redden

Een poging om de konijnenpopulatie op Vlieland weer te laten stijgen heeft zijn vruchten afgeworpen. Voor de tweede keer zijn er konijnen uitgezet op het eiland. De eerste keer, in januari, waren dat er 26. Afgelopen weekend waren dat er nog eens 19. Dat mag ook wel: de eigen populatie telde nog slechts 50 dieren, meldt Omroep Friesland.